Eğitimde Görme Engelliler Derneği, engelli öğrencilerin sınavlarda yaşadıkları sıkıntılara karşı "ÖSYM Engelli Ayrımcılığına Dur De" isimli bir imza kampanyası başlattı.
Birçok engelli öğrenci, sınavda ihtiyaç duyduğu materyallerin sınav salonuna alınmasında güçlüklerle karşılaşılıyor. Ortopedik engelli öğrenciler üst katlarda sınava girmek zorunda kalıyor. Görme engelli öğrencilerin yanında sınava giren okutmanların konuya hakim olmaması da en büyük sorunlardan biri.
"Ben anlatamadım, onlar anlamadı"
Müge Turanlı da bu mağduriyeti yaşayan öğrencilerden biri.
Manisa'da Hasan Kireç Anadolu Lisesi, dil bölümü son sınıf öğrencisi Turanlı, iki aşamalı üniversite sınavının ilk aşaması LGS için dilekçe vererek sayısal bölümden anlayan bir okutman talep etti. Ancak talebi kabul edilmedi.
Hiçbir matematik sorusunu yapamadı; ona rağmen 333 puan aldı. Ama onun hedefi büyük Boğaziçi Üniversitesi'ne girmek istiyor. O yüzden sınavın ikinci aşamasında İngilizce bilen bir okutman için yeniden dilekçe verdi.
"Daha önce girdiğim önemli olmayan bir 'Bursluluk' sınavında sayısal sorularda zorluk yaşamıştım. Üniversite sınavında da aynı zorluğu yaşamamak için dilekçe vererek sayısaldan anlayan bir okutman talep ettim.
"Sınava girdim. Heyecanlı bir yapım vardır. Okutmanlar müzik ve edebiyat öğretmenleri olduğunu söyledi. Sayısalları ne yapacağız dedim. Biz okumaya çalışacağız dediler. Salon başkanı geldi; bir işaret panosu getirip işaretleri buradan okusunlar sorun olmaz dedi. Sözelleri iyi kötü atlattık; ki onları da daha hızlı okusalardı daha çabuk çözebilirdim.
İngilizce bilen okutman istiyor
"Matematik sorularına geçtik. 45 dakikam vardı; iyi bir süre. Okumaya başladılar ama matematik düz bir metin gibi okunacak bir şey değil. Biraz da olsa insanın bilmesi lazım, ben nasıl yazılacağını anlatamadım, onlar anlamadı. Sinirlerim bozuldu, ağlamaya başladım. Normalde matematikte 10'un üzerinde yapıyordum; sınavda bir tane bile işaretleyemedim. Standart bir okuma olmalı, yoksa eşitsizlik yaratıyor. Şimdi en büyük dileğim ikinci aşamada İngilizce bilen bir okutman göndermeleri; dilekçe verdim bekliyorum."
Engelli öğrenciler için kaynak yok
Sınavlar engelli öğrencilerin eğitim yaşamındaki tek sorun değil. O sınava girene kadar da bir sürü sıkıntı yaşıyorlar. Bunlardan en önemlilerinden biri de kaynak sıkıntısı.
Mesela Müge Tarhanlı, yabancı dil bölümünde okuduğu için ne kabartma alfabesinden ne de sözlü hiçbir kaynak olmamasından dertli. Hep hocalarının yardımıyla halletmeye çalışmış ama bu da hiçbir zaman yeterli olmamış. Artık kendisi için geç olsa da gelecek kuşaklar için bu sorunun çözülmesini istiyor.
İmza kampanyası
İmza kampanyasında şöyle deniyor:
"Hayalleriniz çok farklıyken, yapabileceğinize inanmışken ve başarabilmeniz mümkünken, bu tür sorunlarla karşılaşmanız halinde siz ne yapardınız? Bizler, engelli bireyler, taleplerimizi dikkate almayan ÖSYM'yi göreve çağırıyoruz! Ayrımcılığa ve eşitsizliğe yol açan uygulamalarından vazgeçmesini talep ediyoruz. Geleceğimizin dış etkenlere bağlı olmasını kabul etmiyoruz." (NV)