Sorunun yalnızca "kurdele" takmakla önlenemeyeceğinde ortaklaşan görüşlerde, kadına yönelik şiddetle mücadelenin Türkiye'ye uygun hale getirilmesi gerektiği de belirtildi.
Yaşer: Batılı bir sistemin tamamen faydalı olduğunu düşünmüyorum
Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) Başkanı Gülseren Yaşer, "Beyaz Kurdele" projesinin ne şekilde uygulanacağının önemli olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'de şiddetin giderek ivme kazandığını söyleyen Yaşer, "Batıda uygulanan bir sistemin tamamen almanın faydalı olduğunu düşünmüyorum" dedi. Projenin topluma uygunluğuna bakılacağını, ona göre karar verileceğini söyleyen Yaşer, projenin nasıl uygulanacağının daha sonra duyurulacağını vurguladı.
Esen: Adli polis teşkilatı gerekli
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) adına konuşan Avukat Saliha Esen, erkeklerin bilinçlendirilmesinin önemine değindi. Öncelikle, "Psikolojik açıdan erkeklerle iletişim kurulabilir mi?" sorusunun yöneltilmesi gerektiğini ifade eden Esen, tek başına bu uygulamanın yeterli olmadığını dile getirdi.
Emniyet Teşkilatı'nın bünyesi dışında bir "Adli Polis" kurulması gerektiğini sözlerine ekleyen Esen, şiddetin önlenmesi için atılacak adımlar arasında, "eğitim, hukuk, kolluk güçleri"nin geliştirilmesini saydı.
Esen, eğitimdeki "ataerkil, gelenekçi" sistemin kırılması gerektiğini söyledi, laik yapının önemine işaret etti; ancak bunların sağlanması halinde sistemin tam anlamıyla şiddetten arınacağını açıkladı.
Kaya: Erkeklere yönelik eğitimi kapsamalı
Anne Çocuk Eğitimi Vakfı'nın (AÇEV) "Baba Destek Birimi"nden Cem Kaya, projenin özellikle Pakistan'da olumlu sonuçlar sağladığını kaydetti.
Kampanyanın tek başına etkili olamayacağını, erkeklere yönelik eğitimi de kapsaması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Türkiye'deki birçok erkek aile içi şiddet kullanmıyor" dedi.
Şiddet kullanmayan erkeklerin ortaya çıkarılması gerektiğini kaydeden Kaya, bu yöntemin şiddeti önlemeye yardımcı olacağını vurguladı.
Beyaz Kurdele projesi nedir?
1996'da Kanada'da 3 erkek tarafından kurulan ve bugün 52 ülkede uygulanan Beyaz Kurdele Kampanyası, daha çok erkeklerin katıldığı ve şiddeti sona erdirmek için erkekleri eğitmeye yönelik bir sivil girişim. (AÖ/TK)