* Fotoğraflar: İz Gazete
İzmir’in Bergama ilçesinde 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’yla birlikte mülkiyetleri Bergama Belediyesine devredilen verimli tarım arazileri, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile satışa çıkarıldı.
Toplam 831 bin 938,56 metrekare tarım arazisinin satışına ilişkin mecliste konuşan AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu yollarla ilgili problemler olduğunu ve bunların çözülmesi için satışların yapılması gerektiğini söyledi.
Karara tepki gösteren yöre köylüsü ise satış kararı alınan arazileri sembolik olarak sürerek, arpa ve buğday ekti. Satış kararını alkışlarla protesto etti. Bazı köylüler ise gözyaşlarına hakim olamadı.
“1453’ten bu yana bu topraklar bizim”
İz Gazete’de yer alan habere göre, eylemde konuşan Çitköy Muhtarı Zeki Boz, “Benim köyüm 1453 yılından bu yana Osmanlı vergi defterlerinde kayıtlı olan bir köy” diyerek şunları söyledi:
“Dolayısıyla atalarımız bizim bildiğimiz 1453 yılından bu yana, bu toprakların sahibi olmuş, camilerin ibadete açık olabilmesi için imam giderlerini, köyün bakım giderlerini bu topraklardan karşılamış. Bizler bu vakfedilen toprakların tekrar aynı amaçla kullanılmasını istiyoruz. Haraç mezat satılmasını istemiyoruz. Kamunun malı, kamuda kalsın. Hakkımızı yasal yollardan arayacağız.”
“Halk, sandıkta hesabını sorar”
Çamköy Muhtarı Muammer Sezer ise kendilerinin köyün hurdalarını bile satmadıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Bizden önceki muhtarlar, köy ihtiyar heyetleri bu toprakları imece usulüyle almışlar. Ancak Bergama Belediyesi ‘bunları satacağız’ diyor. Biz bunların satılmasına karşıyız. Biz muhtarlar köyün hurdalarını bile satmıyoruz. Bu topraklarda ne hakları var.
“‘Büyükşehir Yasası ile bu topraklar bize devroldu, biz satarız’ diyorlar. Satamazsınız efendim. Bu döner. Biz bu toprakların satılmaması için yargı yoluna gideceğiz. Hepimiz seçimle gelmiş insanlarız. Şu arkamda gördüğünüz halk, arazilerimizi satanlara gününü sandıkta gün gelir bildirir.”
“Fil aç, doymaz”
“Şimdi benim köyümde yok ama fil aç. Fil aç, doymaz. Ne yapacak? Kadıköy’de satacak, Aşağıkırıklar’da satacak. Benim köyümde de 78 dekar var. Çok kıymetli bir arazi, zamanı gelince onu da satacaklar. Başkan’a sorduk ‘açık ihale usulü ile satacağız’ dedi. Tabii ki öyle satacak. Bu köylünün hangisinin cebinde buraları alacak kadar para var?
“Köylüde mazot, gübre alacak para yok. Bunları alacak insanlar belli. Özellikle Kadıköy’de satılan topraklardan 30 aile ekmek yiyordu. Dört ile çarpsan 120 yapar. Bu kadar insanı aç kalmaya mahkum ediyorlar. Ne yapacaklar bu toprakları satınca? Bergama’da yol yapacak. Yapma kardeşim, yapma. Malımı satarak yol yapacaksan, ben istemiyorum. Babanın malını mı satıyorsun?”
“Bu insanlar nereye gidecek?”
Kadıköy Muhtarı Orhan Tural ise “Bu satış kararı meclisten geçince köylü bir karar aldı. Satılacak olan yerlerin hepsine bir gecede 70 traktör ile arpa ekti. Köylümüz bunu tepki amaçlı yaptı. Hakkımızı hukuki yollardan arayacağız” diye konuştu.
Kadıköy Mahallesi sakini Hüseyin Uyanık da gözyaşlarını tutamayarak, “Ben 55 yaşındayım ve çiftçi çocuğuyum. Böyle bir şey daha önce yaşamadık. Ağlayarak söylüyorum, bu yerlerin satılmasını istemiyorum. Dedemizden kalan mallarımızı, mahalle toraklarımızı satmasınlar. Ayıptır, günahtır. Biz nasıl geçineceğiz. 46 çiftçi aile buradan ekmek yiyor. Bu insanlara, bu ailelere ne olacak? Nereye gidecek, nasıl yaşayacak? Belediye bu insanların yaşamını karşılayabilecek mi” diye sordu.
Ne olmuştu?
Bergama'nın AKP'li Belediye Başkanı ve yönetimi, büyükşehir yasasıyla himayesine geçen 19 adet tarla vasfındaki köy arazisi ile ilgili satış kararı aldı. Bergama Belediyesi Meclis Toplantısı’nda meclise önerge getiren AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu’ya, CHP ve İYİ Partililer tepki göstererek gündemden önergenin çekilmesini istedi. Ancak önerge tüm itirazlara rağmen AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.
Buna göre, Bergama’ya bağlı Aşağıkırıklar'da 2 adet toplam 56 bin 738 metrekare, Ayaskent'te 1 adet 103 bin 133 metrekare, Ertuğrul Mahallesi'nde 1 adet 23 bin 699 metrekare, Çitköy'de 1 adet 85 bin 874 metrekare, Dağıstan'da 3 adet 98 bin 849 metrekare, Ferizler'de 3 adet 56 bin 586 metrekare, Kadıköy'de 7 adet 328 bin 794 metrekare ve Kurtuluş Mahallesi'nde 1 adet 78 bin 265 metrekare tarla vasıflı taşınmaz elden çıkarılacak.
Bergama ilçesi
Türkiye’nin yüzölçümü en büyük ilçelerinden biri olan Bergama’nın güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ili, kuzeyinde Balıkesir ili, batısında Dikili, güneybatısında ise Ege Denizi bulunuyor.
Toplam 137 mahallenin bağlı olduğu ilçenin nüfusu son sayımlara göre, 104 bin 944.
İlçenin ekonomisi ise ağırlıklı olarak tarıma dayalı. Verimli Bakırçay Ovası’nda tütün, pamuk, zeytin ve üzüm yetiştirilirken Kozak Yaylası'nda ekonomik getirisi yüksek olan çam fıstığı önemli bir gelir kaynağı.
İlçe 22 Haziran 2014’te Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen toplantının ardından UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. “Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" dosyasıyla listeye giren Bergama, UNESCO Dünya Mirası listesine giren 999. miras oldu.
(TP)