Fotoğraf: Anadou Ajansı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü'nce sorumluluk bölgesinde bulunan Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri'de 97 yaban keçisi için ihale yapılmasına tepki gösterdi.
"Canlara kıyılmasın"
16 Temmuz'da yapılan ihalenin yürütmesinin durdurulması için Adana 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açan Güven Boğa'nın başvurusu üzerine mahkemenin savunma için 5 günlük süre tanıdığını söyledi. Barut, şöyle dedi:
"Av ihalesi adıyla bilinen bu vahşetin bir daha hiç gündeme gelmemesi için tüm ihale ve işlemlerin artık kesin olarak son bulması gerekiyor. 'Av ihaleleri hiç yapılmasın, canlara kıyılmasın' istiyoruz, herkesten destek bekliyoruz.”
97 yaban keçisinin canı 1 milyon 262 bin 500 lira
Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, sorumluluk bölgesinde bulunan Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri'de 97 yaban keçisi acente kotalarının avlattırılması için KDV hariç toplam 1 milyon 262 bin 500 lira bedelle ihale ilanı yayınladı.
16 Temmuz 2020 tarihinde bölge müdürlüğü binasında yapılacağı duyurulan ihalenin iptali için Güven Boğa isimli yurttaş, avukatı aracılığıyla Adana 2'nci İdare Mahkemesi'nin “yürütmenin durdurulması” istemiyle başvuruda bulundu.
Başvuruda, ihalenin hukuka aykırı olduğu, söz konusu hayvanların avlanmasının hem iç hukuka hem de uluslararası hukuka göre mümkün olmadığı, yaşam hakkının her can için uygulanması gerektiği, kutsal olarak kabul edilen bu hayvanların avlanmasının inanç özgürlüğünü ihlal ettiği, kültürel ve doğal miras alanlarının tehlikeye atıldığı, Tunceli'de açılan ihalenin durdurulduğu gibi gerekçeler sıralandı.
Dava dosyasını inceleyen Adana 2'nci İdare Mahkemesi ise davalı Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü'nden ihale, avlanılacak hayvanlar, yönetmelik ve uygulamalara ilişkin bilgi ve belgeleri talep ederek, savunma ve karar için 5 günlük süre tanıdı. Kararın, 16 Temmuz'da taraflara tebliğ edildiği öğrenildi.
“Katliamları durdurun”
Katliam olarak bilinen av ihalelerinin tümüyle son bulması gerektiğini belirterek kamuoyu talebinin yerine getirilmesini isteyen Barut, şöyle dedi:
"Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi'ne göre korunması gereken türlerin avlanması yasak ama ihaleyle avlanılmak isteniyor.
“Av ihalesi adıyla bilinen bu vahşetin bir daha hiç gündeme gelmemesi için tüm ihale ve işlemlerin artık kesin olarak ve tümüyle son bulması gerekiyor. 'Av ihaleleri hiç yapılmasın, canlara kıyılmasın' diye herkesten destek bekliyoruz. Tunceli'deki ihale iptal edildi ama bu tür ihalelerin artık ülke gündeminden artık çıkması lazım. Doğayı ve yaşamı, toprağı ve suyu, içindeki bitki ve hayvanı, tüm canlıları korumalıyız. Herkesi sesimize ses vermeye, bu katliamları durdurmaya çağırıyoruz."
Dersim'de ihale iptal edilmişti
Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü Eskişehir Şube Müdürlüğü’nce Eskişehir'de kızıl geyik acente kotalarının avlattırılmasına ilişkin ihale düzenlendi. İhale kapsamında Eskişehir'de 18 kızıl geyik vurulacağı belirtilmişti
Geçen yıl mayıs ayında Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’nce yaşları ilerlediği gerekçesi ile 2 geyik ihale yoluyla avlanmaları için satışa çıkarılmış ancak doğa koruma dernekleri ve hayvan severler harekete geçmişti.
Temmuz ayında da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dersim'de dağ keçilerinin avlanabilmesi için açtığı ihale tepkilerin ardından iptal edildi.
Sayılar
*18 bin 955 dekar alanda yapılan çalışmada, 2018 yılında bin 317 olan dağ keçisi sayısının 2019 yılında bin 358'e çıktığı saptandı.
*2019'da Niğde'nin Çamardı ilçesinde koruma altına alınan yaban keçisi sayısı 16 yılda, 700'den, 1400'e çıktı.
*Gümüşhane kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki kent kırsalında objektiflere takılan ve kaçak avlanılması durumunda 22 bin 660 liradan başlayan para cezası uygulanan dağ keçileri, kentte 2013-2014 yılında yapılan envanter sayımında 200 civarında belirlenmişti.(EMK)
*Sayılar, Anadolu Ajansı'ndaki haberlerden derlendi.