Hafta sonu Ankara’da Türkiye’nin dört bir yanından inisiyatifler, kooperatifler, komünler, kent konseyleri, kent meclisleri 100. Yıl İnisiyatifi’nin davetiyle buluştu. İki günlük çalıştay, uzun süredir görmeye alışık olmadığımız bir canlılıkta “Kentte Ortak Yaşam” başlığı altında beklentilerini, sorunlarını ve gelecek tasavvurlarını konuştular. Görünen o ki, bu bir başlangıç; bu toplantılar pek çok kentte devamı edecek ve yeni bir iletişim ağı kuruluyor.
100. Yıl İnisiyatifi'nin ODTÜ Vişnelik Tesisleri'nde düzenlediği Kentte Ortak Yaşam Çalıştayı 2-3 Mart tarihlerinde yapıldı. Ulaş Bayraktar'ın (sağdan ikinci) yürütücülüğündeki panele Aykut Çoban, Aylin Çiğdem Köne, Tarık Şengül ve Gönen Orhan (soldan sağa), katıldı. |
Prof. Tarık Şengül’ün, “Son yıllarda katıldığım en heyecan verici çalıştay,” diye tarif ettiği Kentte Ortak Yaşam Çalıştayı’nın tüm katılımcıları bu kadar heyecanlandırmasının nedeni belki de hem katılımcıların hem de izleyicilerin kendilerini yalnızlık duygusundan iki günlüğüne de olsa uzaklaştırması oldu.
ODTÜ Vişnelik tesislerindeki çalıştayın birinci gününün ilk oturumunda Ulaş Bayraktar’ın yürütücülüğünde düzenlenen panele Aylin Çiğdem Köne, Aykut Çoban, Gönen Orhan, Tarık Şengül katıldı. Buluşmanın ilk gününde “Müşterekler”, “Dayanışma Ekonomileri” ve “Yerelden ve Yerinden Yönetim” temaları üzerinde duruldu.
Mersin'de Kültürhane'nin kurucularından KHK'lı Ulaş Bayraktar, 100. Yıl İnisiyatifi üyeleriyle röportaj yaptı. |
Ekonomik ve siyasi ortam nedeniyle olsa gerek üzerinde en fazla konuşulan konu dayanışma ekonomisi oldu. Nitekim çalıştayın ikinci gününün üzerinde en fazla konuşulan ve deneyim aktarılan konuları da Türkiye çapında sivil girişimler arasında bir ağ oluşturulması ve dayanışma ekonomisi oldu.
İki günlük çalıştayın sonunda katılımcılar salondan çıktıktan sonra geleceği konuşmaya devam ettiler. |
Yoğun bir katılımla gerçekleşen –uzun süredir bir çalıştayın ayakta izleyicileri olması pek alışık olmadığımız bir durum- Kentte Ortak Yaşam Çalıştayı birlikte nasıl yürüyebiliriz sorusunun da cevabını bulmanın zeminini hazırlayacak gibi görünüyor. Tabii bu arada üretim ya da tüketim birlikteliklerinin dışında olanların bu ağ içinde finansman sağlayıcı olmak dışında nasıl bir yer alacağı da belki ilerde düzenlenecek çalıştaylarda bir cevap bulur.
100. Yıl İnisiyatifi hakkında100’üncü Yıl İşçi Blokları, Ankara’da ODTÜ’nün yanı başında bulunan, sakin, yeşil, eski bir mahalle. Aynı zamanda burası, yapılmaması uğruna direndiği halde çeperlerine inşa edilen dev bir yol, yolun ardından orta yerine yerleştirilen bir benzinlik ve dur durak bilmeyen, dönüşümden sadece inşaat yapmayı anlayan bir rant ekonomisi ile kurban edilmek istenilen bir mahalle. Gezi Direnişi süresince oluşan bir araya gelebilme, iletişim kurabilme ve harekete geçebilme halini ve pratikler ile ilişkiler üzerinden gelişen ortaklıkları sürdürme isteği önce 100. Yıl İnisiyatifi’ni, sonra Mart 2014’de 100. Yıl Berkin Elvan Bostanı’nı, ardından Aralık 2015’te 100’üncü Yıl Mahalle Atölyesi’ni doğuruyor. 100’üncü Yıl İnisiyatifi ve doğurduğu diğer kentsel oluşumlar toplumsal adaletsizliklere karşı çıkarak bunları mahallede görünür hale getirmeye çabalıyor. Aynı zamanda bütün bu oluşum ve pratikler mahalle sakinleri arasında değerli karşılaşmalara ve bu karşılaşmaları bir arada tutmaya vesile oluyor. Kısacası 100. Yıl İnisiyatifi mahallede kolektif bir ruhu canlı tutuyor. |
* Çalıştayı izlemek için tıklayın.
(ŞKH/HK)