Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sanatçı dostlarının Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, insan hakları aktivisti, iş insanı Osman Kavala için İstanbul'da Tütün Deposu’nda başlattığı vardiyalı açık atölye Almanya, Berlin’de de yapıldı.
16 Şubat – 18 Şubat tarihleri arasında düzenlenen atölye, 1999’da İstanbul’da başlayıp, 2012’den itibaren Berlin’de devam eden bağımsız sanatçı inisiyatifi Apartman Projesi'nde gerçekleşti.
Atölyeye görsel sanatçıların yanı sıra, yazarlar, gazeteciler, akademisyenler, oyuncular ve sinemacılardan oluşan yaklaşık 60 kişilik grup katıldı. Ayrıca Arsinee Khanjian ve Silvina Der-meguerditchian gibi Osman Kavala’nın oyuncu ve sanatçı arkadaşları katılanlar arasındaydı.
Berlin’deki açık atölyeyi bianet’e anlatan görsel sanatçı Selda Asal vardiyayı izlemeye gelenlerin bir süre sonra vardiyanın bir parçası haline geldiğini söyledi.
“Gelen ilk ekiple üretime başladık”
Asal, Apartman Projesi’nin özellikle son bir sene içerisinde Berlin’e göç eden Türkiyeli sanatçıların sergilerine, konserlerine ev sahipliği yaptığını, başka kolektiflerle katılımcı, atölye çalışmalarını ön planda tutan projeler yaptığını belirtiyor:
“Tütün Deposu’nda başlayan vardiyalı açık atölyeyi Berlin’de devralmaya karar verdiğimizde mekanda hep üretime açık bir sirkülasyon olduğu için de mekanı o kadar da çok organize etmek zorunda kalmadık ve gelen ilk ekiple hemen üretime başladık.”
“İzlemeye gelenler üretimin bir parçası oldu”
“Kimi eline kalemi alıp duvarda önceki vardiyalarda başlayan çizimlere ve yazılara devam etti, kimi yeni üretimlere başladı.
“Bu vardiyada vurgulamam gereken en önemli şey aslında bu zor zamanlarda birbirimizi bulmak ve dayanışma içerisinde olmaktı.”
“Osman Kavala barışı ve ilerlemeyi düşünen nadir biri”
Asal, vardiyalı açık atölyenin temel motivasyonunu “Osman Kavala’nın sanatsal pratiklere ve sanatsal üretime uzun yıllara varan desteğine üreterek karşılık verebilecek olmamızdı” sözleriyle açıklıyor:
“Osman Kavala çok başarılı bir yönetici, kültür sanat alanlarına büyük bir desteği olan, biz sanatçıların uzun yıllardır yanında olan, insanlığı, barışı ve ilerlemeyi düşünen nadir biri. Bu zor süreçte onun yanında olmayı, onunla dayanışmayı oldukça önemli buluyoruz.
“Ona‚ ‘biz buradayız ve üretmeye devam ediyoruz, sizi unutmadık ve orada yalnız değilsiniz‘ demek amacımızdı, bunu gelen sanatçı arkadaşlarla hep bu tonda konuştuk. Umarım gazeteler sayesinde bu mesajımız ve dayanışmamız da kendisine ulaşır.”
Ne olmuştu? Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim akşamı Antep’te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Sabah Gazetesi, 24 Ekim tarihli sayısında Kavala’nın tutuklu ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’la aynı dosya kapsamında sorgulandığını iddia etti. Aynı gün AKP Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kavala için şunları söylemişti: “STK temsilcisiydi, medya mensubuydu, güzel vatandaştı gibi güzellemelerle hedef saptırmaya çalışılıyor. “Başkonsoloslukta çıkan da o. STK mensubu dedikleri, Türkiye’nin Soros’u denilen kişinin havası çıktı meydana. Bağlantılar çıktı ortaya. Siz kime neyi yutturuyorsunuz ya? “Ve Taksim olaylarının arkasında bakıyorsunuz aynı kişi var. Bakıyorsunuz belli yerlere kaynak aktarımının arkasında bunları görüyorsunuz. Neyi yutturuyorsunuz?” İki haftalık gözaltı süresince Kavala’nın serbest bırakılması için aralarında İletişim yayınları, Tarih Vakfı, Yurttaşlık Derneği’nin de aralarında olduğu pek çok kurum, sivil toplum örgütü basın metni yayımladı. Kavala 1 Kasım'da tutuklandı. Osman Kavala hakkında 1957’de Paris’te doğdu. Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. 1982’den sonra Kavala Grubu’nda yönetici olarak çalıştı. Murat Belge’yle birlikte Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center For Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi. |
(TP)