Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), "Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan yerel yönetimlerin sayısını azaltıp merkezi otoriteyi daha da güçlendireceğini söyledi.
TMMOB, kanunun Anayasa'ya ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na aykırı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"Ülke kamu idare sistemine darbe vuran, köy tüzel kişiliklerinin kaldırılması ile orman köylerinin kentsel ranta açılmasını kolaylaştıran, yabancılara toprak satışının önü açan, doğal zenginliklerinin zarar görmesine, talanına yol açacak kanunu Cumhurbaşkanı'nın veto etmesini talep ediyoruz. "
Belediye sayısı yüzde 60 azaldı
Açıklamadan satır başları:
* Belediye sayısı 2000'de 3.228 düzeyindeyken şu anda 1.384 oldu. AKP'nin iktidarda olduğu 10 yılda belediye sayısı yaklaşık yüzde 60 azaltıldı.
* 29 il özel idaresi, 1.591 belde belediyesi ile 16.082 köyün tüzel kişiliği kaldırılmakta, büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleri ile, köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılmakta, diğer illerde tüzel kişiliği sona erdirilen belde belediyeleri de köye dönüştürülmekte. Yasa kapsamına alınan 13 il ile birlikte büyükşehir sayısı 29'a çıktı.
Belediye hizmetlerine ulaşım zorlaşacak
* Sadece yetki sınırını genişletme amacıyla yapılan bu düzenleme; belediye sınırlarına uzak yerlerde yaşayanların hizmet almasını zorlaştırarak bazı kesimlere ulaştırılmasını neredeyse imkânsızlaştırırken, bir yandan da su, kanalizasyon gibi hayati önemde olan hizmetler pahalılaşacak.
* Mevcut yetki ve güç dağıtımı ile sınırların genişlemesi, belediye hizmetleri açısından hizmetin de genişlemesi ve yaygınlaşması anlamına geliyor. Özellikle dağınık olarak yer alan ve mahalleye dönüşmesi öngörülen köylere hizmet götürülmesinde önemli aksaklıkların çıkması kaçınılmaz.
* Yerleşmelerin tarihiyle, kültürüyle bağdaşmayan, tepeden inme kararlarla ilçelerin, belediyelerin parçalanması, ortadan kaldırılması orada yaşayanların aidiyet duygusu yok edilerek kendi tarihlerinden ve kültürlerinden uzaklaştırılmasını amaçlıyor.
Yoksulluk artacak
* Yasa ile köylü kendi yaşam alanı üzerindeki tüm yönetim haklarını kaybetti. Artık köy alanları belediyeler için yeni yatırım alanı haline getirilerek rantın tamamı belediyelere aktarıldı. Bu, çok azalan tarımsal faaliyetlerin de ortadan kalkmasına yol açacak.
* Köylüler ücretsiz eriştiği altyapı hizmetleri için bedel ödeyecek. Bu durum tarım ve hayvancılıkla geçinen dar gelirli köylüleri daha da yoksullaşacak. Köy tüzel kişiliklerinin kaldırılması ile orman köylerinin kentsel ranta açılması kolaylaştırıldı, yabancılara toprak satışının önü açıldı. (NV)