Bergama'daki Ovacık altın madeniyle gündeme gelen siyanürle altın çıkarma yöntemi için maden şirketlerinin "ısrarını" İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay, bu sözlerle özetliyor.
Özay, Uşak Eşme'deki altın madenini işletmek için bir ÇED raporu hazırlatarak Bakanlığa sunan çok uluslu Alman şirketi TÜPRAG aleyhine, Eşme'de yaşayan Uğur Sümer ile birlikte Manisa Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
Özay ve Sümer'in, ÇED raporunun iptali için açtıkları dava önümüzdeki günlerde sonuçlanacak.
Özay, Efem çukuru ve Seferihisar gibi bir çok bölgede bu yöntemle altın çıkarılmasına karşı mahkeme kararları olduğunu, ancak Bergama örneğinde görüldüğü gibi gizli emirlerle bu madenlerin kısa sürelerde bile olsa çalıştırılabildiklerini belirtiyor.
"Gizli emirlerle madenler açılabiliyor "
Özay, bianet'e şunları söyledi:
* 1988'de ilk altın çıkarma başvurusu yapan, kısa adı TÜPRAG olan Turkish Proisae adlı kuruluş, Havran Küçükdere'de altın çıkarmak için ruhsat alamadı. Ancak maden çıkarmak için gerekli toprakları almaya ve şantiyeler kurmaya devam etti.
* Siyanürle altın çıkarma yöntemi, güney yarımküredeki ülkelerde çevreye verilen zarar düşünülmeden kullanılıyor. Avrupa ülkelerinin hiçbirinde bu yönteme rastlayamazsınız. Ne yazık ki bilim insanları, herhalde maddi çıkarları göz önünde tutarak, bu yöntemin çevreye zarar vermeyeceğini içeren ÇED raporları hazırlıyor.
* Bergama'da siyanürle altın çıkarılmaya başlanmasından sonra üniversitelere hazırlatılan raporlar, siyanürün içme suları başta olmak üzere çevreye etkisini kanıtladı.
* Eşme'de Bergama ile ilgili karar beklendiği için bugüne kadar üretime başlanamadı. Eşme halkının da madene karşı büyük bir tepkisi var.
* Kısaca, Bergama kararı bütün bu madenler için örnektir, ancak Bergama dosyasında gördüğümüz gibi farklı ÇED raporları hazırlanarak, Bakanlar Kurulu emirleriyle buraların işletmeye açılması söz konusu.
* Ovacık madeninin tamamıyla kapatılarak, madenin çalıştığı sürece çevreye etkisinin bakanlıklarca giderilmesi, diğer madenlerinde işletilemeyeceğine ilişkin bir siyasi iradenin varlığını kanıtlayacaktır. Yabancı şirketlerin Bergama kararına karşın yaptığı yatırımlara bakarsak, hükümetten beklentileri var gibi görünüyor. (ÖG/BB)
Konuyla ilgili: