Geçtiğimiz pazar günü, 13 Mart'ta Alibeyköy Karadolap Spor tesislerinde Spartakistanbul, Efendi Lig ve Gazoz Lig karması İstanbul United, Karadolapspor ve Yunanistan’dan Asteras Exarchion’un katılımıyla gerçekleştirilen Direniş Kupası sona erdi.
Exarchion, 15 yaşındaki öğrenci Alexis Grigoropoulos'un polis tarafından vurularak hayatını kaybettiği ve tüm Avrupa'ya yayılan ayaklanma dalgalarının başladığı bölge.
Kupayı, Karadolapspor’u finalde 4-2 yenen Asteras Exarchion birinci bitirirken, katılan tüm takımlara kupa verildi.
“Futbol borsada değil, sokakta güzel” sloganıyla düzenlenen turnuvada endüstriyel futbola, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe, nefret söylemine ve her türlü ayrımcılığa karşı “daha iyi bir kapitalizm değil, daha iyi bir dünya istiyoruz” diyen taraftarlar ve futbolcular, kazanmanın değil oyunun kendisinin tadını çıkardıkları bir pazar günü geçirdiler.
Turnuva organizatörü ve Spartakistanbul oyuncusu Cihan Çabuk, bu tip organizasyonların kapitalizme karşı direnç noktaları oluşturduğunu ve zamanla yaygınlaşarak büyüyeceğini söylüyor.
Final sonrası sohbet ettiğimiz Asteras oyuncuları seneye tekrar gelmek istediklerini, davet edilmezlerse dahi kendileri geleceklerini söylediler.
Efendi Lig, Gazoz Lig gibi alternatif liglerin ve dayanışmaların nasıl ortaya çıktığı sorusuna Karadolapspor Başkanı Çayan Dursun “Gezi süreci” diyor ve ekliyor; “Mücadeleyi bırakmamak lazım”.
Çabuk: Kapitalizme karşı direnç noktaları oluşturmayı hedefliyoruz
Turnuvanın organizatörü, Spartakistanbul oyuncusu Cihan Çabukla organizasyon üstüne konuştuk.
Organizasyon fikri nasıl çıktı?
2 yıl önce oraya (Exarchion) gittik ve buraya gelmelerini istedik. Berkin (Elvan) ve Alexis (Grigoropoulos) üstünden direniş kupası düşündük. Umarız gelenekselleşir, büyüterek ilerlemek gibi bir hayalimiz var.
Nasıl genişletmeyi düşünüyorsunuz?
Türkiye’den ve yurt dışından alternatif takımlarla genişleterek futbol ve aktivizmi birleştirmeyi düşünüyoruz.
Aklınızda belli başlı kulüpler var mı?
İtalya'da birkaç kulüp var biri, Spartak Lecce. İtalya, Bologna’da her yıl düzenlenen ırkçılık karşıtı bir festival var onlarla temastayız. Exarcheia’lı dostlarımızla konuştuk, onların her yıl düzenlediği bir anti-faşist futbol turnuvası var, bu sene ona katılmaya çalışıcaz. Amacımız çok daha geniş çaplı bir turnuva yapmak.
Bu oluşum sadece endüstriyel futbola karşı değil sanırım; içinde nefret söylemi, ırkçılık, cinsiyetçilik karşıtı söylemler de barındırıyor
Bence esas vurgusu o. Kuşkusuz ki futbol kapitalizmine karşı ama esas olarak Direniş Kupası'nın ırkçılığa, çevre tahribatına, nefret söylemine direnmek var. Kapitalizme karşı direnç noktaları oluşturmayı hedefliyoruz.
Karşılığını bulabiliyor musunuz bu çabaların, nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Hem hayır, hem evet. Hayır, çünkü anlık dönüş almak çok zor. Her şeyden önce oyunu demokratikleştirmek gerekiyor, bazen oyunun kendisini çok ihmal ediyoruz. Bu da zaman alacak, bu noktada ısrarlı ve inatçı olmak gerekir. Bu ısrar sonucu kapitalizme karşı belli direnç noktaları oluşturacağını düşünüyorum ki Gazoz Lig ve Efendi ligle bunu bir noktaya kadar gerçekleştirdik.
Kadınların katılımı ne seviyede?
Kadınlar oynuyor artık ligimizde. Efendi ligde 3-4, Karşı Lig’de 4-5 kadın oyuncumuz var. Seneye Gazoz Ligde de olacak. Her yıl da bu rakam git gide artıyor.
Bu süreç içerisinde motivasyon düşüşü, kopmalar oluyor mu?
Tabii ki oluyor, mesela bütün muhalif basının bugün burada olması gerekirdi. Bu çok kıymetli bir organizasyon. Ülkedeki toplumsal muhalefet odaklarının böyle şeylere daha çok ilgi göstermesi gerekiyor.
Radikal olmak gerektiğini düşünüyorum, ana akım futboldan artık biraz uzaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Ben mesela Beşiktaş taraftarıydım, hala takip ediyoruz ama artık Spartak taraftarıyım, Exarcheia taraftarıyım. Bu elbette zor, hepimizin geçmişten getirdiği bir aidiyet var ancak bunu yapabiliriz.
Bu söylediklerinizden kulüp taraftarlığından futbol taraftarlığına geçmemiz gerektiği anlamını çıkartabilir miyiz?
Evet, aynen, kendi kulüplerimizi yaratalım, onların taraftarı olalım. Rekabet edelim, ancak rekabet mefhumunun içini dolduralım. Kazanalım, kazanmak isteyelim ancak bunu nasıl yapacağımıza doğru yanıtlar üretelim. Biz devrim yapmak istiyoruz, neden kazanmak istemeyelim? Ancak ahlaklı olacağız. Böylece, doğru bir taraftarlık inşa edebiliriz.
Asteras: Çağırılmasak da geliriz
Asteras Exarchion oyuncuları, turnuvanın çok iyi bir deneyim olduğunu ve yeniden davet edilmeseler dahi tekrar geleceklerini ve ilişkilerini kopartmak istemediklerini söylediler.
Zaten yurt dışında başka turnuvalara da katıldıklarını belirten oyuncular, bu tip organizasyonların çoğalıp yaygınlaşması gerektiğini ifade ettiler.
Karadolapspor Başkanı Dursun: Borsada değil, arsada futbol
Muhalif duruşu nedeniyle yerel yönetimler ve federasyonla sık sık sorun yaşayan Karadolapspor Başkanı Çayan Dursun, Gezi sürecinin altını çiziyor.
Organizasyonu nasıl buldunuz?
Organizasyon halkların dayanışması açısından önemliydi. Ülkede bu tip seslerin çoğalması önemli, ancak ben bu sürecin Geziyle başladığını düşünüyorum. Solcular tarafından terk edilmiş bu alanın Gezi sonrası doldurulduğunu düşünüyorum. Bizim gibi örnekler var ancak bunların çoğalması gerekiyor.
Çoğalıyor mu sizce?
Tabii, çoğalıyor. Özellikle bugüne kadar sesi çıkmayanlar kendilerini ifade etmeye başladılar, taraftar grupları oluşturmaya başladılar. Bu genişlemeye açık bir alan ve giderek çoğalıyor, ancak mücadeleyi bırakmamak lazım”.
Yerel yönetimler ve federasyonla da çeşitli sorunlar yaşadıklarını belirten Dursun, bu yolda yürümeye devam edeceklerini ve “borsada değil, arsada futbol” felsefesini devam ettirmek istediklerini belirtti. (TK)