*Bu haber Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Nüfusunun beşte birinin Alevi olduğu Adıyaman Besni’de yaşayan Aleviler, inançlarının vazifelerini yerine getirebilmek için cemevi istiyor. Yıllardır seçim dönemlerinde kendilerine belediye başkan adaylarının cemevi vaadinde bulunduklarını ama hiçbir sözlerini yerine getirmediklerini belirten Besni Alevi Kültür Derneği Başkanı Hacı Ali Öpöztürkçeden, bianet’in sorularını yanıtladı.
Cenaze için başka şehre
Besni Belediyesi’nde cemevi için yer talep ettiklerini fakat bir türlü tahsis edilmediğini ileri süren Öpöztürkçeden şunları söyledi:
“Yaklaşık 5 yıldır cemevi için belediyeden yer talep ediyoruz. Ama hala ne yer verildi ne de bir cevap geldi. Besni Belediye Başkanı Eyyüp Mehmet Emre’ye durumu ilettik ama buna rağmen halen bu konuda bir adım atılmış değil.
"Bu kadar Alevi'nin yaşadığı bir şehirde bir tane cemevinin olmaması büyük sorun ve sıkıntı. Çünkü insanlarımız bir cem olduğunda, bir cenaze olduğunda ya da benzer bir etkinliğimizde Besni’den kalkıp Adıyaman’a, Gölbaşı’na gitmek zorunda kalıyor. Olacak şey mi bu!
"Bu noktada bizler Besni'de yaşayan tüm canların bir arada olmasını istiyoruz. Bizler verdiğimiz vergilerin karşılığı olan ve demokratik hakkımız olan bir cemevi istiyoruz. Şu anda ilçemizde sadece bu yıl iki cami inşaatı bitti, birinin inşaatı ise devam ediyor. Belediye niçin bize bir cemevini çok görüyor? Biz sadece demokratik hakkımız olan bir cemevi için arazinin tahsis edilmesini istiyoruz.”
"Seçim döneminde kapımızı çalmasınlar"
Yıllardır cemevi olmamasından dolayı ibadetlerinin yerine getiremediğini belirten Alevi yurrtaş Ali Halil Birimen, "Cemevlerinin yasal statüde olmaması, yer ayrılmaması sonucu cemevlerinin yapımı büyük ölçüde Alevi vatandaşlar tarafından karşılanıyor.
Ancak bunun bir bölümü de, arsa tahsisi ve yapımı büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri, il belediyeleri tarafından yürütülüyor. Fakat son zamanlarda sıkıntı yaratmaya başladı" diyerek, şöyle devam etti:
"Yıllardır Alevi yurttaşlar olarak ibadetlerimizi yerine getirmekte zorlanıyoruz. Etkinlerimizin olduğu dönemlerde cemevinin bulunduğu Adıyaman merkeze veya Gölbaşı’na gidiyoruz. Bu bizi oldukça yıpratıyor. Biz Alevi vatandaşlar devlet için sadece bir oy pusulasından mı ibaretiz? Devlet bizi sadece seçim zamanın hatırlıyor, seçimden sonra unutuyor. Ama bundan sonra seçim döneminde kapımızı çalmasınlar."
“Böyle böyle asimile oluyoruz”
Eşit yurttaşlık temelinde maddi manevi hak ve taleplerimiz karşılanmalı diyen Alevi yurttaş Naci Yılmaz şöyle diyor:
"Cemevlerimiz, ibadethanemizdir. Bu konuda yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. 35 bin nüfuslu ilçemizde neredeyse 20’den fazla cami varken, her 5 kişiden birinin Alevi olduğu bir yerde bir tane cemevimiz yok. Cenazelerimizi etkinlerimizi yerine getirmekte zorlanıyoruz. Böyle böyle asimile oluyoruz" diyor.
Yılmaz Alevi- Sünni adaletsizliğine vurgu yaparak şöyle devam ediyor:
“Aslında biz tüm toplum için şunu istiyoruz: Herkes kendi ibadetini yapsın, maliyetini de katlansın. Ama bugün bakıyorsunuz en fazla bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı neredeyse sadece Sünni mezheptekilere hizmet veriyor. Sıkıntı da burada doğuyor.
"Çünkü bizim vergilerimizle oluşan bütçe bize değil, başkasına hizmet olarak veriliyor. Böyle adaletsizlik olur mu? Benim paramla bir başkası ibadetini yapıyor ama ben yapamıyorum.”
(RE/SO/NÖ)