1992'den bu yana çeşitli şekillerde faaliyetini sürdüren ve sonunda da Bisikletliler Derneği adı altında kurulan örgütlenmenin başında bulunan Murat Suyabatmaz, bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımının yaygınlaşmasıyla sadece petrol tasarrufunun yılda 1 milyon doları bulabileceğini söyledi.
"Buna hava kirliliğinin önlenmesini, trafiğin rahatlamasını, en önemlisi de her gün yapılan fiziksel aktivitenin azaltacağı sağlık sorunlarını da eklemek gerek."
Belediye projeyi yarım bıraktı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2005'te kentte toplam 630 kilometre bisiklet yolu yapmak için çalışma başlatmıştı.
Bir yıl içinde bitirilmesi hedeflenen "Bisiklet Yolları ve Yaya Yolları" ihalesini BİMTAŞ şirketi aldı fakat, iki yılda sadece 23 kilometre yol yapıldı; Bostancı ve Kartal'daki yollar yenilendi. Suyabatmaz projenin "çok küçük ve sembolik adımlarla yürüdüğünü" söyledi.
Şu an sadece sahil kesiminde bisiklet yolları bulunuyor. Bostancı-Kartal'ın yanı sıra, Büyükçekmece sahili ve Ataşehir'de bisiklet yolları var; Belgrad ormanı da bisiklet parkuru olarak kullanılıyor. Motorlu araç kullanımının yasak olduğu Adalar'da da bisiklet önemli bir ulaşım aracı.
Çocuklar için park ve eğitim pisti
Karayolları Trafik Kanunu'nun 37. maddesine göre 11 yaşından önce bisikletle trafiğe çıkmak yasak.
Suyabatmaz, çocukların bisiklet sürme becerisi, bisiklet alışkanlığı kazanabilmesi için küçük yaşta bisiklete binebilecekleri "trafik eğitim pistleri"nin çoğaltılması gerektiğini belirtti.
İBB'ye göre şu an İstanbul'da sadece üç eğitim pisti var. Suyabatmaz, bunun yetersiz olduğunu varolan pistlerin de etkin şekilde işletilmediğini vurguladı.
Bunun yanı sıra, çocuklar için semtlerde varolan parklarda güvenli bisiklet parkurlarının da yapılması şart. "Böylece çocuklar trafiğe çıkmadan önce güvenli bir şekilde becerilerini geliştirebilir."
"Dikkat bisiklet çıkabilir"
Suyabatmaz, sorunun sadece İstanbul'la sınırlı olmadığını "seçim zamanı göstermelik çalışmalar yapsa da, kendiliğinden harekete geçen hiçbir yerel yönetimin bulunmadığını" söyledi.
Bu durumu değiştirmek için çalışan derneğe fahri üyelik ücretsiz ve herkese açık. Suyabatmaz "15 bine yakın üyemiz vardı ama her yıl 1 milyon bisiklet satıldığını göz önüne alırsak, yaklaşık 10 milyon kişiden oluşan bir potansiyelden bahsediyoruz" diyor.
Derneğin ana amacı, trafikte "bisikletin yok sayılmasına" karşı çıkmak.(EÜ/EZÖ)