Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaklaşık dört saat gecikmeli başlayan Yeni Ekonomi Modeli'nin tanıtım toplantısına Dolmabahçe'de 15:22'de başladı.
Konuşma başlarken 6.13'te seyreder Dolar/TL kuru konuşma bitiminden sonra 6.60'ı geçti.
Döviz kurundan hiç bahsetmedi
Bakan Albayrak, konuşması boyunda döviz kurunda tüm dünyanın gündeminde olan hareketliliğe değinmedi. "Yeni Ekonomi Modeli"nin tanıtım toplantısından satır başları ise şöyle oldu:
"Bugün benim için çok heyecan verici bir gün. Türkiye son 16 yılda bir üst lige çıktığı çok başarılı bir süreç ortaya koydu. Bugün yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir toplantı.
"Berat Albayrak bugün var yarın yok, Berat Albayrak olsa da olmasa da dizayn ettiğimiz sistemin sürdürülebilir olması.
"Birçok ülkenin yaşadığı sistemsel problemlerde sürdürülebilirliğin olmaması var. Yeni sistem sürdürülebilir olacak. Katılımcı olacak.
"81 milyon katılımcı olacak.
"Türkiye'nin makro göstergelerini dikkate alınınca makul süreçten geçmiyoruz.
"Büyüme yerine süreci etkin yöneteceğiz"
"Cari açık kaynaklı büyüme yerine etkin bir şekilde süreci yöneteceğimiz.
"2018 ve 2019'da gerçekleşecek ekonomide dengelenme dediğimiz 1'inci fazını yaşayacağımız bir sürece gireceğiz.
"Güçlü temellerle yola çıktığımız bu süreçle 2018-2019 döneminde 1'inci fazı bitirip sürdürülebilir 2'inci faza geçecek, 2020 ve 2021 yılında bitirerek 3'üncü faza ulaşacağız."
"Vergide dönüşüm süreci başlayacak"
"OVP, 61'i çizip 62'yi yazalım OVP'si olmayacak. TOBB var, TÜSİAD var, MÜSİAD var. Ekonomistler var. Herkesin kendi alanında yapılması gerekenleri belirlediği... Bakanlığımızın koordinasyonunda her bir bakanlığın da üzerinde yük ve sorumluluklarının takip edildiği çok etkin bir program olacak.
"Cari dengeyi olumlu etkileyecek sektörlerin önceliklendirildiği bir süreç olacak.
"Sadeleştireceğimiz ve vergi sistemi noktasında yeni, güçlü bir dönüşüm süreci başlayacak. Maliyede çok daha yoğun bir kavga dövüş olacak. Aynı hızla koşmayı hedef gören ekiple birlikte hem içeriden hem dışarıdan bu değişimi çok daha etkin şekilde ortaya koyacak."
İş insanları Güler Sabancı, Tuncay Özilhan, Hüsnü Özyeğin, Ferit Şahenk, Ali Ülker, Mehmet Ali Aydınlar de Berat Albayrak'ın konuşmasını izliyor. Fotoğraf: Hilmi Hacaloğlu/ Twitter
"Para politikaları bağımsız olacak"
"Bir, tüm piyasa paydaşlarıyla daha etkim bir iletişim ve güvene dayalı bir süreci ortaya koymamız lazım.
"İkincisi piyasa ve teori çerçevesinde baktığımızda gerçekçi politikaların seçilmesi öncelikli olacak. Spekülasyonların ekonomimize etki etmesine izin vermeyip özellikle veri güvenliği, çünkü ekonomin temeli veriye dayanıyor, çok daha etkin bir süreç ortaya koyacağız.
"Para politikalarının tam bağımsızlığını istiyoruz. Buradaki özellikle para politikalarındaki tam bağımsızlığı prensip olarak devam etmesi gereken bir husus.
"Bunu ortaya koyacak yasal düzenlemeler yapılacak. Özellikle bankacılık kesimi olmak üzere finansal sektörün güçlü yapısının devam etmesi noktasında da finansal istikrarın daha da güçlendirilmesi amaçlarımızdan biridir.
"Bankacılık sektörün finansal sektörü içerisindeki payını azaltacağımız sermaye piyasasının da pasta içindeki payını artıracağımız bir süreç olacak.
"Bu noktada birinci adım dediğimiz ekonomik dengelenme dediğimiz bir süreçten bahsediyoruz.
"Yeni ekonomik yaklaşımımızın 4 tane sac ayağı var ama ben bunu 3+1 diye tanımlıyorum.
"Bütçe disiplini temel dinamik"
"Bütçe disiplini bu çerçevede en temel dinamiklerden birisi olacak. Bütçeniz ne kadar disiplinli olursa bankaların kapısına o kadar, öyle mi Güler Hanım (Güler Sabancı), az gidersiniz. Burası önemli" ifadelerini kullandı.
"Sıkı para ve mali politikalardan bahsediyoruz. Bu resim içerisinde sıkı para ve mali politika sürecini ortaya koyacağız. Bunlar koordineli olmadığında neler yaşandığını gördük.
"Yumruğunu sıkana 'kusura bakma' diyecek"
"Kalkınma Bankası'nı da hemen yola koyacağımız bir noktaya taşıyacağız. Emlak Bankası ve Kalkınma Bankası daha da büyüyecek.
"Türkiye çok ama çok önemli bir ülke. Türkiye, son 15 yıllık yolculuğunda çok büyük bir dönüşüm, değişim geçirdi.
"Bugün yeni bir dönemin başlangıcındayız. Tüm paydaşlar ve milletimiz bilmek zorundadır ki Türkiye tüm bu süreçlerden kendine özgü, güçlü temelleriyle 2023'e kadar güçlenerek çıkacak.
"Elini açanlarla el sıkacak, yumruğunu sıkanlara kusura bakma diyecek. Türkiye'nin dostları, Türkiye ile kazanmaya varım diyen herkesle daha ileriye gidecek.
"Türkiye'nin çok güçlü bir sermaye yapısı var. O olur, bu olur... Her senaryoya hazırlıklı bir yapı var. Devlet olarak da bankacılık sektörünün arkasında olan güçlü bir ülke var.
"Bu süreçler, Türkiye'nin ulaşmak istediği hedeflere alıkoymak için hiçbir şekilde başarılı olamayacak."
(PT)