Yazar Musa Anter’in öldürülmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Davanın tutuklu yargılanan tek sanığı Hamit Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar verilirken müdahil avukatların tutuklu yargılanması talebinde bulundukları tutuksuz sanık emekli Albay Savaş Gevrekçi’nin ise tutuksuz yargılanmasının devamına karar verildi.
Davanın diğer sanıkları “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım kayıp, Abdülkadir Aygan ise İsveç’te bulunuyor.
Duruşmayı müdahil sıfatıyla takip edenlerden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hukuk Komisyonu Meral Danış Beştaş, bianet’e yaptığı değerlendirmede bir sonraki duruşmanın 2 Aralık 2013’e ertelendiğini söyledi.
Beştaş’a savcılıkça hazırlanan iddianamede aynı zamanda JİTEM davasında yargılanan sanıklar Abdülkadir Aygan ve Mahmut Yıldırım’ın gerekçe gösterilerek iki davanın birleştirilmesi yönündeki talebini hatırlatıyoruz. Beştaş, davada bu konuda herhangi bir gelişme olmadığını ifade ediyor.
“TC’yi de bayrağımı da seviyorum”
Tutuklu sanık Hamit Yıldırım’ın duruşmaya katılmadığını ve ifadesinin kamera vasıtasıyla alındığını belirten Beştaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Sanıkların egemen ve üstten bakışları var. Ömür boyu hapisle yargılanmalarına karşın rahatlıkları dikkat çekiyor.
“Bu durum özellikle Hamit Yıldırım'da göze çarpıyor. Kendini savunurken ‘Türkiye Cumhuriyeti'ni seviyorum, bayrağımı seviyorum’ gibi bir dil kullanıyor. Cinayetle alakası olmadığını söylüyor.
“Arif Doğan’ı çok severim”
“Emekli Albay Gevrekçi ise bu işle ilgisinin olmadığını, yaşlı ve hasta olmasından da kaynaklı olarak bir şey hatırlamadığını söyledi.
“Kendisine Arif Doğan'a ilişkin soru soruldu. Doğan'ı çok sevdiğini, kendisinin komutanı olduğunu söyledi. Kendisiyle ilgili gazete haberleri sorulunca da bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
“Abdülkadir Aygan'ın ifadesinin kamera yöntemiyle alınması gündemde.
“Basın açıklamasına katılanlar tutuklu yargılanıyor”
“Savaş Gevrekçi tutuksuz yargılanan bir sanık. Bu ülkede insanlar basın açıklaması yaptığı için tutuklanıyorlar. Anter gibi tüm dünyanın tanıdığı bir aydının öldürülmesi vakasında ömür boyu hapisle yargılanan birinin tutuklanmaması normal değil.
“Hele hele tutukluluktan bu kadar mustarip olunan, demokratik hak ve özgürlükler açısından yaklaşımın bu kadar keyfi olduğu, bu kadar hukuka aykırılıkların yaygın olduğu bir ortamda insan öldürmekten, teamülden çete kurmaktan yargılanan bir emekli askerin tutuklanmamasının adil yargılamaya uygun olmadığını, burada cezasızlık zırhının tekrar devreye girdiğini söyleyebiliriz.
“Ayrıca mahkemenin ara karar gerekçesinde sağlık durumu ve yaşı gerekçe gösterilerek Gevrekçi tutuklanmadı. Bu ülkede hasta tutuklular Adli Tıp Kurumu'ndan almış oldukları rapora rağmen içerde tutulurken, burada hastalığı Adli Tıp raporuyla belgelenmeyen biri sağlık gerekçeleriyle tutuklanmıyor.
“Sonuçta hastalık raporlarla belgelenen bir olgudur. Bunun gerekçe gösterilmesini de yasaların nasıl farklı yorumlanabildiğini göstermesi açısından ibret verici buluyorum.” (EKN)