Mühendislerin, mimarların, plancıların gözünden kadraja girenleri bir araya getiren ve her yıl farklı bir tema ile düzenlenen Beyaz Baretin Kadrajı Ödüllü Fotoğraf Sergisi’nin bu yıl 3’üncüsü düzenleniyor.
Bu kez Beyaz Baretin Kadrajı’nda kadın mühendilerin, mimarların, şehir plancılarının fotoğrafları sergilenecek. Sergi başvuruları 17 Nisan’da son bulacak.
“Görüyor musun? Öyleyse fotoğrafını çek!”
Beyaz Baretin Kadrajı Sergisi’nin bu yıl konusu "Kadın Emeği" teması "Görüyor musun?" oldu.
Sergiye, kadın mühendis, mimar,şehir plancıları en fazla beş fotoğraf gönderebilecek. Teknik şartnamede belirtilen fotoğraf boyutları, çözünürlük gibi nitelik şartları sağlanması koşulu ile fotoğraf tekniği serbest olacak.
Katılım şartlarının tüm detayları www.beyazbaretinkadraji.org web adresinde yer alıyor.
Ödüllü fotoğraf sergisi için son başvuru tarihi 17 Nisan 2020. Mühendis, mimar ve fotoğraf sanatçılarından oluşan seçici kurul bu yıla özel olarak sadece kadınlardan oluştu. Seçilen ilk 6 fotoğraf sahibine 1 yıllık Magma Dergisi üyeliği, ilk 3 fotoğraf sahibine dergi üyeliği ile birlikte kitap seçkisi hediye edilecek.
Sergi için seçilen fotoğraflar 5-9 Mayıs tarihlerinde Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergilenecek, daha sonra diğer illeri gezecek.
"Emeğimiz görünsün diye"
Politeknik’in sergi için meslektaşlarına yaptığı çağrı şöyle:
"Hayatın içinde GöRünürlüğü saydamlaştırılmak istenen, karar mekanizmalarında sadece Görünsün diye yer verilen, varlığı GöRmezden gelinen; ofiste, şantiyede, fabrikada, yaşam alanlarında emeği Görünmez kılınanlarız. Dünyanın reddedilen yarısıyız. Bizler yani kadınlar; haklarımız ve emeğimizle Görünür olmanın fotoğrafını çekmek istiyoruz.
"Eşitlik talebimizle, emeğimizin Görünmesi için bu defa deklanşöre kadın mühendisler, mimarlar basacak, kadraj çalışma hayatımızın içine, sokağa, evlere bütün yaşam alanlarımıza doğru bakacak.
"Bunlar birbirinin içine sıkı sıkıya geçmiş gözenekler, tıpkı mühendis, mimar, şehir plancısı bir kadının işyerinde karşılaştığı ayrımcı uygulamalarla Görünmez olan emeğinin, eve gidince boyut değiştirip bütünüyle GöRünmez olduğu gibi.
Önümüze örülen duvarlara her gün patriyarka eliyle kadını baskılayan, ayrıştıran, küçümseyen, yok sayan yeni tuğlalar eklenmeye devam ederken, duvarın dibine balyoz sallamaya, temeli aşındırmaya, tırmanmaya devam ediyoruz. ‘Kadın Emeği’ni, emeğimizi fotoğraflamanın, etrafımıza bir de bu gözle Görmek üzere bakmak için fırsat olacağını düşünüyoruz." (EMK)