“Bergama Çevre Filmleri Festivali” 4 - 6 Ekim tarihleri arasında İzmir’in Bergama ilçesinde başlıyor.
Bergama Kültür Merkezi (BerKM), Aşağıkırıklar, Aziziye ve Yukarıbey köylerinde yapılacak film gösterimleri, söyleşiler ve sergilerden oluşan programıyla Bergama Çevre Filmleri Festivali için hazırlıklar tamamlandı.
Festivalin bu yılki ana teması “Türkiye’nin Su Sorunları” olarak belirlendi.
Organizasyon komitesinin etkinlik ile ilgili yaptığı çağrı metninde “Herkesi dünyamıza, doğamıza, suyumuza, hayata sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.
Film gösterimleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin desteğiyle yapılacak festivalde yerli ve yabancı 19 uzun ve kısa film gösterilecek.
Türkiye, ABD, İran, Güney Afrika ve Kanada yapımlarının yanı sıra ABD-Irak, Filistin-İsrail-Lübnan ve Bolivya-Danimarka ortak yapımlarının da yer alacağı festivalde belgesel, kurmaca ve animasyon türünden filmler izleyici ile buluşacak.
* "Kirli Konular" ve "Lüfer" filmlerinin afişleri
Film gösterimlerinin yanı sıra uzmanların katıldığı söyleşiler, fotoğraf sergileri ve çocuklar için yaratıcı drama etkinlikleri de programda yer alacak. Konularında uzman bilim insanları; Dr. Akgün İlhan, Doç. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Dr. Ahmet Soysal, Dr. Cem Girit ve Doç. Dr. Sedat Gündoğdu ve festivalde gösterilecek filmlerin yönetmenleri; Defne Auf, Deniz Yapılcan ve Mert Gökalp, üç güne yayılan altı farklı oturumda ülkemizin su sorunlarını izleyicilerin bilgisine ve tartışmasına sunacak.
Atölyeler
Festivalde iki ay boyunca gönüllü fotoğrafçılar yürütücülüğünde gerçekleştirilen su temalı “Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi”nde çocukların ürettikleri çalışmalar bir sergiyle festivalde yerini alacak.
Bergama’da yaşayan fotoğrafçıların yörenin su kaynakları çevresinde çektikleri fotoğraflardan oluşan “Suya Dair” fotoğraf sergisi de festivalle eş zamanlı olarak Bergama Kültür Merkezi’nde açılacak.
Festival programının kısa bir versiyonu yine 4-6 Ekim günlerinde Bergama’nın Aşağıkırıklar, Aziziye ve Yukarıbey köylerinde de gösterime girecek. Köylerde yapılacak gösterimler öncesinde Bergama Çevre Platformu’ndan Erol Engel ve Dr. Ahmet Soysal izlenecek filmlerin ışığında su sorunlarını tartışacak.
“Bu tabloyu değiştirmek bizim elimizde”
Organizasyon komitesi tarafından yayımlanan çağrı metninde şu ifadeler yer aldı:
“Suyumuz ısınmadan harekete geçmeli, hemen, şimdi!” başlığıyla yapılan çağrıda; “16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’in de dediği gibi evimiz yanıyor… Daha fazla bekleyecek, sakin olacak zamanlar çoktan geride kaldı. Gezegenin yangınını söndürmek için beklenecek bir dakika bile yok artık.
“Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de de kuraklık, sıcak hava dalgaları ve seller gibi aşırı iklim olayları daha sık ve şiddetli yaşanıyor. İklim değişikliğine inat çarpık kentleşme, sulak alanlarımızı ve ormanlarımızı betona ve asfalta boğarken, sorunlarımız gittikçe büyüyor.
* "Nehir Mavisi" ve "Plastik Okyanus" filmlerinin afişleri
“Toprağımızı, suyumuzu, ormanımızı ve biyoçeşitliliğimizi hızla kaybediyoruz. Üstelik nüfusu hızla artan Türkiye 2050 yılında su fakiri bir ülke haline gelecek.
“Tüm bu olumsuzluklar tarımsal üretimde kayıplara, turizm gelirlerinde düşüşlere ve çeşitli toplumsal ihtilaflara neden olacak. Ancak bu olumsuz tabloyu değiştirmek bizim elimizde.
“Yangına bir kova su dökmek istiyoruz”
“Festival geleceğini düşünen, adil ve sağlıklı yaşamayı isteyenleri iklim değişikliğinin nedenleri üzerine düşünmeye, sorgulamaya ve değişmeye davet ediyor. Bergama Çevre Filmleri Festivali’nin düzenleyicileri olarak içinde bulunduğumuz yangına bir kova su dökmek istiyoruz.
“Bunun için su gibi akan filmler, söyleşiler ve etkinliklerle dolu Bergama Çevre Filmleri Festivali’ne hepinizi bekliyoruz. Sadece film izlemek için değil konuşmak, paylaşmak ve sorunlarımıza birlikte çözüm üretmek için buluşmak üzere!” (TP)
* Bergama Çevre Filmleri Festivali’nde gösterime girecek filmler ve diğer etkinlikler hakkında geniş bilginin yer aldığı web sayfasına ulaşmak için tıklayın.