Haberin Kürtçesi için tıklayın
İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar açıklama yaptı.
İçişleri Bakanlığı Hazinedar’ın yanı sıra Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil'i de görevinden uzaklaştırmıştı. Bakanlık açıklamasında Anayasa'nın 127. Maddesinin* verdiği yetkiyi kullandıklarını belirtmişti.
Hazinedar, İçişleri Bakanlığı’nın görevden aldığı CHP'li ikinci Belediye Başkanı oldu. İlgezdi 9 Aralık 2017 günü görevden uzaklaştırılmıştı.
TIKLAYIN - Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'yi Görevden Uzaklaştırdı
Murat Hazinedar Beşiktaş Belediyesi önünde toplanan kalabalığa dün akşam saatlerinde bir konuşma yaptı.
Konuşmasına “Allah’ın verdiği canı Allah alır. Demokrasilerde bunu tezahürü de milletin verdiği emaneti ancak ve ancak millet alır” diyerek başladı.
Tebliğ edilmedi
Kararın kendisine tebliğ edilmediğini söyleyen Hazinedar, yüzde 77 oyla Beşiktaş halkının emanetini temsil ettiğini belirtti.
“Beşiktaş halkının emanetini temsil ediyorum. Çok zor şartlarda merkez siyasetin yerel yönetimler üzerinde hiçbir dönemde görülmemiş baskı kurduğu bir dönemde görev yapmaya çalıştım. Parti insan ayrım yapmadan 4 yıldır görevi yürütmeye çalıştım.
“Ankara siyasetinin vesayeti”
“Devlet kurumları arasında samimi işbirliğini savunarak bugünlere geldik. Bu sürecin sonunda vesayetin yani Ankara siyasetinin yerel yönetimler üzerinde kurduğu vesayetin birçok kötü özelliğini yaşadık.
“Basından öğrendim”
“Basından öğrendiğim kadarıyla uzaklaştırma gerekçem birtakım yolsuzluk iddialarıyla beraber 2016 yılından beri FETÖ üyeliği suçu iddiasıyla yürütülen soruşturmalardır. Değil ben ailemde, sülalemde değil darbeci cemaate bir cemaate bile üye bir kişi bulamazlar. İktidarın bu terör örgütünü meşru gördüğü 17-25 Aralık’tan önce dahi bu gruplarla, bu terör örgütü organizasyonlarıyla nokta kadar bir işimiz olmamıştır, olamaz da. Ne şahsımın ne ailemin.
“Aileleri bu işe karıştırmayın”
“Sadece şahsıma yönelik değil aynı zamanda evladıma, eşime de yöneltilmiştir bu suçlamalar. Pasaportları ellerinden alınmıştır. Onun eleştirdiği dünkü sistem onun çocuklarına yurt dışında okuma fırsatı vermişti. O benim evladıma bu fırsatı vermedi. Aileleri bu iddiaları karıştırmayın.”
“Hakkımda açılmış tek dava yok”
“Bugün hakkımdaki iddialara ilişkin belediye başkanı sıfatımla ilgili açılmış tek bir dava bulunmamaktadır. Ne gariptir ki 1 Aralık yani Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin görevden uzaklaştırıldığı tarihe kadar hakkımdaki tüm araştırma ve soruşturmalarla ilgili lehimde kararlar verilmiştir.
“Hem Mülkiye müfettişleri hem Danıştay tarafından.1 Aralık tarihinde belediyemize 16 müfettiş gönderilmiştir. 16 teftiş görevlisi bugüne kadar tek bir şey bulamamıştır. Belediye başkanını görevden uzaklaştırmalarının nedeni, soruşturmanın selametidir. Soruşturmanın selametini ben nasıl tehdit edebilirim? Şu anda 16 müfettişe bütün evraklar verilmiştir. Belediyemiz son iki yılda belediyecilik tarihinde görülmemiş sayıda incelemeye tabi tutulmuştur. Bütün bunlardan hiç bir şey bulamayanlar, ‘biz kararı verdik, siyaseten verdiğimiz kararı siyaseten uygulamak üzere, altı boş gerekçeleri bildiriyoruz’ demişlerdir.” (HK)
127. Madde2. Mahalli İdareler Mahalli idareler; il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir. Mahalli idarelerin kuruluş ve görevleri ile yetkileri, yerinden yönetim ilkesine uygun olarak kanunla düzenlenir. Mahalli idarelerin seçimleri, 67’nci maddedeki esaslara göre beş yılda bir yapılır. Ancak, milletvekili genel veya ara seçiminden önceki veya sonraki bir yıl içinde yapılması gereken mahalli idareler organlarına veya bu organların üyelerine ilişkin genel veya ara seçimler milletvekili genel veya ara seçimleriyle birlikte yapılır. Kanun, büyük yerleşim merkezleri için özel yönetim biçimleri getirebilir. Mahalli idarelerin seçilmiş organlarının, organlık sıfatını kazanmalarına ilişkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri, konusundaki denetim yargı yolu ile olur. Ancak, görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir. Merkezi idare, mahalli idareler üzerinde, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari vesayet yetkisine sahiptir. Mahalli idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile, kendi aralarında Bakanlar Kurulunun izni ile birlik kurmaları, görevleri, yetkileri, maliye ve kolluk işleri ve merkezi idare ile karşılıklı bağ ve ilgileri kanunla düzenlenir. Bu idarelere, görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır. |
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı - İstanbul