16 Temmuz'dan itibaren Beyoğlu'nda başlatılan uygulamayla araç trafiğinin olduğu ve olmadığı sokaklarda bulunan eğlence mekânlarının önlerindeki masalar kaldırılıyor.
Operasyonu başlatan Beyoğlu Belediyesi'ne karşı tepki hızla büyüdü. Tepkinin bir sebebi de, basının ve işletmelerin sorularını yanıtsız bırakılmasıydı. Dün Taksim'de yapılan yürüyüşün de etkisiyle Belediye bugün bir açıklama yaptı.
Belediye'nin açıklamasında uygulamanın nedeni şöyle anlatılıyor: "İşletmecilerin, müşterilerini haksız kazançlarının canlı kalkanı yaparak, kamu düzenini bozması kabul edilebilir değildir. Beyoğlu'ndaki gelişim ve yükselişin devam etmesi için, uygulama bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır."
Soru-cevap olarak hazırlanmış açıklama, işletmecilerin ve şikâyetlerin üzerine yoğunlaşıyor. Beyoğlu'na eğlenmeye gelenlerin haklarının gaspına ilişkin bir açıklama ise yapılmamış.
Açıklamanın özeti şöyle:
* İşgaliye bir kira sözleşmesi değildir. Geçici kullanımı ifade eder. Belediyeye ait mekânların hak tesis etmeyecek şekilde ilgilisine geçici olarak kullandırılmasıdır.
* Asmalımescit, Cihangir, Şişhane, Galata, Kasımpaşa, Kızılay Meydanı gibi bölgeler bu uygulama sayesinde daha da güzelleşmiş ve gelişmiştir.
* Beyoğlu Belediyesi'nin işgaliye uygulaması yaptığı Talimhane, Şişhane, Galata gibi pek çok noktada uygulama başarıyla devam etmektedir. Özellikle sigara yasağının başlamasından sonra işletmeler; sandalye ve masa izinlerini ihlal etmek ve izinsiz, kuralsız, düzensiz bir şekilde işgal ettikleri alanı artırmak için yarışa girmişlerdir. Bölge sakinlerinin yaya ve araçla bir yerden bir yere ulaşması adeta imkânsız hale gelmiştir.
* Beyoğlu'nda oluşan sürdürülemez durum hakkında yedi ayda belediyemize yapılan şikâyet sayısı 1066 adettir. 30 Haziran'da dolan müracaat süresinden sonra 15 Temmuz'a kadar yine toleranslı davranılmış, buna karşılık işletmecilerin aynı tutumlarına devam etmeleri nedeniyle müdahale kaçınılmaz hale gelmiştir.
* Belediyemiz aylarca sözlü ve yazılı uyarılarda bulunduğu halde, işletmeciler gereğini yapmamış; müşterileri ve turistleri canlı kalkan olarak kullanıp, sokak işgaline devam etmeye çalışmıştır. Zabıtamızın kent estetiğine ve kurallara uymayan işletmelere yaptığı uyarıların; "Beyoğlu'nda sevgililer ayrılıyor", "çiftli kanepeler yasaklandı" gibi maksadını aşan ifadelerle medyaya servis edilmesi, medya üzerinden kurumumuz üzerinde medya baskısı oluşturulmaya çalışılması, hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir. Ucuz bir manipülasyondur.
* İşgaliye ile ilgili 750 işletmenin durumları şu şekilde özetlenebilir; Bu işletmelerin 150 adedi hiçbir şekilde işgaliye verilmeye müsait görülmemiştir. İzinsiz işgale devam etmektedirler. Geri kalan 600 mekânın, 350'si kendisine verilen işgaliye sınırlarını kuralsız ihlal ettiği için defalarca uyarılmış, resimlenerek belgelenmiş ve işgaliyeleri yenilenmemiştir.
* Yayalar sokakları kullanamaz hale gelir. İnsanlar araçları ile bir yerden bir yere ulaşamaz. Kamu malı ve vatandaşlarımıza ait sokaklar işletmecilerin dükkânı olur. Kalitesiz ürünler arz eden sağlıksız gıda üretim alanlarının önü alınamaz. Bir zamanlar otopark mafyasının yaptığı gibi sokaklar pazarlanır. Kültür-Sanat merkezleri, turistik mekânlar potansiyellerini kaybeder. İşgaliyesi olmayan esnafların varlığı gittikçe zayıflar. Kanunsuzluk kanun, kuralsızlık kural olur.
Protesto çağrısı: 30 Temmuz 21:30, Asmalımescit
Uygulamaya karşı 30 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.30'da Asmalımescit'te protesto yapılacak. Sosyal medyada yayılan ve katılımın on bine yaklaştığı protesto çağrısı şöyle: "Cumartesi gecesi içkilerimizle birlikte Asmalımescit'te bu uygulamayı protesto için toplanıyoruz!"
Katılmak için tıklayın