Görme engellilerle ilgili farkındalığı arttırmak için düzenlenen İkinci Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali, 11-14 Kasım’da yapılacak.
Görme engelliler için rehber görevi gören beyaz baston 15 Ekim'de Beyaz Baston ve Güvenlik Günü olarak tüm dünyada kutlanıyor. Bu tarihlerde yapılması planlanan festival Ankara Katliamı nedeniyle ertelenmişti.
Engelsiz Erişim Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı’nın (GETEM) düzenlediği festival 11 Kasım’da Tünel’de, 12-13 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde yapılacak.
Bu yıl da festivalde beyaz bastonun öyküsü anlatılarak birçok farkındalık ve erişilebilirlik standları, konserler, film gösterimleri yer alacak.
İlk kez bir beyaz baston forumu gerçekleşecek. Herkes beşer dakika bağımsızlıkla, bastonla tanışma öykülerini birlikte paylaşacak.
Sesli Betimleme Derneği ile söyleşide film ve tiyatrolarda sesli betimlemenin görme engellilere yansıması konuşulacak. Engel parkurunda kim beyaz bastonuyla daha az engele takılarak engelleri aşıyor yarışması yapılacak.
Erişilebilirlik stantlarında arkeolojik kalıntı örneklerine dokunulacak, bisiklete binilecek.
Tüm yaşamı engelsiz kılıncaya dek...
Festivala şu sözlerle çağrı yapılıyor:
"Bizler diyoruz ki:
Bir gün!
Herkesle aynı anda.
Erişilebilir biçimde.
Her filmi izleyinceye,
Her kitabı okuyuncaya,
Her eğitim kurumuna engelsizce girinceye,
Üretime eşit katılıncaya,
İmzalarımızı Engelsiz Atıncaya,
Oylarımızı tek başına verinceye
Her yazılım, donanım ve web sayfasını dolu dolu kullanıncaya,
Her cadde, sokak ve mekânı özgürce gezinceye,
Tüm yaşamı eşit, erişilebilir, engelsiz kılıncaya dek,
Mücadeleye devam edeceğiz.
Bastonun kısa tarihçesiBastonun yüzyıllardır görme engelliler tarafından kullanıldığı biliniyor. Wikipedia'da yer alan bilgilere göre, beyaz baston ilk kez 1921 yılında James Biggs adlı İngiltereli fotoğrafçı tarafından kullanıldı. Biggs'in motorlu taşıtların sürücülerinin kendini görebilmesi için bastonunu beyaza boyadığı tahmin ediliyor. Ancak 1931 yılına kadar beyaz baston yaygın olarak kullanılmıyordu. Şubat 1931’de Fransa’da Guilly D’herbemont ilk kez Ulusal Beyaz Baston Hareketi olarak bir kampanya başlattı. Fransa hükümeti 5 bin görme engelli gazi ve sivile beyaz baston dağıttı. ABD'de ise ikinci dünya savaşı sonrasında Amerikalı görme engelli gazilerin ülkeye dönmesiyle bastonun önemi arttı. Doktor Richard Hoover bağımsız hareket ve mobilite eğitimine uygun bir baston modeli geliştirdi. 1964'te ABD Kongresi her yılın 15 Ekim gününü Beyaz Baston Güvenlik Günü olarak ilan etti. Bu tarihten sonra da dünyanın diğer ülkelerinde de bugün görme engelliler ile ilgili sorunların dile getirildiği ve farkındalık yaratıldığı bir güne dönüştü. 2011 yılında Baracak Obama, 15 Ekim'i aynı zamanda Görme Engelli Amerikalıların Eşitlik Günü olarak adlandırmaya başladı. |
Festival programı şöyle:
11 Kasım
18:30-20:30: Tünelden Taksim Meydanına Özgürlüğün Ritmi baston şarkıları eşliğinde yürüyüş ve Taksim Meydanında Erişilebilirlik sözünün söylenmesi Açıklama: Baston şarkıları, renkli balonlar ve afişlerimizle Eşit, erişilebilir, engelsiz yaşamı haykırıyoruz herkese.
12 Kasım
12:00-13:30: GETEM’den Güney Kampüs meydanına Özgürlüğün Ritmi baston şarkıları eşliğinde yürüyüş, Güney Meydan’da erişilebilirlik sözü ve baston şarkılarının söylenmesi. Açıklama: Taksim’deki aynı kurguyu Boğaziçi’ne taşıyoruz ve erişilebilirlik taleplerini daha bir yürekten haykırıyoruz.
16:00-18:00: Panel ve Söyleşi. Film ve Tiyatrolarda yapılan Sesli betimlemelerin görme engellilere yansıması.
Emine Kolivar: Sesli Betimleme Derneği Betimleme Metin Yazım Koordinatörü.
Olgun Yılmaz: Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi.
Yer: Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu.
Açıklama: Filmleri betimlemeli izliyoruz, ama neden metinler böyle yazılmış? Başka nelerin betimlenmesi iyi olurdu? Hep beraber söyleşiyoruz betimleme üstatlarıyla birlikte.
18:30:20:30: Türkiye’de ilk Kez bir filmin aynı anda betimlemeli ve betimlemesiz izlenmesini sağlayan Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu Betimleme açılışı, Akvaryum adlı kısa film gösterimi ve Kokteyl.
Yer: Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu
Açıklama: Bir hayalin gerçeğe dönüşü. Sinemada isteyenlerin betimlemeli isteyenlerin betimlemesiz film izleyebilmesi. Bunun sonu sinemalardaki her filmin betimlemeli olması. Müthiş heyecanı birlikte yaşıyoruz.
13 Kasım
11:00-17:00:
Erişilebilirlik Stantları.
yer: Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs Meydanı.
Açıklama: Braille masasında kabartma yazı, Engel parkurunda usta baston kullanımı, Oyun masasında işitsel oyunlar, MTA masasında dokunmatik fosiller, yemek masasında nefis lezzetler ve daha neler neler…
18:30-20:00: Beyaz Baston Forumu.
Moderatör: Z. Hande Sart.
Yer: Boğaziçi Üniversitesi, Kuzey Park Binası 07 Nolu Sınıf
Açıklama: Dileyen herkes, beşer dakikayla ilk baston deneyimini ister bir şarkı, ister bir fıkra, ister bir anıyla paylaşıyor. Hande Hocamız bu güzel paylaşımlara moderatörlük ediyor. Gelin bağımsızlığımızın ilk adımlarını birlikte paylaşalım.
14 Kasım
11:00-17:00:
Erişilebilirlik Stantları.
Yer: Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Meydanı.
Açıklama: Farklı müzisyenlerden canlı canlı stant müzikleri, Seçim masasında erişilebilir oy kullanımı ve YSK için hazırlanan dilekçelerin imzası, istihdam masasında başarılı çalışanların öyküleri, tandem bölümünde bisiklet gezintisi, Farklı bir Lego deneyimi, erişilebilir gündelik ürünler ve çok daha fazlası…
20:00-22:00:
Muammer Ketencioğlu Konseri ve Balkan Şarkıları.
Yer: Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü Necmettin Tanyolaç salonu
Saat 18:30’da Boğaziçi Üniversitesi’nden Etiler Kapıdan Kilyos Sarıtepe Kampüsüne araç kalkışı. (NV)