Van 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün (Pazartesi) görülen davanın ilk duruşmasına, Ceza Yasası' nın 288. maddesi uyarınca üç yıla kadar hapisleri istenen Akgün ile Kemaloğlu katıldı.
Rektör Yücel Aşkın'a verdiği destek nedeniyle suçlanmaktan dolayı üzüntü duyduğunu söyleyen Akgün, mahkemeye verdiği ifadede, "Beyaz kurdeleyi takarken, adli yargılamayı etkilemek aklımın ucundan geçmedi" dedi.
Akgün: Yargıyı etkilemek aklımın ucundan geçmedi
İddianamede belirtilen şekilde bir basın açıklaması yapmadığını ifade eden Akgün, "Gazetecilerin bulunduğu ortamda değildim. Ancak o ortamda bulunmuş olsaydım böyle bir açıklama yapmaktan çekinmezdim. Bunun suç olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Mahkeme Hakimi Kazım Bayboğa, sanık olarak ifadelerini aldıktan sonra, "atılı suçun koşullarının oluşmadığı" gerekçesiyle Akgün ile Kemaloğlu'nun beraatlerine karar verdi.
Rektör Aşkın'ı 1986 yılından beri tanıdığını söyleyen Akgün, "ağabey" olarak bildiği Aşkın'a reva görülen muamele ve bazı üniversite camiasından kişilerin yaptığı acımasız saldırılar karşısında rektörü desteklemek için kurdele taktığını ifade etti.
Akgün, "Kurdele takarken, adli yargılamayı etkilemek aklımın ucundan geçmedi. İddianamede yer aldığı şekliyle adli yargılamayı etkilemek gibi bir niyetim hiçbir zaman olmadı. Çünkü adil ve şeffaf yargılamadan hiç kuşku duymadım" dedi.
Kemaloğlu: Yargılamayı etkilemek gibi bir gücüm olamaz
Azer Banu Kemaloğlu da beyaz kurdele kampanyasıyla ilgili fotoğraf çekmeye gelen bazı gazetecilerin o sırada kendilerine sorular yönelttiğini, o soruları yanıtladığını, ancak basında sadece konuşmasının bir kısmının yer aldığını belirtti.
"Çok duygusal bir ortamdı. O dönemde hocamızın sağlık durumunun iyi olmadığını basından öğrendik. Manevi destek olmak amacıyla bu kurdeleyi taktık. Hukuki yargılamayı etkilemek gibi bir gücüm ve düşüncem olamaz."
Akgün ve Kemaloğlu'nun ifadelerinin ardından, hakim Kazım Bayboğa, sanıklar üzerine atılı suçların koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.
Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın 14 Ekim 2005'te tutuklu yargılanmak üzere cezaevine koyulması Türkiye'de başta öğretim üyeleri olmak üzere çeşitli çevrelerin tepkisine neden olmuştu.
TGS: Beyaz kurdele eylemi mi yargıyı etkiledi?
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), dava öncesinde yaptığı yazılı açıklamayla üniversitenin iki görevlisine açılan davaya tepki göstermişti.
TGS açıklamasında, emekli gazeteci ve TGS eski üyesi Akgün ile Kemaloğlu'na açılan davaya, "Rektör Aşkın'ın cezaevinde kaldığı 76 gün boyunca ülkenin birinci gündem maddesi haline gelen gelişmeler karşısında kendisini hiçbir telkin altında hissetmeyen mahkeme heyetinin, beyaz kurdeleden nasıl ve ne derece etkilendiğini anlamakta doğrusu güçlük çekiyoruz" sözleriyle tepki gösterdi.
Yasa ne diyor?
"Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" başlıklı 288. maddeye göre, "(1) Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hâkim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır." (EÖ/KÖ)