Yenişehir Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal, derneğe, kadın sığınmaevi açılması için gerekli araziyi tahsis edeceğini; Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da belediyenin sığınmaevinin inşaatını üstleneceğini söyledi.
Dernek Başkanı Abide Necla Ölçer, şu günlerde sığınmaevinin işletmesine ilişkin protokolü hazırlamaya çalıştıklarını açıkladı.
Sekiz yıllık çalışmanın ürünü
Sekiz yıldır katıldıkları tüm etkinliklerde, gazetelerde, radyo ve televizyon programlarında "her yerde ve her semtte sığınmaevi istiyoruz" dediklerini anlatan Ölçer, böylece Mersin'de bir toplumsal bilinç oluşturmayı başardıklarını söyledi.
Ölçer, belediye başkanlarıyla sürdürdükleri görüşmelerin her seçim döneminde kesintiye uğradığını, ancak oluşan bu toplumsal bilinç sayesinde, 28 Mart Yerel Seçimlerinden önce, belediye başkanlarının programlarına "sığınmaevi açılması" maddesini eklediklerini vurguladı.
"Sorunlar sona ermiyor; sürdürülebilirlik önemli"
"Kadın sığınmaevi açmak devletin ve yerel yönetimlerin görevi. Biz, onları yasal zorunluluklarını yerine getirmeleri için harekete geçirdik" diyen Ölçer, arsanın bulunması ile sorunların sona ermeyeceğine dikkat çekti:
"Özel Hukuk Tüzel Kişileri ve Kamu Kurum ve Kuruluşları Bünyesinde Açılacak Kadın Konukevleri Yönetmeliği çıkartıldı. Bu yönetmelikle sığınma evinde üniversite mezunu bir yönetici, iki sosyal hizmet uzmanı, bir psikolog, bir de teknik müdür çalıştırmak zorunlu kılınıyor.
Bizler, gönüllülük esasına göre çalışan kuruluşlarız, bütçemiz de imkanlarımız da kısıtlı. Dolayısıyla, biz sığınmaevini çalıştırırken, personel maaşlarıyla giderleri belediyenin karşılamasını istiyoruz."
Kadın bakış açısının önemi
Ölçer, kadın sığınmaevlerini bağımsız kadın kuruluşlarınca çalıştırılmasının önemini vurguluyor:
"Kadın sığınmaevlerinde çalışacak kişinin, kadın bakış açısına sahip olması çok önemli. Belediyenin atayacağı memurların da önce bizim eğitimimizden geçmesi gerekiyor."
Yönetmelikte geçen "kadın konukevi" ifadesine de Ölçer'in itirazı var; "Burası konukevi değil, sığınmaevi. Kadınlar, şiddetten kaçıp sığınıyor bu evlere" diyor.
20 kadın, 25 çocuk
Mersin Kadın Sığınmaevi'nde, 20 kadın ve 25 çocuğa barınma ve danışmanlık hizmeti verilecek. Sığınmaevinde kadınların her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yemekhane, çamaşırhane, kütüphane, el becerileri atölyeleri, sağlık odası, dinlenmesi salonu, çocuklar için de kreş ve oyun alanı bulunacak. (BB/EÜ)