Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi ve Harry Potter’ın Hermione’si Emma Watson, HeForShe kampanyasını desteklemek için yaptığı konuşmanın ardından, ünlülerin çıplak fotoğraflarını çalıp yayınlanan kişiler tarafından tehdit edildi.
Watson konuşmasında “Kendi bedenimle ilgili kararları benim almamın doğru olduğunu düşünüyorum” demişti.
“Emma Watson Sırada Sen Varsın” isimli bir web sitesi açan grup, daha önce Jennifer Lawrence’tan Kate Upton’a birçok ünlü kadının Apple cihazlarından çektikleri çıplak fotoğraflarını çalıp, 4chan üzerinden yayınlamıştı.
Açılan web sitesinde başlatılan geri sayım, üç güne ulaştı. Ancak 4chan kullanıcıları tarafından açılan sitenin gerçek mi yoksa kötü bir espri mi olduğu bilinmiyor.
“Cinsiyet kalıpları herkesi kötü etkiliyor"
“Eğer erkekler, kabul görmek için agresif olmasa, kadınlar teslimiyetçi olmak zorunda hissetmez. Eğer erkekler kontrol etmezse, kadınlar denetim altında yaşamaz. Hem erkekler hem kadınlar duyarlı olmak konusunda kendini özgür hissetmeli. Hem erkekler hem kadınlar güçlü olmak konusunda kendini özgür hissetmeli. Toplumsal cinsiyeti iki karşıt ideal olarak görmekten vazgeçmenin zamanı geldi.”
Watson haftasonu BM’nin kadın-erkek eşitliğini küresel olarak sağlamak için başlattığı HeForShe kampanyasını desteklemek için gerçekleştirdiği konuşmada, toplumsal cinsiyet kalıplarının hem kadın hem de erkekler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Kadınları ve erkekleri, herkesin iyiliği için feminizmi desteklemeye çağırdı.
Nasıl feminist olduğunu örneklerle anlatan Watson, “Toplumsal cinsiyet temelli önkabullerle 8 yaşımda yanıştım. Ailelerimiz için hazırladığımız bir oyunu yönetmek istediğimde ‘buyurgan’ olduğum söylenmişti, oysa oyunları yöneten oğlanlara bu söylenmiyordu” dedi.
“Feminist olmaya karar verdiğimde, bu bana gayet basit gelmişti. Ancak feminizmin dünyada pek popüler olmadığını, erkek karşıtı, agresif ve çekici olmayan kadınlar arasında sıralanmaya başladığımı farkettim. Feminizm kelimesi neden bu kadar rahatsız edici? Bildiğim bir şey varsa, bunun (feminizmin erkek düşmanlığı olarak görülmesi) son bulması gerektiği” dedi.
67 bin 713 erkek katıldı
HeForShe kampanyası, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için kadınların ve erkeklerin beraber gerçekleştirdiği bir dayanışma hareketi olarak tanımlanıyor.
Erkekleri toplumsal cinsiyet eşitliği için harekete geçmeye çağıran kampanyaya şu ana kadar dünyanın farklı ülkelerinden 67 bin 713 erkek katıldı.
“Toplumsal cinsiyet eşitliği sadece kadın meselesi değil, benim katılımımı gerektiren bir insan hakları meselesidir. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik tüm şiddet ve ayrımcılık biçimlerine karşı çıkacağıma söz veriyorum” diyen ve kampanyaya Türkiye’den katılan erkek sayısı ise 309.