Beyoğlu'nun birçok sokağında, özellikle trafiğe kapalı bölümlerde, eğlence mekânlarının "sokak"ta bulunan masalarının kaldırılması, karma polis-zabıta ekiplerinin baskınları, işletmeden veya müşterilerden gelen itirazlar sonucu hararetlenen tartışmalar, Beyoğlu gece hayatını zorlamaya başladı.
İki nedenle: Birincisi, yaz sıcaklarında müşteriler zaten dışarda oturmak istiyor ve şimdi bu olanak ellerinden alınıyor; dolayısıyla mekânlar da iş yapamaz hale gelme durmuyla karşı karşıya. İkincisi de, 10 gün kadar önce başladığı söylenen uygulamaların "keyfi" olduğu konusunda mekân işletmecileri, müşteriler, sokak müzisyenleri ve başka birçok gözlemcide oluşan ortak kanaat.
Bazıları için bugün "son gece"
Taksim tarafından İstiklal Caddesi'ni kesen sokaklardan başlayıp Asmalımescit'e kadar devam eden uygulama, şu anda en çok Bekar Sokak, Mis Sokak ve Tünel/Asmalımescit'i etkilemiş durumda. Trafiğe kapalı bu alanlarda ilk darbeyi yiyen Tünel-Asmalımescit tarafı oldu. Dün gece de (26 Temmuz) zabıta, resmi giyimli polis ve sivil polislerden oluşan 15-20 kişilik ekipler "operasyon"a Taksim tarafından ikinci sokak olan Zambak Sokak'tan başlamıştı.
Şu anda Zambak'ta müşterilerin yerdeki büyük yastıklara kurulup çay-kahve içtikleri mekândan başlayarak en işlek sokak olan Mis'e kadar birçok yer, sokaktaki sandalyelerini kaldırmış durumda. Bazıları için de bugün son gün.
Dün gece Bekâr'da PİA adlı mekân sandalyeleri kaldırmıştı, karşısındaki Süper "son geceleri" olduğunu söylüyordu.
Zabıta görevlileri, uygulamanın yasal olduğunu söylerken, bunu iki gerekçeyle açıklıyor: Birincisi, "şikayet gelmiş olması," ikincisi de "işgaliye anlaşmasında belirtilen sınırların aşılmış olması."
Bu arada sürecin başlamasıyla ilgili iddialardan biri, 15 Temmuz Cuma günü, Berat Kandili akşamında yoğunlaşıyor.
"Başbakan'ın geçişinden bir gün sonra olması tesadüf mü?"
Bir iddiaya göre süreç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz Cuma günü, Berat Kandili akşamında, Galip Dede Caddesi'ndeki Galata Mevlevihanesi'ne yaptığı ziyaretle başladı. Bu iddiayı dile getirenler, Mevlevihane'den çıkan Başbakan'ın gece saatlerinde aracı ve korumalarıyla Asmalımescit Mahallesi'ndeki Ensiz Sokak'tan geçerken trafikte sıkıştığını ve Cuba Bar'ın önündeki gençlerin kadehlerini araçlara doğru kaldırdığını söylüyorlar.
Cuba Bar'ın ismini vermek istemeyen bir çalışanı, Başbakan Erdoğan sokaktan geçtiğinde orada olduğunu söylüyor: "Söylenenler doğru. Ertesi gün zabıtalar geldi. Yeni ruhsatımız çıkacaktı, onu iptal ettiler. Arkasından da masalar toplanmaya başladı. Masa toplama kararı belki daha önceden alınmıştı, bunu bilemem ama bu bir tesadüfse büyük bir tesadüf olmalı."
Dile getirilen bir başka iddia da, operasyonun önceden alınmış bir kararla geniş bir plan dahilinde yapıldığı, Beyoğlu'nda köklü bir dönüşümün hedeflendiği.
Cafe 23 çalışanları, "Bunların hepsi bir günde oldu. Tebligat geldi "Yarın (Pazar) 18.00'e kadar masaları kaldırın" deniyordu. Çoğumuz, masa başına 40-80 TL arası olan işgaliyeyi ödemiştik bile. Ona rağmen masalarımız toplatıldı, daha önce başlayan bir süreç olsaydı o zaman işgaliye de alınmazdı diye düşünüyoruz" diyorlar.
Tünel'deki Kum Saati'nin sahibi Mehmet Öktem, bu yapılanın Beyoğlu'ndan zincirleme olarak çok şey götüreceği görüşünde: "Yapılanın sonucu, Beyoğlu'ndan 'eğlenceyi' çıkarmaktır. Geriye kalan tüm bileşenler de bundan etkilenecek; en başta turistik ve kültürel yapı."
Asmalımescit'te sokaklarda tek tük insan var. Buraya düzenli olarak geldiğini ve buranın yeni haliyle hiçbir keyfinin kalmayacağını söyleyen Burcu Güngör, düzenlemeden ziyade insanların tepkisizliğine hayret ettiğini söylüyor: "Ülkenin en eğlenceli yerini yok ediyorlar. Burası kurtarılmış bölgedir. Herkes bu kadar pasifken, kural koyanlar da sanki kendi evlerinin dekorasyonunu değiştiriyormuş gibi bir rahatlık içine girebilirler elbet, haklılar."
Sözleşmeler tek taraflı
İşletmecilerin hukuki açıdan üstünde durduğu konulardan biri, işgaliyeyle ilgili sözleşmelerin tek taraflı olması. "Sözleşmedeki bir madde Belediye'nin istediği zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal etmesine olanak tanıyor. Ama mecburen imzalıyoruz" diyorlar.
Sokaktaki sandalyeleri kaldırılan tüm mekânların içkili mekân olmadığını da belirtmek gerek.
Asmalımescit'in hemen girişinde, Badehane'nin karşısındaki kahve bunlardan biri. Sokaktaki sandalyeler sayesinde aynı anda rahatlıkla 50-60 kişiye hizmet verebilen bu mekânın tüm sandalyeleri kaldırıldı. Geriye kalan küçük iç mekânda dört-beş kişi zar zor oturabilir ve zaten sıcaklardan dolayı uğrayan yok. Yani mekânın geliri bir anda sıfıra düşmüş durumda.
"18:30'da Galatasaray'da"
Beyoğlu Belediyesi'nden basın mensuplarına gönderilen yazılı açıklamada, "İlçemizde söz konusu 'kontrolsüz yol işgallerine' yönelik belediyemizin yaptığı denetleme çalışmaları tamamıyla izinsiz olarak yapılan işgallere yöneliktir. Söz konusu denetleme, bölgeden geçen araç ve yayaların seyrinin engellenmesi yolundaki şikâyetlerden yola çıkılarak başlatılmıştır" deniyor.
Bu açıklamadaki "araçları seyri" ifadesi, operasyonun neredeyse tamamının yapıldığı ve araç trafiğine zaten kapalı sokaklar için bir anlam taşımıyor.
Sonuç olarak Belediye, trafiğe kapalı alanlardaki uygulamayı temel olarak, şikayete dayandırıyor. Pek net bir gerekçe değil. Kaç şikayet, ne tür şikayetler söz konusu, bu şikayetler araştırılıyor mu belli değil. Bu gerekçeyi temel alacak olursak, demek ki Talimhane'deki dört yıldızlı otel önlerine ya da Nevizade'deki mekânların önlerine yerleştirilmiş masaların toplatılması da bir şikayete bakıyor.
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER), bugün (çarşamba) 18.30'da Galatasaray Lisesi önünde toplanacak. 1400'ün üstünde üyesi olan BEYDER'in sekreteri Ali Kaygusuz, belediyenin uygulamasını, "Aniden alınmış bir karar" olarak değerlendirerek, "Randevu taleplerimiz reddediliyor. Sorularımıza cevap alabilmek için bugün 18.30'da, dernek olarak Galatasaray önünde olacağız" diyor. (IC/ŞA)
Operasyondan anlar (26 Temmuz gecesi Bekâr Sokak) izlemek için tıklayın: 1, 2