"Yerel yönetimler engelliler için bir şeyler yapıyor ama içinde engelliler olmuyor. Bu nedenle 'usulen' yapılan düzenlemeler ve hizmetlerin bize faydası da dokunmuyor."
Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Ankara Şube Başkanı Murat Şahinbaz, 29 Mart yerel seçimleri yaklaşırken engelliler için yaptıkları çalışmalarda sivil toplum örgütlerine danışmayan ve engellilerin fikir ve önerilerini almayan yerel yönetimleri eleştirdi.
Şehirlerde engelli-engelsiz herkesin bir arada yaşayacağı düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Şahinbaz bianet'e şöyle konuştu:
"Engelliler zaten evlerinde dışarıdaki hayattan izole yaşıyorlar. Biz engelliler okulu değil, herkesin birlikte ve belediye hizmetlerinden eşit yararlanabilmelerini istiyoruz."
Ücretsiz otobüs ve yönetimlerde engelli temsili
TSD'ye göre öne çıkan sorunlar ve belediyelerden beklentileri şöyle:
Şehir içi ulaşım: Toplu taşıma araçlarının engellilere uygun olarak düzenlenmesi gerekli. Örneğin Ankara'da binin üzerinde otobüs olmasına rağmen bunlardan yalnızca 10'u engellilere uygun. Tüm otobüsler engellilere uygun hale getirilmeli. Birkaç şehir dışında otobüsler engellilere ücretli. Ülke genelinde toplu taşımanın engellilere ücretsiz hale getirilmesini istiyoruz.
Kaldırımlar: Yasaya göre kaldırımlara yüzde 8 eğimli rampa yapılması gerekiyor ki engelliler kaldırımları rahatça kullanabilsin. Ancak özellikle Ankara'da bu oran yüzde 70. Sokağa çıkabilen engelliler kaldırımlarda zorlanıyorlar. Alt ve üst geçitlere yapılan yürüyen merdivenlere ulaşmak için çıkılması gereken basamaklar var.
Belediyelerde engelli temsili: Yerel yönetimlerde engellilerin temsil edilmesi zorunlu. Bu nedenle belediyeler STK'lerle işbirliğine giderek hem şehir düzenlemesinde hem de yapılacak diğer çalışmalarda engellilerin de görüş ve önerilerini almalı.
İstihdam kotası: Özürlüler Yasası iş yerlerine engelli çalıştırma zorunluluğu getirdi. Bu oran yüzde 3. Kamuda bile 10 bin kişiden fazla insan çalışmasına rağmen yasanın zorunlu kıldığı oranda engelli yok.
Yardım ekipleri: Yurtdışında yerel yönetimlerin engelliler için oluşturduğu ekipler var. Benzerlerinin buradaki yerel yönetimlerce de oluşturulması ve kamusal alanda işleri olan engellilere eşlik ederek hayatlarını kolaylaştırmalarını istiyoruz.
"Usulen değil gerçekten hizmet"
"Engelliler için açılmış fizik tedavi merkezlerinde 60 engelli varken bir fizyoterapist oluyor. Bu kişi herkese eşit derecede fayda sağlayamaz. Bu nedenle engellilerle çalışacak uzman istihdamının arttırılması gerekiyor."
Okullarda verilen eğitimin engellilerin yaşadıkları sorunlar hakkında doğru ve yeterli bilgiler vermediğini belirten Şahinbaz "Belediyeler engelliler için yaptıkları çalışmalarda '–mış gibi' yapıyor. Oysa biz '–mış gibi' değil, gerçekten hayatımıza olumlu katkıları olacak hizmetler yapmalarını bekliyoruz" dedi.(BÇ/EÜ)