HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP hakkında soruşturma başlattığına dair haberleri bianet’e değerlendirdi.
Star Gazetesi'nin soruşturma haberiBugün Star gazetesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP hakkında Anayasa’nın 68 ve 69.maddelerinde belirtilen, “Hiçbir siyasi parti suça teşvik edemez” hükmü uyarınca HDP hakkında soruşturma başlattığını yazmıştı. Habere göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın “Biz sırtımızı YPG’ye, YPJ’ye ve PYD’ye yaslıyoruz. Bunu söylemekte, bunu savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz”, Selahattin Demirtaş’ın, “Halkımız, siyasi kurumlarımız, sivil toplum örgütleri, belediyeler, meslek örgütleri gibi bütün toplumsal yapılar kendi güvenlik tedbirlerini de geliştirmelidir” açıklamaları ile HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın PKK kuryesini Ceylanpınar’a götürdüğü görüntüleri incelemeye aldı. |
Soruşturmaya ilişkin kendilerine resmi bir bildirim gelmediğini söyleyen Meral Danış Beştaş, HDP hakkında inceleme başlatılacak bir dayanak olmadığını ve soruşturmanın Cumhurbaşkanının talimatıyla başlatıldığını söylerken, “Eğer bu Anayasa yürürlükten kalktıysa, kamuoyuna açıklasınlar” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’li vekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin açıklamasına da değinen Meral Danış Beştaş, “Dokunulmazlık ifade özgürlüğü konusunda değil, hırsızlık, yolsuzluk ve benzeri suçlarda dokunulmazlık onların işine yarıyor” dedi. Dokunulmazlıklarına rağmen tutuklu kalan ve davaları devam eden HDP vekillerini hatılattı.
HDP’ye soruşturma
Meral Danış Beştaş, HDP’ye soruşturma haberini şöyle değerlendirdi:
“Bize resmi bir bildirim olmadı, basından okuduk. Cumhurbaşkanının talimatının ardından Yargıtay zaman kaybetmeden soruşturma açmış gibi görünüyor, her zaman olduğu gibi.
“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın inceleme başlattığı yönündeki haberleri takip ediyoruz. Ama bizim hakkımızda inceleme ve soruşturma başlatılacak hiçbir dayanak yok.
“Türkiye’de uzun süredir kuvvetler ayrılığı askıya alınmış durumda. Cumhurbaşkanı da birinci kuvvet olarak, tüm organları kendi denetimi ve talimatında olarak, Anayasa’ya rağmen bu ülkeyi yönetiyor. Hukuku tamamen rafa kaldırmış durumda. Yargının talimatla hem de Cumhurbaşkanı’nın kamuoyuna açık talimatıyla bu soruşturmayı başlatmasında, yargı camiasının kendisinin değerlendirmesi gerekiyor.
“Eğer bu Anayasa yürürlükten kalktıysa, kamuoyuna açıklasınlar. Halka böyle bir borçları var.”
Anayasa'da parti kapatmaSiyasi partilerin kapatılması Anayasa 68/4'te belirtilen hususlar üzerinden 69. Madde ile düzenleniyor. Siyasi partilerin kapatma davaları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının hazırladığı iddianamenin kabulüyle, Anayasa Mahkemesi’nde görülüyor. |
Dokunulmazlık
Meral Danış Beştaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dokunulmazlık zırhından bunları sıyırmak suretiyle, terör örgütünü kendi arkasında gösterenler, ‘biz sırtımızı şuraya buraya dayıyoruz’ diyenler bu ifadelerin bedelini ödemelidirler” açıklamasını ise şöyle değerlendirdi:
“Bizim dokunulmazlık konusundaki düşüncemiz net, dokunulmazlık zırhıyla korunma istemimiz kesinlikle söz konusu değil. Biz o zırhın bazı kişileri özel olarak koruma amacıyla konulduğunu biliyoruz. Geçmişte de bizim vekillerimiz, milletvekili seçildikleri halde KCK davasından tutuklu bırakıldılar. Yine İstanbul vekilimiz Sebahat Tuncel’in dokunulmazlığına rağmen hakkındaki dava devam ettirildi.
“Bu dokunulmazlık zırhı, ifade özgürlüğü konusunda getirilen bir zırh değil. Maalesef onlar Yargıtay kararlarıyla soruşturulmaya devam ediliyor. Asıl hırsızlık, yolsuzluk ve benzeri suçlarda dokunulmazlık onların işine yarıyor.” (ÇT)