Bergama'daki altın madeninin 2002'den 2004 tarihine kadar çalışmasını sağlayan Bakanlar Kurulu'nun gizli prensip kararının iptalini Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu onayladı.
Cangı: Yaşamı savunanlar kazanacak
Bergamalıların 15 yıldır sürdürdüğü mücadelede gelinen nokta adına Ege Çevre ve Kültür Platformu'ndan (EGEÇEP) avukat Arif Ali Cangı yaptığı yazılı açıklamada Anayasa’nın 2. maddesinde, "TC'nin 'hukuk devleti' olduğunun yazılı olduğunu, Anayasa kuralları çerçevesinde, Bergama-Ovacık Altın Madeni Kimya Tesisi ile ilgili tartışmanın 1997 yılında sona ermesi, işletmenin o zaman kapatılması, bulunduğu yerin eski haline getirilmesi gerektiğini söylüyor" ve ekliyor:
"Ama öyle olmadı. Her seferinde, mahkeme kararlarının arkasından dolanıldı, Bakanlar Kurulu kararı çıkartıldı, bu kararın da iptal edilmesi üzerine, ABD Büyükelçisi’nin de ricası ile imar planları düzenlendi ve işletmenin açılması sağlandı. İmar planları da mahkemece iptal edildi, bu kez imar planı olmadan maden-kimya işletmesine açılma ruhsatı verildi."
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) üç ayrı başvuruda “adil yargılanma hakkı ve sağlıklı çevrede yaşama hakkı ihlalinden” üç ayrı ihlal kararı çıktığını aktaran Cangı, sırada başka başvuruların olduğunu, ancak hükümetin bugüne kadar hiçbir mahkeme ve AİHM kararını uygulanmadığına dikkat çekiyor.
"Şimdi Dikili Çağlan, Kozak yaylası ve ülkenin diğer yörelerinden getirtilecek toprağın işletilmesi için kapasitesini üç katına artırmaya hazırlanıyor."
Avukat Cangı'ya göre Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun son kararı, Bergama'da hukukun yok sayıldığını tescilliyor diğer yandansa küreselleşen sermayenin iktidarlara etkisine rağmen haklı mücadeleyi sürdürmenin gerekliliğini gösteren bir karar.
Cangı "Bu iş burada bitmeyecek. Mutlaka daha fazla para kazanma hırsıyla kirletenler, yok edenler değil, yaşamı savunanlar, yaşamın kendisi kazanacak" diyor.
Dava süreci
İzmir Barosu, ''Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği uyarınca düzenlenen ÇED Raporu üzerine, Çevre ve Orman Bakanlığınca tesis edilen İzmir Bergama Ovacık-Çamköy mevkiinde bulunan altın madeninin siyanür liçi yöntemiyle işletilmesine izin verilmesi yönündeki ÇED olumlu görüşü işleminin iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararının Danıştayca onanarak kesinleşmesinden sonra, madenin işletilmesine devam edilmesi yolundaki 29 Mart 2002 tarihli Bakanlar Kurulu kararının'' iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.Danıştay 6 ve 8. Dairelerinin ortak heyeti, söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti.
Davalı Başbakanlık, ortak heyetin iptale ilişkin kararını temyiz ederek bozulmasını istedi. Temyiz istemini görüşen Danıştay Dava Daireleri Kurulu, Başbakanlığın istemini reddederek, ortak heyetin iptal kararını onadı.Bu karardan sonra, davalı Başbakanlığın ''karar düzeltme isteminde'' bulunma hakkı bulunuyor. Bu istemi de yine Kurul karara bağlayacak. (EZÖ/TK)