Almanya Parlamentosu'nda muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) iktidara Türkiye ile ilgili soru önergesi verdi.
Deutsche Welle Türkçe'nin Berlin muhabiri Değer Akal'ın haberine göre Almanya hükümeti soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye ile Gümrük Birliği müzarekerelerine başlanmasının şu an mümkün olmadığını aktardı.
Önergede "basın özgürlüğü" vurgusu
Die Linke'nin soru önergesinde öne çıkan başlıklar Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, HDP üyelerinin tutukluluğu ve Afrin operasyonu oldu.
Berlin yönetiminin Türkiye'deki basın özgürlüğü ile ilgili konularda tutumunu soran Die Linke, "Doğan Grubu'nun Demirören'e satılmasıyla birlikte Türk medyasının neredeyse tamamının hükümet yanlısı şirketlerinin denetimine geçtiği yönünde Alman hükümetinin ne tür bilgilere sahip olduğu" sorusunu sordu.
Hükümete yakın şirketlerin medya kontrolünün yaklaşık yüzde 90'a ulaştığı ifade edildi.
HDP sorusuna "gizli yanıt"
Die Linke, hükümete Türkiye'de son dönemdeki "kitlesel gözaltı ve tutuklamaların HDP'nin seçim kampanyasını ne şekilde etkilediği" sorusunu yöneltirken, bu konularda hükümetin "istihbarat kaynaklı bilgileri olup olmadığını" da sordu.
Hükümet bu soruya yanıtında, "HDP, AKP Hükümetini gözaltı ve tutuklamalar yoluyla siyasi faaliyetlerini engellemekle suçluyor" ifadelerine yer verdi.
Fakat yanıtın geri kalan bölümünün, gizli bilgiler içermesi nedeniyle kamuoyu ile paylaşılmayacağına dikkat çekildi.
Hükümet, Türkiye'de halen 9'u HDP'li, biri CHP'li olmak üzere toplam 10 milletvekilinin hapiste olduğunu, ayrıca 10 HDP milletvekilinin milletvekilliğinin düşürüldüğü bilgisini aktardı.
"Türkiye AB'den uzaklaşıyor"
Almanya hükümeti, habere göre önergeye verdiği yanıtta Türkiye'nin AB'den uzaklaşmaya devam ettiğini, OHAL sürecinde yargı bağımsızlığının ciddi biçimde zayıfladığını belirtti.
Yanıtta, darbe girişiminden bu yana 200 medya kuruluşunun kapatıldığı, 700'den fazla gazetecinin basın kartının iptal edildiği, Doğan Grubu'nun da satışıyla ülkede medyanın yüzde 90'ının hükümet yanlısı hale geldiği belirtildi.
"Müzakereler fiilen durdu"
Hükümet yanıtta ayrıca Türkiye'nin AB üyelik sürecinde ilerlemenin mümkün görülmediğini kaydettiği yanıtta "Federal Hükümet açısından Türkiye ile herhangi bir başlıkta müzakerelerin açılması gündemde değil. Müzakereler fiilen durmuş durumda" ifadeleri yer aldı.
Almanya hükümeti, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği modernizasyonu müzakerelerinin başlamasının da özellikle Türkiye'de hukuk devleti alanındaki olumsuz gelişmeler nedeniyle söz konusu olmadığına vurgu yaptı.
"İnsan hakları" beklentisi
AB'nin 2018-2020 yılları için Türkiye'ye vermeyi öngördüğü katılım öncesi mali yardımların (IPA) demokrasi, iyi yönetişim ve insan haklarına odaklanması beklentisini vurgulayan hükümet "Alman hükümeti katılım öncesi mali yardımlarının özellikle sivil toplumun bağımsız aktörleriyle işbirliğinin güçlendirilmesi ve demokratik kurumların inşası için kullanılmasından yana ağırlığını koymaktadır" ifadelerini de kullandı. (PT)