"Ben haritaları çok severim"
Ben haritaları çok severim. Haritalar yol ve yön göstericidir. Size nerede olduğunuzu bildirir. Sağınızda solunuzda, doğunuzda batınızda, önünüzde arkanızda neyin olduğunu öğretir.
Harita turistin vazgeçilmez yol arkadaşıdır. Turist gideceği, gezeceği, göreceği yer konusunda öncelikle haritaya baş vurur.
Harita çok önemlidir. Yanlış harita gezgine yolunu kaybettirir. Turistin mutlaka görmesi gereken yerleri engeller.
"Haritalar gezginin güvencesi"
Haritalar gezgin için bir güvencedir. Onun için ben haritaları çok severim. Masamın üzerinde değişik kuruluşların yayınladığı haritalar var. Saatlerdir onları inceliyorum.
Dünyada Türkiye, Türkiye'de Giresun
Dünyada Türkiye'nin, Türkiye'de Giresun'un yerine bakıyorum. Haritalarda Giresun nasıl değerlendirilmiş onu gözlüyorum.
Bazen haritalarda Giresun'un ilçeleri, köyleri, dağları, dereleri arasında çok uzun bir yolculuğa çıkıyorum.
Birinci harita: Rezalet ve 30 yanlış!
İncelediğim ilk harita İki Nokta (Tel:0216.418 03 19 Faks:0216.337 67 56) isimli bir kuruluşun 2000 yılı içinde yayınladığı Giresun İl Haritası . Haritanın dağıtımını Orca (Tel:0452.214 18 34) isimli bir Ordu şirketi yapıyor. Kırtasiyecilerimiz 1,5 milyona satıyorlar. Bu harita tam bir rezalet ve pişkinlik örneği. Haritada bir çırpıda 30 civarında yanlışlık ve büyük noksanlık saydım.
Yanlışlıklar dizboyu
Giresun Kalesi'ni Andoz, Boğacak Deresi'ni Aksu Deresi yapan; Salon Çayırı'nı Salın Çayırı, Bektaş'ı Belitaş adı ile hiç alakasız bir yerde gösteren; Aymaç'ı Eğribel'e yerleştiren; Giresun Adası, Çaldağ, Göktepe ve Yörücek gibi Giresun'un sembol noktalarına; Tirebolu Bedrama, Dereli Kuşluhan, Espiye Andoz kalelerine; Dereli Meryem Ana Manastırı'na hiç yer vermeyen; Kayasis'e Kayasit adını verip yüksekliğini 236 metre gösteren; Karagöl Dağları'nın yüksekliğinin 327 metre olduğunu yazan bu haritanın dağıtımı hemen durdurulmalıdır.
Dava açılmalı
Giresunlular bu şirkete protesto telefonları açmalı, fakslar yağdırmalıdır. Hatta Giresun valiliği bu şirkete Giresun ve Giresunlularla alay edip, küçük düşürdüğü için dava açmalıdır.
İkinci harita: Harita önemli ama, Giresun önemsiz gösterilmiş
İkinci harita Gezi Dergisi 'nin Ağustos 1999 tarihinde yayınladığı Türkiye Turizm Haritası. Harita önemli ama haritadaki Giresun çok önemsiz. Giresun' un olduğu bölümde sadece 3 tane kale sembolü var.
Efsaneler beşiği Giresun Adası (Aretias) diye bir turistik değer haritada hiç yer almamış. Haklı biçimde başkentliğine sahip çıktığımız, fındık ise Ordu' da gösterilmiş.
Üçüncü harita: Güzel, ayrıntılı ama Giresun yok!
Üçüncü harita Atlas Dergisi 'nin. Adı Doğu Karadeniz Gezi ve Doğa Sporları Haritası. Harita olağanüstü güzel ve ayrıntılı. Bu haritada turistin ve doğa sporcusunun aradığı her şey gösterilmiş. Şehirler, köyler, yollar, nehirler, dağlar, göller, şelaleler milli parklar, tabiat parkları, kayak alanları, mağaralar, dağ bisikleti,yamaç paraşütü, kanyon, trekking, hiking, raftig, kano sahaları, aylara göre sıcak, soğuk ve karlı günler, nehirlerin debileri kısacası akla gelecek her şey gösterilmiş. Ancak bu güzel harita sadece Artvin, Rize ve Trabzon illerini kapsıyor. Haritanın batı sınırı Harşıt Çayı'nda son buluyor. Demek ki, haritayı hazırlayanların aklına Doğu Karadeniz ve Doğa Turizmi denilince buralar geliyor. Bu haritada yer almamak ne büyük şansızlık. Giresun adına kaçırılan ne büyük fırsat.
Dördüncü harita: Giresun yine yok!
Dördüncü harita Turizm Bakanlığı 'mızın bir yayını. Harita "Doğu Karadeniz-Yaylalarımız" adını taşıyan büyük boy bir broşürün arka kapağında yer alıyor. Bakıyorum l0 yıl önce turizm merkezi ilan edilen 3 yaylamız arasında bulunan Kulakkaya bu haritada hiç gösterilmemiş . Rize Kaçkarlar tüm ayrıntıları ile gösterilirken 3107'lik Giresun Karagöl Dağları ise hiç yer almıyor .
Son harita: Yine yok
Masamdaki son harita Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin tanıtımı için bastırdığı İngilizce bir broşür. Broşürdeki haritanın üzerinde TURKEY: CLOSER TO YOU THAN YOU THINK!(TÜRKİYE: Size Düşündüğünüzden Daha Yakın ) sloganı yer alıyor. Bu haritanın Giresun bölümünde turizm literatürüne giren bir tek işaret yok. Hatta bu bölgede sadece Giresun yazıyor o kadar. Giresun ili bembeyaz, bomboş gösterilmiş.
"Hadi soruyorum sizlere.."
Hadi yaylamızı, dağımızı göstermediniz; Karadeniz'in tek adası, efsanelerin ve Amazonlar'ın üssü Giresun Adası' da mı aklınıza gelmedi.
Şimdi soruyorum sizlere. Turist olarak yurt içinden veya yurt dışından Doğu Karadeniz'e gelmeye kalksanız bu haritalara bakıp Giresun'u gezi planınıza alır mısınız? Turizm Bakanlığı bile haritalarında "Giresun'da görülecek bir şey yok" mesajını verirken Giresun'a turist gelir mi?
"Eksikliği gidermek lazım da.."
Efendim öncelikle işte bu anlayışı yıkmak, bu eksikliği elbirliği ile gidermek gerekir. Kim yapacak bunu? Elbette Öncelikle turizmle ilgili kuruluşlar ve konuya duyarlı olması gereken resmi ve özel kurumlar ile hepimiz. En başta da Turizm İl Müdürlüğü. Çünkü tanıtma oranın resmi görevi.
"Turizm il müdürünün haberi var mı?"
Yukarıda bir kısmını sıraladığımız bu yayınlardan ve bu haritalardaki eksikliklerden Giresun Turizm İl Müdürü'nün acaba haberi var mıdır? Yayın sahiplerini yazılı veya sözlü kaç kere uyarmıştır?
Haritalarda Giresun'un adam gibi yer alması için hangi organizasyonları vardır? Müdürlüğün telefonları, faksları, bilgisayarları bu amaçla kaç kere kullanılmıştır. Ben de sizler gibi çok merak ediyorum.
Şimdilik kalın sağlıcakla. (MD/YÖ/NU)