Fotoğraf: Baerbok ve Faeser Pazarcık'ta/AA
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 6 Şubat depremlerinde büyük can kaybı ve yıkıma uğrayan Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde incelemelerde bulundular.
Salı günü Pazarcık Atatürk Parkı'ndaki çadır kente giden Baerbock ve Faeser gönüllü Alman doktorlarca kurulan tıbbi hizmet çadırını da ziyaret ettiler ve daha sonra ilçe merkezindeki enkaz bölgelerini gezerek gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
Suriye ve Türkiye
için 50 milyon avro daha
Almanya'da İngilizce yayımlanan The Local internet gazetesinin haberine göre, çadır, tıbbi malzeme, gıda yardımı, battaniye ve jeneratörler için Alman hükümeti olarak 50 milyon avro daha yardım sağladıklarını aktaran Baerbock, Almanya'nın depremzedelere yönelik yardımının 108 milyon avroya (2,16 milyar TL) ulaştığını söyledi.
İlk adımda acil yardımlar gerekse de asıl yardımın uzun süreli olması gerektiğini söyleyen Baerbock, insanlara bir perspektif sunabilmek için yardımı uzun süreye yayacaklarını açıkladı.
The Local'a, hükümetin, insani yardımların girişine izin vermemesi nedeniyle yardımların Suriye'nin kuzeyine ulaşmasının zor olduğunu" anlatan Baerbock, bununla birlikte Almanya'nın yardımının Suriye'yi de kapsadığını ve Salı günü açıklanan ek 50 milyon avroluk yardımın 17 milyon avroluk bölümünün Suriye'ye ayrıldığını vurguladı.
Baerbock, Suriye'ye açılan geçişlerden mümkün olduğunca çok yardım ulaştırmak istediklerinin altını çizdi.
Vize otobüsü
Euronews'un haberine göre, Almanya'da yakınları olanlar için vize sürecini kolaylaştırdıklarını vurgulayan Baerbock, vize başvurularını kolaylaştırmak amacıyla bölgede bir "vize otobüsü" bulundurduklarını belirtti. Bakan, pasaportları enkaz altında kalanların veri aktarımının hızlandırılması için Türkiye makamlarıyla sürekli temas halinde olduklarını söyledi.
Yaşam alanları oluşturulması
Almanya İçişleri Bakanı Faeser de birçok kişinin Türkiye'deki depremzedelere gönüllü yardım gönderdiğini vurguladı. Bunun "gerçekten, Almanya'daki ve Türkiye'deki insanlar arasındaki derin bağı göster[diğini]" söyledi.
Yardımların sürmesinin önemi üzerinde duran Faeser, Federal Teknik Yardım Kurumunun ikinci adım olarak evlerini kaybedenlerin kendi bölgelerinde yaşamaya devam edebilmeleri için yaşam alanları oluşturulması gerektiğini değerlendirdiğini kaydetti.
Almanya'da akrabası olanların 90 günlük Schengen vizesiyle Almanya'ya gitmelerine olanak sağladıklarını anlatan Faeser, bunun özellikle travma geçirmiş ve yaralanmış olanlar için bir ek yardım olduğunu dile getirdi.
(AEK)