Fotoğraf: AA
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) üyesi Dr. Melike Ocak, alerjili çocukların okul hayatlarında yaşadıkları güçlüklere dikkati çekerek, okul yönetimi ve öğretmenlerin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Ocak, "Öğretmenler, okul yönetimini bilgilendirilmeli, doktordan alınan alerjik şok belirtileri ve ilk yardım planı okul yönetimi ve öğretmenlerle yazılı olarak paylaşılmalıdır" dedi.
Halk sağlığı sorunu
Besin alerjisinin dünya çapındaki etkisine dikkati çeken Ocak, "Besin alerjisinin psikososyal, ekonomik ve fiziksel sağlık yükleri ile sonuçlanması nedeniyle giderek büyüyen bir halk sağlığı sorununa dönüştü" şeklinde konuştu.
Çocuklarda en çok görülen besin alerjilerinin kuruyemişler, inek sütü, susam ve yumurta olduğunu söyleyen Ocak şöyle devam etti:
"Bebeklik döneminde beslenme, evde ve çoğunlukla bakım verenin gözetiminde olduğu için besin alerjisinden korunmak daha kolay iken, okul çocuklarında ev dışındaki ortamlarda daha çok zaman geçirme, arkadaşlarıyla beslenme sırasındaki etkileşimin artması, çocuğun alerjisi olduğu besinden kaçınmasını zorlaştırması nedeniyle özel önlemler alınmasını da zorunlu hâle getiriyor."
Ocak, çocuğa anlaşılabilir yalın bir dille ve korkutmadan alerjisi hakkında bilgi vermek gerektiğini vurgularken, "Alerjisini belirten bir takı taktırmanız çevresindekilerin farkına varması açısından önemli olacaktır. Alerjisi olduğu besinlerin hem kendisinden hem de içeriğinde yer aldığı ürünlerden uzak durmasını ve tüketeceği tüm besinlerin etiketlerini önceden kontrol etmesini öğretin" dedi.
Ocak, çocuğun alerjik şok (anafilaksi) yaşaması hâlinde alması gereken tutumu önceden oyun eşliğinde pratik yapılması gerektiğini ifade etti.
Okula düşen sorumluluklar
Ocak, okullarda besin alerjisini yönetmenin en iyi yolunun ebeveynlerin ve okul personelinin birlikte bir ekip olarak çalışması olduğunu vurguladı. Ocak, "Tüm okul personelinin çocuğunuzu tanıdığından ve alerjisi olduğu besinleri bildiklerinden emin olun. Ayrıca aylık yemek menüsünü ve içerdiği besinleri yemekhane personelinden edinin ve çocuğunuzla birlikte tek tek kontrol edin" dedi.
Ocak, okula düşen sorumlulukları da şöyle sıraladı:
"Yemek hazırlanan ve servis edilen alanlarda önlemler alınmalıdır ve kullanılan tabak ve çatal, bıçaklar özenle yıkanmış olmalı ve ortak pişirme kabı kullanılmamalıdır. Okulda çocukların tüketecekleri tüm besinlerin etiketleri mutfak görevlileri tarafından da önceden kontrol edilmelidir."