Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Süleyman Çelebi ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İş Kurumu'nun (İşkur), 2015 yılı sonuna kadar işsizlik ödeneğini ortalama beş aya düşürme planına tepki gösterdi.
İşkur, 2011-2015 yılları arasındaki stratejik amaçlarında, işsizlik ödeneğinden prim ödeme süresine bağlı olarak 180, 240 ve 300 gün olan ödenek alma süresini, 2015 yılı sonuna kadar ortalama beş aya düşürmeyi hedeflediğini açıklamıştı.
"Daha çok kişi, fondan kolayca yararlanabilmeli"
CHP vekili Çelebi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Türkiye'de binlerce işsiz varken, onların haklarına göz dikmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi ve CHP'nin parlamentoda bu sürecin takipçisi olacağını belirterek yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
* İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları değiştirilerek, yararlananların sayısı artırılmalıdır. Taban genişletilerek, daha çok işsizin bu fondan yararlanması sağlanmalıdır.
* İşsizlik ödeneğinden yararlanma süresi artırılmalıdır. Türkiye'de işsizlik ödeneğinden yararlanma süresi Avrupa ortalamasının çok gerisindedir. Bu süreler öncelikli olarak bu düzeye çıkarılmalıdır.
* İşsizlik ödeneğinin miktarı ve süresi artırılmalıdır. En fazla asgari ücretle sınırlandırılan bu ödenek, kişinin asgari geçim standartlarını (aile, çocuk, barınma, ulaşım ve beslenme gibi) gözeterek belirlenmelidir.
* İşsizlik sigortasında biriken fonların bir bölümü, işsizlerin istihdama kazandırılması için etkin olarak kullanılmalıdır. İşsizlik fonu, işsizlere meslek edindirme, meslek geliştirme ve yetiştirme eğitimi verme, iş bulma danışmanlığı yapma ve işe yerleştirme gibi alanlara aktarılmalıdır.
"Fon zaten kendi amacında kullanılmıyordu"
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de, yararlanma koşulları zaten ağır olan İşsizlik Sigortası Fonu'nun, gelinen aşamada kendi amacı doğrultusunda kullanılması bir yana, fon için sermaye çevrelerine kaynak aktarmaya dönük bir plan yapıldığını söyledi.
"2010 yılı sonu itibari ile İşsizlik Sigorta Fonu'nda biriken toplamın 60,6 Milyar TL olduğu açıklanmıştır. Bu miktarın sadece 3 Milyar 750 Milyon TL'lik kısmı işsizlik sigortası ödemesinde kullanılmışken 2008-2009-2010 yıllarında toplam 9 Milyar 105 Milyon 395 bin TL Hazine'ye aktarılmıştır. Bu verilerden de anlaşıldığı üzere geçmişte işsiz kalanlara yapılan 'cüzi' ödemeyle, sermayeye yapılan kaynak aktarımı fonun nasıl yağmalandığını bize göstermektedir." (NV)