Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, basın ve belgesel fotoğrafçılığı alanında profesyonelleşmek isteyenlere yönelik hazırlanan Belgesel Fotoğraf Programı'nın ikinci uygulamasına 18 Ekim'de başlayacak. Dokuz ay sürecek seminerler dizisi 28 Haziran 2010'a kadar pazar günleri yapılacak.
Mart 2009'da öğrenime başlayan ilk grupta olduğu gibi araştıran, sorgulayan, tartışan muhalif 15 fotoğrafçının katılımcı olarak seçileceği programa başvurular 15 Temmuz'da başladı. 21-26 Eylül arasında yapılacak mülakatlar sonucunda belirlenecek olan katılımcılar, Türkiye'nin ilk belgesel fotoğraf programının ikinci dönem öğrencileri olacak.
Fotoğraf Vakfı'nın desteğiyle hayata geçen projenin ilk bölümüne katılan 16 kişi ekonomiden, sosyolojiye, fotoğraf psikolojisinden, kültürlerarası iletişim, sanat tarihinden sayısal görüntü işleme tekniklerine kadar çok geniş bir yelpazede verilen seminerlerde alt yapılarını zenginleştirme, kişisel gelişimlerini güçlendirme olanağı buldular.
Devam zorunluluğu bulunan seminerlerin yanı sıra katılımcılar yeni dönemde de olacağı gibi "proje oturumları" sayesinde çeşitli kısa süreli foto-röportaj çalışmaları yaparak pratiklerini artırdılar. Daha sonra bu pratiklerin ışığında bir grup ve bir de bireysel belgesel fotoğraf çalışması gerçekleştiren katılımcılar, Kemal Cengizkan, Arjen Zwart, Ken Light ve Melanie Light gibi belgesel fotoğrafın usta isimlerinin deneyimlerini paylaşma olanağı buldular.
Belgesel Fotoğraf Programı katılımcılarının ilk aşamada bir tarz etrafında toplanmalarından çok, etik bir davranış kültürü geliştirmesini hedefleniyor. Bu davranış kültürünün alt yapısı ise, temel hak ve özgürlüklere kayıtsız ve şartsız sahip olunması gerektiği, düşüncesinden oluşuyor.
Koordinatörlüğünü Yücel Tunca'nın yürüttüğü projenin yeni döneminde de çeşitli üniversitelerde çalışan çok sayıda fotoğrafçı ve öğretim görevlisi yer alacak. İlk dönem seminerlerini veren Mehtap Orgun, Murat Yaykın, Nilüfer Gökeşmeoğlu, Şamil Hazır, Petra Holzer, Ayça Çiftçi, Esra Arsan, Ömer Orhun, Ethem Özgüven, Orhan Cem Çetin, İsmail Gökçe, Gamze Toksoy, Ahmet Öncü, Mehmet Kaçmaz ve Özcan Yurdalan gibi öğreticilerin bir çoğu yeni dönemde de bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmaya devam edecek.
2004'te kurulan Galata Fotoğrafhanesi, geride kalan beş yıl içerisinde düzenlediği atölyeler ve etkinliklerle 1000'den çok amatör ve profesyonel fotoğrafçının gelişimine katkıda bulundu.
2003'te resmi kuruluş süreci tamamlanan Fotoğraf Vakfı'nın oluşumu, esasen 1999 Marmara Depremi sonrasında yapılan Fotoğrafçı Çocuklar Atölyeleri'ne dayanıyor. Dora Günel, Kemal Cengizkan, Mehmet Kaçmaz, Özcan Yurdalan ve Yücel Tunca'nın kuruculuğunu üstlendiği Vakıf, ilk yıllarında World Press Photo'nun basın fotoğrafçılarına yönelik eğitim faliyetlerinde Türkiye'deki partneri konumuna geldi. Sonraki yıllarda eğitim alanında çalışmalarını geliştiren Fotoğraf Vakfı, belgesel fotoğraf üzerine kavramsal yayınların hazırlanıp basılmasına öncülük etti. İstanbul Saydam Günleri ile ULiSfotoFEST'in organizasyonlarını da üstlenen Fotoğraf Vakfı, iki yıldır Galata Fotoğrafhanesi ile işbirliği halinde eğitim ve kültürel çalışmalarına devam ediyor.(EÜ)
* Detaylı bilgi için: 0212 243 71 87 - 0212 292 19 39