Haberin Kürtçesi için tıklayın
Feminist yazar, eleştirmen ve akademisyen bell hooks, 69 yaşında yaşamını yitirdi.
Yeğeni Ebony Motley Twitter'da yaptığı açıklamada bell hooks'un ABD'nin Kentucky eyaletine bağlı Berea'daki evinde hayatını kaybettiğini söyledi.
BBC'nin haberine göre, Motley, hooks'un bir süredir hasta olduğunu ve öldüğünde ailesi ve arkadaşlarının yanında olduğunu da kaydetti.
hooks'un ölümünün ardından arkadaşı Linda Strong-Leek de "En sevgili arkadaşlarımdan biriydi ve dünya bugün onsuz daha az bir yer" derken en çok satan Amerikalı yazar Roxane Gay ise "Ah kalbim. Kaybı hesaplanamaz" dedi.
Sosyal medyada yas: Olmasaydın olmazdık
Sosyal medya kullanıcısı kadınlar, bell hooks'un ardından duygu ve düşüncülerini paylaşıyor.
iyi ki yaşadın bell hooks. #olmasaydınolmazdık pic.twitter.com/tLjFljNDLJ
— 5Harfliler (@5Harfliler) December 15, 2021
bell hooks bugün dünyadan göçtü. düşündü, düşündürdü, aklı ve mücadelesiyle bizlere yol gösterdi. pic.twitter.com/RGBUZrqy2w
— Güldünya Yayınları (@guldunyakitap) December 15, 2021
"Yaklaşın. Feminizmin yaşamınıza, hepimizin yaşamına nasıl dokunup bu yaşamları nasıl değiştirebileceğini görün."
— Feminist Bellek (@FeministBellek) December 15, 2021
Vedayla...
bell hooks pic.twitter.com/JP4bCIgB5g
"Feminizm cinsiyetçiliği, cinsiyetçi sömürüyü ve baskıyı sona erdirmeye çalışan bir harekettir." “Feminizm Herkes İçindir”
— MorDayanışma (@DayanismaMor) December 15, 2021
Sevgili feminist, Amerikalı yazar, kadın hakları savunucusu Bell Hooks hayatını kaybetti.
kadın dayanışma hepimiz için.
Kadın dayanışması yaşatır. ???? pic.twitter.com/Gsl4AVBPIS
Sevmeyi seçtiğimiz an, baskıya karşı direnmeye başlarız. Sevmeyi seçtiğimiz an, özgürlüğe doğru ilerlemeye, kendimizi ve başkalarını özgürleştirecek şekillerde hareket etmeye başlarız.
— Ebru Nihan (@E_N_Celkan) December 16, 2021
Feminizm Herkes İçindir | bell hooks ???? pic.twitter.com/NdOJck1ixf
bell hooks hakkında
1952’de Hopkinsville, Kentucky’de, işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gerçek adı Gloria Jean Watkins olan yazar, sonraları büyükannesi onuruna kadın soyunu kabul ederek “bell hooks” mahlasını benimsedi. Dikkati imzaya değil, çalışmalarına çekmeyi istediğinden “bell hooks” adını küçük harflerle kullandı.
Stanford Üniversitesi’ne girdi ve 1972’de İngilizce bölümünden mezun oldu. 1976’da İngiliz Edebiyatı bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Birkaç yıl sadece yazdı, öğretmenlik yaptı, geçimini sağlama amacıyla telefoncuda çalıştı. 1983 yılında California Santa Cruz Üniversitesi’nde edebiyat doktorası yaptı.
Yayınlanmış 40'tan fazla kitabı bulunan hooks, kitaplarında özellikle ırk, cinsiyet ve toplumsal sınıf konularına odaklandı.
1960'larda yükselen ve II. Dalga Kadın Hareketi olarak adlandırılan hareket içinde yer aldı. Feminizmin beyaz, orta sınıf, eğitimli kadınların hareketi olmadığını; sınıf ayrımcılığı, ırkçılık, milliyetçilik, militarizm, homofobi ve transfobi ile mücadele edilmediği müddetçe kadınlar arasında gerçek bir dayanışmayı sağlamanın mümkün olmadığını savundu.
2000’li yıllardan itibaren ise özel olarak sevgi konusunu ele aldı. Kadınların, 1960'lı yılların kazanımlarının bedelini sevgi hakkında konuşmamalarıyla ödediklerini oysaki topluma karşı direnmek için diğer kadınlarla sevgi çemberi kurmak zorunda olduklarını savundu.
TIKLAYIN - Friedan ve Liberal Feminizmin Radikal Kökleri
TIKLAYIN - Arzu Erkan- Yüce'den feminist okuma önerileri
(TP)