Çevreciler, 5 Haziran'da Bergama'da uğradıkları saldırı nedeniyle, İstanbul, Ankara ve İzmir'de, Koza Madencilik yöneticileri ve saldırıya katılanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde, Bergama'daki Çamköy girişinde, Normandy (Koza) Madencilik çalışanları, çevrecilerin köye girişini engellemiş, ardından da taş ve yumurta atarak saldırmıştı.
İzmir'de, suç duyurusunda bulunan Elele hareketi temsilcileri, engellenmelerinin ve uğradıkları saldırının seyahat özgürlüğünü, aynı zamanda, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü ihlal anlamına geldiğini öne sürüyor.
Dilekçe, yaşananların madenin Türkiye'deki yargı kararlarına ve AİHM kararına karşın çalıştırılmasının sonucu olduğunu söyleyerek, madenin kapatılması talebini de içeriyor.
Suç duyurusu dilekçesinde, yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK),
* Kara ulaşım aracının hareketini engellemek ve kişilerin hürriyetinin tehdit edilmesi (madde 223),
* Cebir veya şiddetle düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün engellenmesi (madde 115),
* Kişilerin hukuka aykırı olarak bir yerde kalma veya bir yere gitme özgürlüklerinin engellenmesine (madde 111) dair maddeler gündeme getiriliyor.
Dilekçe, jandarma ve idari birimlerin olaya müdahalesiyle ilgili de ihmal olduğunu öne sürüyor.
Dilekçede yer alan iddialardan biri de, Koza madencilik şirketinin yönetim kurulu başkanı Akın İpek'in, Çamköy muhtarının "köye gelenlerin kendi konukları" olduğunu söylemesi üzerine, "Dünya Çevre Günü'yse, kutlama burada, çevre günü kutlamak isteyen buraya gelsin, yolu açmıyoruz" yanıtını vermesi.
Özkan: İdare, yargı olay olmamış gibi davranıyor
İzmir Barosu avukatlarından Noyan Özkan, bianet'e, "olayın üzerinden dört gün geçmiş olmasına karşın, ne valilikten ne de savcılardan ses çıktığını, olay olmamış gibi davranıldığını" söyledi.
Özkan, engelleme ve saldırının "organize bir olay" olduğunu, şirketin çevrecilere "Artık burada yoksunuz. Gelirseniz şiddet kullanırız" mesajı vermeye çalıştığını vurguladı.
Maden çalışanlarının çoğunluğunun Bergamalı olmasının da üzücü olduğunu söyleyen Noyan, altın şirketlerinin uluslararası taktiklerinden birinin, kuruldukları yerde, "ekmek, iş-özgürlük, çevre gibi bir ikilik kullanarak insanları birbirine kırdırmak" olduğunun altını çizdi.
Bergama Çevre Platformu: Saldırı linç girişimidir
Bergama Çevre Platformu üyeleri de Bergama, İzmir, İstanbul ve Ankara'da suç duyurusunda bulundu. Platform, basın açıklamasında, 5 Haziran günü yaşananların bir linç girişimi olduğunu, maden şirketinin yöneticilerinin, işçilere "saldırın emri verdiğini" söyledi.
Platform, şirketin Bergama direnişinin simgelerinden Bayram Çavuş'un oğlu Necati Kuzu'yu işe almasının, "gündem çarpıtma olduğunu da açıkladı. Platform, Kuzu'nun fiziksel ve düşünsel koşullarının madencilik için uygun olmadığını söylüyor.
Beyaz Adımlar Platformu: Savcılar harekete geçsin
15 sivil toplum örgütünün oluşturduğu, Ankara'daki Beyaz Adımlar Platformu, Dünya Çevre Günü'nde Koza Altın Şirketi çalışanlarının çevrecilere saldırmasıyla ilgili soruşturma açılmamasını kınadı.
"Koza, barış içinde yaşayan köylüleri işsizlik sorununu sömürerek karşı karşıya getiriyor" diyen Platform, cumhuriyet savcılarını harekete geçmeye çağırdı.
Bergama-Ovacık'taki maden hakkında defalarca kapatma kararı verilmesine rağmen resmi yetkililerin bu kararları hayata geçirmediğini hatırlatan Platform "Koza Altın şirketi, yalnızca Bergama'nın havasını, suyunu, toprağını, sosyal dokusunu kirletmekle kalmayıp, hukukun üstünlüğünü, hukuk devleti ilkesini de kirletmeye devam etmektedir" diye ekledi.
Maden, son olarak, İzmir Valisinin, işletmeye Gayrı Sıhhi Müesseseler Açılma Ruhsatı vermesi ile 20 Mayıs'ta yeniden faaliyete açılmıştı. Çevre hakkı savunucuları ve hukukçular, Valiliğin bu izni İl Genel Meclisi'nin kararı olmadan vermesini, İl Özel İdaresi Yasası'na aykırı olduğunu belirtiyor.
Platform "Çevre halkının onurlu mücadelesinin yanında olacak ve yaşanan tüm hukuksuz gelişmeleri takip edeceğiz" dedi.
Beyaz Adımlar Platformu şu kuruluşlardan oluşuyor:
Ankara 78'liler Derneği, DİSK Genel-İş, Dev-Maden Sen, Ekoloji Kolektifi, Halkevleri, İnsan Hakları Derneği, KESK, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, TMMOB Metalürji Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türk Tabipler Birliği (TK)