Beşiktaş'taki park ve bahçelerin düzenlenme işlerini yürüten BELTAŞ işçileri, taşeron işçilere iş güvencesi ve sendikal örgütlenme hakkı getiren toplu sözleşmeyi imzaladı.
Sendikal haklarını mahkeme kararıyla kazanan ve Beşiktaş Belediye’siyle Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine başlayan 239 işçi, bu kez de işten çıkarılınca grev kararı almıştı. İşçiler belediye önünde kurdukları çadırda direniyordu.
CHP'li Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı BELTAŞ A.Ş.'de çalışan, toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken işten çıkarılan ve belediye binası önünde çadır kurarak eylem yapan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi 239 işçinin başlattığı direnişi 60. gününde kazanımla sonuçlanmış oldu.
BELTAŞ işçileri ve Beşiktaş Belediyesi, dün akşam belediyenin Levent’teki binasında bir araya geldi ve toplu sözleşmeyi imzaladı. Sözleşmeye, DİSK'e Bağlı Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Remzi Çalışkan ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar imza attı. İmza törenine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da katıldı.
Ne olmuştu?
İşçilerin hukuk mücadelesi yaklaşık üç yıldır sürüyordu. Avukatlarından Süleyman Gökten, bugüne nasıl gelindiğini ve hukuki süreci bianet’e anlatmıştı:
Beşiktaş'taki park ve bahçelerin düzenlenme işlerini yürüten, taşerona bağlı çalışan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve kadrolu işçi olmak için Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel İş sendikasına üye olunca, 135 işçi 30 Aralık 2011’de işten çıkarıldı. Belediye, sendikanın toplu iş sözleşmesi yetkisini kabul etmemişti.
İşten çıkarılanlar, belediye önünde çadır kurarak direnişe geçtiler. Bu sırada İstanbul’da da sendikanın toplu sözleşme yetkisi olduğuna dair dava açtılar.
İşçiler davayı kazandı. Ancak Beşiktaş Belediyesi, Ankara’da, aynı içerikte karşı dava açtı.
Direniş sürerken zabıta işçilerin çadırlarına ve eşyalarına el koydu, saldırıya uğradılar, gözaltına alındılar. İşçiler 4 Kasım’da Beşiktaş’taki CHP İlçe Binasını işgal ederek açlık grevine başladı. Belediyenin davayı geri çekmesi yönündeki talepleri 26 Kasım 2013’te kabul edildi. BELTAŞ işçilere karşı açtığı davadan feragat dilekçesini mahkemeye sundu.
İşçiler görevlerine geri döndüler ve işveren ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladılar.
Görüşmeler sürerken 239 işçi işten çıkarıldı, işçiler kararı imzalamayınca bu kez de noterden iş fesih bildirimleri ellerine ulaştı. İş akitleri fesholunca sendika da ortadan kalkacaktı ve yıllardır uğraşıp kazandıkları sendika hakkı da kaybolacaktı. İşten çıkarılanlar da eyleme başladı.
Bu arada toplu iş sözleşmesinde de sosyal haklar ve maaş maddelerinde anlaşma sağlanamadı. Genel İş grev kararı aldı.
Bu arada, işçiler 7 Eylül Pazar sabahı da kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğramıştı. Avukat Gökten bu olayı, “Belediye başkanı parkı temizletmek için birilerini getirince işçiler grev var diyerek karşı çıkıyor, getirilen kişiler de ellerindeki sopalarla işçilere saldırıyor, ardından da çevik kuvvet polisi. Yaralanıp hastaneye kaldırılan işçiler oldu” diye anlatmıştı.
İşçiler işgal ettikleri CHP Beşiktaş Belediyesi binasından da polis zoruyla atılmıştı. (AS)