Ankara Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi'nden Prof. Dr. Serpil Sancar, projeyle erkeklerin erkeklere şiddete karşı oldukları mesajını iletebileceğini fakat projenin kendi başına caydırıcı olmayacağını söyledi.
Kars Kadın Dayanışma Merkezi'nden (KAMER) Mecbure Uygur, önerinin Kars'ta kabul görebileceğini belirtti ve ekledi: "Geçerli olur mu şüphelerim var."
Mersin Bağımsız Kadın Derneği'nden Nesrin Temur ise, "Beyaz Kurdele"nin yararlı olacağına inanmadığını, öncelikli olanının erkekleri şiddet konusunda eğitmek olduğunu ifade etti.
Beyaz Kurdele 17-18 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilen "Aile İçi Şiddete Son" Konferansı'nda önerilmişti.
Sancar: Kendi başına caydırıcı olmaz
"Beyaz kurdele" ile erkeklerin erkeklere şiddete karşı oldukların mesajını ileteceğine dikkat çeken Sancar, "bu ilk kez bir mesaj iletimi. Ancak, sadece kurdele takmakla olmaz; bunun yazı, yayın, tartışmalarla kalıcı hale getirilmesi gerekir" dedi.
Erkekler arasında şiddet uygulamayan, düşünen, soran, sorgulayan bir kesimin olduğuna dikkat çeken Sancar, bu sayede onların dikkatinin çekileceğini kaydetti.
Şiddetin görünmeyen boyutlarının ön plana çıkarılması açısından da projenin önemine dikkat çeken Sancar, çalışmanın barış siyasetinin, şiddetsiz bir yaşamın desteklenmesi için bir ilk adım olduğunu vurguladı.
Uygur: Geçerli olur mu şüphelerim var
Kars KAMER'den Mecbure Uygur, önerinin Kars'ta kabul görebileceğini belirtti, "geçerli olur mu şüphelerim var" dedi. Konuştukları bütün erkeklerin şiddete karşı olduğunu vurguladığını, ama buna karşın ifadelerinden "en azından psikolojik şiddet" uyguladıklarının ortaya çıktığını söyleyen Uygur, şiddetin yörede "ekmek su kadar doğal hale geldiğini" açıkladı.
"Annesinin bahtı kızına çeyizdir" anlayışının hakim olduğunu ifade eden Uygur, bu anlayışın değişmesi için erkeklerin eğitilmesi gerektiğini dile getirdi. İletişimin önemine işaret eden Uygur, kadınların "hayır" diyemediğini, şiddeti yalnızca "fizikselle" sınırladığını vurguladı, "Beyaz Kurdele" projesinin erkeklerin eğitimi için faydalı olabileceğini söyledi.
Temur: Beyaz Kurdele'nin bana göre yararı olmaz
Bağımsız Kadın Derneği'nden Nesrin Temur, "Beyaz kurdele"nin yararlı olacağına inanmadığını söyledi.
Temur, şiddetin toplumun her kesimine yayıldığını kaydetti, belki bir kıvılcım yakabileceğini açıkladı. Öncelikle ataerkil yapının kırılması gerektiğini ifade eden Temur, şiddetin dizilere kadar girdiğine dikkat çekti.
Dernekte çok fazla şiddet vakası ile karşılaştıklarını dile getiren Temur, öncelikli olanının erkekleri şiddet konusunda eğitmek olduğunu sözlerine ekledi.
Beyaz Kurdele Nedir?
1996'da Kanada'da 3 erkek tarafından kurulan ve bugün 52 ülkede uygulanan Beyaz Kurdele Kampanyası, daha çok erkeklerin katıldığı ve şiddeti sona erdirmek için erkekleri eğitmeye yönelik bir sivil girişim.
"Aile İçi Şiddete Son" kampanyası çerçevesinde önerilen proje ile, Türkiye'de aile içi şiddeti önlemek için erkeklerinde bilinçlenmesi, şiddet uygulamayan erkeklerin ön plana çıkarılması, şiddet karşıtı kampanyaların eğitim çalışmaları ile desteklenmesi hedefleniyor. (AÖ/KÖ)