"Tunceli Kanunu (1935) ve Dersim Jenosidi" kitabının yazarı Dr. İsmail Beşikçi, Meclis'te Dersim katliamını savunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sözcüsü Onur Öymen'in amcasının da, katliamın zeminini hazırlayan "Tunceli Kanunu"nu onaylayan mebuslardan biri olduğunu anımsatıyor.
Beşikçi, Öymen'in sözleri ve bu durumla ilgili bianet'in sorusunu yanıtlarken şu yorumu yapıyor:
"Jenosidin bu kadar kolay ve rahat bir şekilde savunulabilmesini resmi ideolojide aramak gerekir. Tunceli Kanunu'nun yapıldığı (1935) ve uygulandığı, Dersim'de jenosidin gerçekleştirildiği dönemlerde, Onur Öymen'in amcası Hıfzırrahman Raşit Öymen de TBMM'de mebustur.
"Prof. Hıfzırrahman Raşit Öymen, Münir Raşit Öymen (Onur Öymen'in babası) eğitimli kişilerdir. Almanya'da özellikle eğitim alanında eğitim görmüşlerdir. Ama bu eğitim, soykırımın yanında yer almaya engel olmuyor. Kürt varlığının ve Kürtçe'nin inkarı, imhası ve asimilasyonu yolunda politikalar ve uygulamalar her zaman, soykırım düşüncesi ve uygulamaları için elverişli bir ortam hazırlamıştır."
"Hukuk dışı yasayı oybirliğiyle onayladılar"
Beşikçi, "Hukuk dışı, çağ dışı, keyfi yönetimlere olanak veren bir yasa" diye nitelediği Tunceli Kanunu'nun Meclis'ten oybirliğiyle geçtiğini, o dönemde mebus olarak "tayin edilen" 60'a yakın profesör veya ordinaryüs profesörün hepsinin yasayı kabul ettiğini söylüyor.
Beşikçi, kitabında bu dönemi ve mebus profesörlerin tavrını şöyle anlatıyor:
Bu profesörlerin hiçbirisi, bu uygulamanın modern hukuk sistemlerine aykırı olduğunu söylemiyor, itiraz etmiyor. Üstelik onaylıyor, alkışlıyor.
Bu kanun Genel Müfettiş olan vali ve komutana, kişileri yakalamak, itham etmek, yargılamak, idam kararı vermek, idamları infaz etmek yetkilerini veriyor.
Genellikle Almanya'da, İtalya'da, Dolmabahçe Sarayı ve Çankaya Sofralarında "ilim" tedris eyleyen bu hukukçular bunun 1924 Anayasasına aykırı olduğunu söyleyemiyor, yargı ve icra görevlerinin bu derece bir tek kişinin uhdesine verilemeyeceğini belirtemiyor, sesini yükseltemiyor. Yükseltmiyor.
Üstelik, bu ulema takımı bunları onaylıyorlar, alkışlıyorlar, en münasibi budur, diyorlar. Şefe, resmi ideolojiye bol bol övgüler düzüyorlar.
Tunceli Kanunu'na göre getirilen yargılamada, sanığa iddianame verilmiyor, savunma hakkı verilmiyor. Mahkeme kararlarının kesin olup temyizinin mümkün olmadığı hükme bağlanıyor.
Ordinaryüs profesör ve profesör unvanlı "ulema"mn bunlara da itirazı yok. Bunları, yeri ve zamanına göre övgüler düzdükleri 1924 Anayasasına aykırı bulmuyorlar. En münasibi budur, diyorlar, alkışlıyorlar. Eşkıyalıkla, haydutlukla mücadele ediyoruz. Gericilikle, ağalarla mücadele ediyoruz, diye geniş kitleler sürgünlere gönderiliyor, kadınların kızların ırzına geçiliyor, gebe kadınların karnına kılıç sokuluyor, emzikteki bebeklerin başlan kesiliyor, kılıçlara takılıyor, iki-üç yaşındaki bebekler, başları taşlara vurula vurula öldürülüyor, tekmelenerek öldürülüyor, insanlar, mağaralara tıkılıp üzerlerine zehirli gazlar sıkılıyor, kadınlar, genç kızlar, çocuklar, ağzı betonlarla kapatılmış mağaralarda yakılıyor, "ilim" heyeti, bütün bunlan onaylıyor, alkışlıyor. En münasibi budur, diyor. Çünkü Şef böyle istiyor. Ve Şeflik düzenlerinde doğrunun ölçütü, olgular değil, Şefin dedikleri, tavır ve davranışlarıdır. (TK)
TEKZİPbianet'te 12 Kasım 2009 tarihinde Tolga Korkut imzasıyla yayınlanan "Beşikçi: Öymen'in Amcası Tunceli Kanununu Alkışlayanlardandı" İsmail Beşikçi ile yapılan röprtaja 24 Kasım 2015 tarihinde Prof. Dr. Örsan Öymen'den tekzip geldi. * * * Bu açıklamayı, oldukça gecikmeli olarak, dedem Hıfzırrahman Raşit Öymen hakkında bianet'te yayınlanan ve İsmail Beşikçi'nin açıklamalarına dayandırılan gerçek dışı bir haber üzerine yapıyorum. Haberi bir arkadaşımız bize yeni bildirdi, biz haberi daha önce görmedik, o nedenle gecikmeli olarak yazıyorum. 12 Kasım 2009 tarihinde Tolga Korkut imzasıyla bianet'te yayınlanan haberde, İsmail Beşikçi'nin açıklaması üzerinden, dedem Hıfzırrahman Raşit Öymen'in 1935'te kabul edilen Tunceli Kanunu'nu alkışladığı, onayladığı ve Dersim katliamları sırasında TBMM üyesi olduğu ve bu katliamların yanında yer aldığı iddia ediliyor. Bu tamamıyla gerçek dışı bir iddiadır. Dersim'de yaşanan katliamların sorumlusunun kimlerin olduğuyla ilgili tartışma bir yana, dedem olan Hıfzırrahman Raşit Öymen, 1944-1950 yılları arasında TBMM üyesi ve CHP milletvekili olarak görev yapmıştır. Kendisi 7. ve 8. dönem Bolu Milletvekili'dir. TBMM kayıtlarından da bu bilgiye kolayca ulaşılabilir. Tunceli Kanunu'nun çıktığı 1935 yılında ve Dersim olaylarının yaşandığı 1937-1938 yılında Hıfzırrahman Raşit Öymen Milletvekili değildir. Cumhuriyet döneminin en önemli eğitimcilerinden birisi olan ve eğitimin modernleşmesinde önemli roller oynayan Hıfzırrahman Raşit Öymen, Güney Doğu ve Doğu Anadolu'da toprak reformunun gerçekleşmesi ve aşiret düzeninin kırılması için de milletvekili olarak büyük mücadele vermiştir. Bu düzeltmenin ve tekzip metninin gecikmeli olarak da olsa kayıtlara geçmesi amacıyla yayınlanmasını rica eder, aksi halde yasal yollara başvurmak zorunda kalacağımızı bildirir, ilginiz için teşekkür ederim. Saygılarımla, Prof. Dr. Örsan Öymen |