Sosyolog Beşikçi'yi Ceza Yasası'nın (TCK) 216/1. maddesi uyarınca ve 4,5 hapis istemiyle yargılayan Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, eksikleri giderinceye kadar kovuşturmaya 18 Haziran'da devam edecek.
"Devletin askeri kuvvetlerini alenen aşağılamak' iddiasıyla iki yıla kadar hapisleri istenen derginin Yayın Yönetmeni Ferzende Kaya ile sorumlu müdürü Mehmet Ali İzmir duruşmaya katılmadı.
"Kendine yapılmasını istemediğini başkasına da yapma"
Avukat Mükrime Tepe'nin savunduğu Beşikçi, duruşmada söz alarak mahkemelerde bilirkişi müessesini "bilim ve düşünce özgürlüğüne ters" olduğu gerekçesiyle eleştirdi.
"Yazımı aklasa dahi bilirkişi raporunu doğru bulmazdım. Kitapların suç aranarak okunması bilim dünyasını çürütür ve çölleştirir" diyen Beşikçi, yazı içeriğine yönelik suçlamalarla ilgili şunları söyledi:
"Yunanistan ya da Bulgaristan'da her gün Türk asıllı çocuklara 'Yunanlıyım, varlığım Yunan devletine armağan olsun' dedirtilse, Türkiye'de buna şiddetle karşı çıkmaz mı? Kaldı ki karşı çıkılması gerekir. Aynı şey Kürtler için de düşünülmeli. Kendisine yapılmak istenmeyeni başkası için de yapmamak gerek."
"İfadesine başvurulmadan Beşikçi'ye dava açıldı"
Duruşmada söz alan Av. Tepe ise, Beşikçi'nin ifadesine başvurulmadan iddianamenin düzenlendiğini savunarak, bunu usul yönünde hatalı bir uygulama olduğunu bildirdi; müvekkilinin beraatini talep etti.
Beşikçi'ye destek vermek için duruşmayı izlemeye gelenler arasında Kürt Enstitüsü eski Başkanı Şefik Beyaz ve "Yaşam" radyo yetkilisi İbrahim Gürbüz de vardı.
Üç kişiye dava, Genelkurmay Başkanlığı'nın 19 Ocak 2006 tarihinde; dergide yer alan "Konuşmadık, Bastırdık" ve Ahmet Kahraman'ın "Hayalet" başlıklı yazılardan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne "gizli" ibaresiyle yaptığı suç duyurusundan sonra açıldı.
Savcılık, bilirkişi olarak görüşü sorulan Prof. Emin Artuk'tan gelen "301'e göre suçun unsurları yok. 216'dan değerlendirilebilir" yanıtı üzerine "kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla dava açtı. (EÖ/KÖ)