Beycin (Pekin) yönetimi, olaylardan ABD'de sürgünde yaşayan Uygur kökenli işkadını, Uygur-Amerikan Derneği Başkanı Rabia Kadir'i sorumlu tutuyor. Pekin, "Doğu Türkistan İslami Hareketi" adlı örgütle bağlantılı olduğunu ileri sürdüğü Kadir'i kışkırtıcılıkla suluyor. Örgüt, ABD'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.
Rabia Kadir ise Çin yönetiminin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki etnik çatışmalardan kendisinin sorumlu olduğu yönündeki suçlamalarını reddediyor.
Halen ABD'nin Virginia eyaleti Fairfax kentinde yaşayan Rabia Kadir, kendisinin yalnızca Çin'deki ailesini protesto hareketlerinden önce uyardığını söyledi.
Protesto eylemlerinin yapılacağını internetteki Uygur ve Çin sitelerinden öğrendiğini belirten Kadir, ailesinden birinin bu olaylar içinde yakalanması durumunda işkenceye uğramasından kaygı duyduğunu bildirdi.
Çin'de işkadını olarak büyük başarı gösteren ve ülkede "azınlıklar arasından çıkmış başarılı bir kadın" olarak tanıtılan Kadir, bir dönem bu ülkenin en zengin 10 kişisi arasında bulunuyordu.
Uygurlar'ın politik temsilcisi olarak 1993-1997 arasında Çin yönetimine yakın konumda bulunan Kadir, ABD'de yaşayan eşine bir gazete göndermesi nedeniyle "ulusal güvenliği tehlikeye atttığı" suçlamasıyla Ağustos 1999'da gözaltına alındı ve Mart 2000'de 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Kadir, Mart 2005'te dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Pekin ziyareti öncesinde serbest bırakıldıktan sonra ABD'ye yerleşti. (EK)
ÇİN'DE ETNİK GERİLİM
Beycin'e Göre Sorumlu: Rabia Kadir
Bir dönem Beycin nezdinde Uygurlar'ın politik temsilcisi kabul edilen Kadir 1999'da tutuklanana kadar Çin'in en zengin 10 kişisi arasındaydı. 2005'te serbest bırakılan iş kadını, ABD'de yaşıyor.
ilgili haberler
Hak odaklı, çok sesli, bağımsız gazeteciliği güçlendirmek için bianet desteğinizi bekliyor.