Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Beykoz’da 70 metrelik kuyuya düşen köpek, ekiplerin yaptığı çalışmaların 10. gününde kurtarıldı.
Beykoz ilçesine bağlı Dereseki Mahallesi'nde bir kuyudan gelen köpek sesini duyan mahalle sakinlerinin haber vermesi üzerine İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), itfaiye, belediye ekipleri ve hayvan hakları savunucuları kurtarma çalışmalarına başladı.
10 gündür süren çalışmalar sonucu bu sabah 5.30’da yavru köpek kurtarıldı.
Üç aylık olduğu belirtilen ve düştüğü 70 metre derinliğindeki kuyu nedeniyle “Kuyu” adı verilen köpek, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi FRC Robotik Takımı’nın geliştirdiği robotik kol yardımıyla kurtarılmaya çalışıldı; ancak kol köpeği taşıyacak kadar güç sağlayamadı.
Sondaj kuyusuna düşen köpeği kurtarma operasyonuna yaptıkları robotik kolla katılan liseli öğrenciler, çalışmalarını kameralarla kayıt altına aldı.
Hala çalışıyoruz#DirenKuyu pic.twitter.com/fQRxHVBIrk
— Barış ŞENGÜN (@MBarisSengun) 15 Şubat 2017
Daha sonra Zonguldak'tan gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) uzmanlarının geliştirdiği pnömatik olarak adlandırılan mekenik kolla kurtarıldı.
TTK tahlisiye ekibinden Şendoğan Aşıkyavru köpeğin nasıl kurtarıldığını Doğan Haber Ajansı'na şöyle aktardı:
"Timsah, yılan yakalarlardı eskiden bu aparatla. Demir bir çubuk. İçinden tel geçer ve başına kelepçe yapıp çekersin. Bizim kurduğumuz aparat bu şekilde çalışıyordu. Orada yapacak başka bir şey de yoktu. Sabah malzemeleri aldık. Nalburdan yarım parmak boru aldık 20 adet. Karaköy’den çelik halat aldık. Birçok malzeme aldık ve hazırlandık. Sabah 9’da oraya gittik. Öğle saatlerinde aparatı kuyuya indirdik. Tam çekerken köpek kaydı ve düştü. Sabaha doğru ikinci hamlemizde de köpeği aldık. İlk hamleden köpek rahatsız da olmuştu. Gece uyku moduna girdi köpek. Uyurken aparatı boynuna geçirmeyi başardık. Halatla çektik ve köpeği kurtardık. Önünde piston var o sistemin. Pistona basınçlı hava veriyorsun ve piston uzuyor. Ondan sonra üzerindeki halkayı köpeğin başına geçiriyorsun. Böyle basit bir sistem."
TTK tahlisiye ekipleri 1999’daki Marmara ve Düzce depremlerinde başarılı kurtarma çalışmaları yapmıştı. Ardından 2011 Van depremi ve diğer doğal afetlerde kurtarma faaliyetlerine katıldı.
10 gün boyunca kuyuya sarkıtılan yiyecek ve suyla hayatta tutulan yavru köpek, sağlığı aşağıya sarkıtılan kamerayla izlendi.
Kuyu adlı yavru köpeği Beykoz İtfaiye Grubu sahiplendi. (HK)