Orijinal kadrodan Michael Keaton, Winona Ryder ve Catherine O’Hara’nın yer aldığı filme, Monica Bellucci, Jenna Ortega, Willem Dafoe ve Justin Theroux gibi yeni isimler eklendi.
Tim Burton’ın 1988 tarihli doğaüstü komedi filmi "Beterböcek"in (Beetlejuice) devam filmi "Beterböcek Beterböcek"in (Beetlejuice Beetlejuice) 6 Eyül'de gösterimde olacak.
36 yıl aradan sonra gelen devam filminin ilk afişi de yayınlandı.
Orijinal kadrodan Michael Keaton, Winona Ryder ve Catherine O’Hara’nın yer aldığı filme, Monica Bellucci, Jenna Ortega, Willem Dafoe ve Justin Theroux gibi yeni isimler eklendi. Devam filminin de yönetmeni Tim Burton.
1989'da En İyi Makyaj Akademi Ödülünü alan "Beterböcek", devam filminde de yine orijinaline sadık kalınarak tamamen makyaj, gerçekçi efektler ve kuklalar ile çekildi.
Fantastik dünyasıyla kült yapımlar arasına girmeyi başaran ilk "Beterböcek", 15 milyon dolarlık bir bütçeyle dünya çapında 75 milyon dolar hasılat elde ederek büyük bir başarı elde etmişti. Çizgi film ve bir Broadway müzikali de dahil olmak üzere çeşitli uyarlamalara ilham veren film, müzikleriyle de anılıyor.
Kazım Öz’ün son filmi ‘OY’una Geldik’e Bakanlık ve polis engeli
İlyas Salman’ın başrolünde yer aldığı filme, başvurusunun üzerinden 45 gün geçmesine rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı hâlâ “Eser İşletme Belgesi” vermedi.
İlyas Salman’ın başrolünde yer aldığı, yönetmen koltuğunda “Bahoz” ve “Zer” gibi ödüllü filmlere imza atan Kazım Öz’ün oturduğu “OY’una Geldik” filminin vizyon tarihi zorunlu olarak ertelendi.
Film, halkın çoğunluğunun sol görüşlü olduğu Dersim'in Ovacık ilçesinde, sol partilerin ortak adayda uzlaşamaması sonucu sağ görüşlü bir partiden belediye başkanı seçilen Hıdır Diri'nin koltuğunu korumak için başvurduğu komik yöntemleri konu ediniyor. Filmin hikâyesi, 22 Kasım 2024'te yerine kayyım atanan seçilmiş Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün kaleminden çıktı.
Filmin yönetmeni Kazım Öz, vizyon tarihinden 45 gün önce “Eser İşletme Belgesi” için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını; ancak belgenin henüz hazır olmadığı bilgisinin vizyon tarihinden yalnızca bir gün önce kendilerine bildirildiğini açıkladı.
Bakanlık yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda, söz konusu belgenin ancak bir hafta sonra toplanacak Üst Kurul toplantısında verilebileceğinin iletildiğini belirten Öz, sürecin belirsizliğini vurgulayarak sinema salonu sahiplerine çağrıda bulundu.
Film ekibi, yaşananlara ilişkin Bakanlık yetkilileri, sinema salonu işletmecileri ve seyircilere çağrıda bulunmak amacıyla bugün Beyoğlu Sineması önünde toplanarak basın açıklaması düzenlemek istedi. Ancak söz konusu basın açıklaması polis engeliyle karşılaştı.
Yaşanan gerilim sonucu film ekibi, açıklamalarını polis ekiplerinin önerisi ile Beyoğlu Sineması’nın bulunduğu pasajın girişinde gerçekleştirdi.
Dayanışma çağrısı
Yönetmen Kazım Öz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulunarak şöyle konuştu:
“Bugün 21 Şubat 2025 bugün Oy’una Geldik filminin vizyona giriş tarihi. Açıklamayı gerçekleştirdiğimiz bu saatte yaklaşık 55 şehirde filmimiz vizyona girecekti. Maalesef film vizyona giremedi. Yaklaşık 45 gün önce Kültür Bakanlığı’na Eser İşletme Belgesi için başvurduk. Sonucu almak için iki günde bir aradık ancak film vizyona girmeden bir gün önce cevap aldık. Alt kurulda karar verilemediği için filmin üst kurula sevk edildiğini bildirdiler. O da yetişmediği için bizden bir hafta vizyonun ertelenmesi talep edildi. İzin almadan bu filmi vizyona sokamayacağımız için ertelemek zorunda kaldık.
“Biz sinemacıyız, sanatçıyız. Yaptığımız iş sinema. Umarım bu sorun çözülecek ve filmi hepiniz izleyeceksiniz. Bu ülkeye zarar vermediğini tersine bir katkı sunduğunu içinde eleştiri barındırdığını bir hoşgörü toplumunu anlatmaya çalıştığını, hicivle, komediyle, mizahla anlattığını göreceksiniz. Sinema iyileştirir. Biz Kültür Bakanlığı’na şu çağrıda bulunuyoruz; bu ülkede bir komedi filmini yasaklayarak bu ülkenin tarihine kara bir leke daha sürmeyin.”
Salman: Bir gün adalet onlara da lazım olur
Filmin başrol oyuncusu İlyas Salman, söz konusu engele ilişkin “Düşünceleri yasaklamanın kimseye faydası yoktur. Düşünceyi yasaklayanlar bilsinler ki bir gün adalet de onlara lazım olur,” dedi.
Filmin oyuncularından Orhan Aydın ise şöyle dedi:
“Utanç başlı başına sözlük karşılığı bile ülkenin içinde bulunduğu durumu da bizim şu an içinde bulunduğumuz durumu da gösteriyor. Anlıyorum ki Oy’una Geldik filmi de oyuna geldi. Bu da galiba herkesin yeniden düşünüp karar vermesi gereken bir süreç. Ülkede işçilerin, emekçilerin, yoksulların hakları gasp edilirken sanat ve sanatçı düşmanlığı yapılırken Oy’una Geldik de bu oyunun parçası haline getirilmek isteniyor. Bunu reddediyoruz. Kültür Bakanlığı’nın bürokratları, Sinema Dairesi Başkanı dahil, Sayın Bakan değil bu durumu gözden geçirsinler. Biz bu oyuna gelmeyiz.”
Türkiye'de filmlerin ticari gösterimi ve dağıtımı için alınması gereken resmi bir belge.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen bu belge, filmin sinemalarda gösterime girmesi, festivallerde yer alması ve dijital platformlarda yayımlanması için zorunlu.
Bu belge, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması Yönetmeliği kapsamında, filmin içerik açısından belirli yasal ve etik kurallara uygun olup olmadığını değerlendiren bir kurul tarafından verilir.
Başvuru süreci genellikle birkaç hafta sürse de bazı durumlarda belgenin verilmesi gecikebilir veya idari gerekçelerle engellenebilir. Bu tür gecikmeler, özellikle bağımsız filmler için büyük bir engel teşkil edebilir ve filmlerin planlanan vizyon tarihlerinin ertelenmesine yol açabilir. (TY)
21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır'da birçok noktada billboardlara afiş astı. Ayrıca etkinlik programında konserler ve paneller yer alıyor.
Diyarbakır BüyükŞehir Belediyesi Dil Geliştirme ve Koruma Şube Müdürlüğü bu yıl 21 Şubat etkinliklerini 8 Şubat'ta Surp Giragos Kilisesinde başlattı. Bu etkinlikte 1860 yılında Episkopos Mıgırdiç Dikranyan’ın Ermenice ve Kürtçe iki dilli olarak kaleme aldığı eserlerini şehrin çok dilli ve çok kültürlülüğü kapsamında ele alındı.
21 Şubat haftasında ise bir dzi etkinlik düzenleniyor. Kürtçenin Zazakî lehçesi Unesconun belirlediği tehlike altundaki diller kategorisinde yer aldığı için bu yıl çalışmaları Zazaki’ye ithaf edildi