Bağcılar Demirkapı Mahallesi’ndeki Albayrak Sitesi sakinleri, belediyenin kentsel dönüşüm sözleşmesine direnince bu sabah doğalgazları kesildi. Site sakinlerinin tepkisi üzerine doğalgazları yeniden takıldı.
1992 yılında inşa edilen, 716 haneli 30 bin metrekarelik Albayrak sitesi, Mayıs 2013’te 6306 sayılı “Afet Yasası” kapsamında riskli alan ilan edilmişti.
Site sakinleri de kentsel dönüşüme karşı değil. Ancak dönüşümü kendi müteahhitleriyle yapmak istiyor. Bağcılar Belediyesi ise dönüşümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan KİPTAŞ ile yapmalarını ve KİPTAŞ ile yazdıkları sözleşmeyi kabul etmelerini istiyor.
TOMA eşliğinde doğalgaz kesintisi
Site sakinleri KİPTAŞ’ın sözleşmesinde hak kaybına uğradığını belirterek bunu imzalamayı reddediyor. Şu ana kadar 240 kişi bu sözleşmeyi imzaladı. Bu da afet yasasındaki üçte iki çoğunluğu karşılamıyor.
Bir yıl önce site sakinlerine ilk kez evi boşaltmaları aksi halde elektrik, su ve doğalgazın kesileceği tebligatı geldi. Ancak bu sürede herhangi bir şey olmadı. 20 gün önce ikinci bir tebligat geldi.
Bu sabah da TOMA’lar ve çevik kuvvet eşliğinde siteye İGDAŞ ve İSKİ yetkilileri geldi. Sitedekiler ne olduğunu anlayamadan birkaç binanın doğalgazı kesildi. Vatandaşların tepkileri üstüne İSKİ suyu kesemedi, ardından İGDAŞ da tepkiler üzerine kestiği doğalgazı yeniden açmak zorunda kaldı.
Doğalgaz kesintisi hukuk dışı
bianet’e konuşan sitenin gönüllü hukukçusu Erbay Yucak, 6306 sayılı Afet Yasası’na göre ya anlaşma sağlandıktan sonra ya da çoğunluk sağlandıktan sonra doğalgaz, elektrik ve suyun kesilebileceğini söyleyerek Albayrak sitesinde çoğunluğun sözleşmeyi imzalamadığını belirterek doğalgazın kesilmesinin hukuk dışı olduğunu belirtti.
Yucak, site sakinlerinin bu tarz girişimlerle sözleşmeyi imzalamaya zorlandığını belirtti.
KİPTAŞ'la yarı yarıya hak kaybı yaşayacağız
Site sakinlerinden Mehmet Şirin Sorgun, kendi müteaahitleri yerine KİPTAŞ’ın sözleşmesini imzaladıkları takdirde yarı yarıya hak kaybına uğrayacaklarını belirtti.
“Biz birçok kez kendi müteahhit firmalarımızı getirdik. Ancak Bağcılar Belediye Başkanı her seferinde bunları reddetti. Hatta en son götürdüğümüz müteahhide sen KİPTAŞ’tan daha ucuza nasıl yaparsın diye adamı kovdu.
"Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Ancak hak kaybına uğramak istemiyoruz. KİPTAŞ, 80 metrekarlik evlerimizi hem 5 metrekare düşürecek hem de bizden peşin 50 bin lira istiyor. Üstelik bize üst değil alt parsellerde yer gösteriyor.
"Kendisine ise imar hakkı nedeniyle daha yüksek binalar yapılabilecek, 280 daire, iş merkezleri alacak. Biz 50 bin lira için kredi çekip faiziyle 90 bin lira fazla verip düşük değerli yerlerde oturmak zorunda kalacağız. Oysa kendi müteahhitlerimiz bunu bize daha ucuza yapıp daha değerli yerde ev veriyor. Ama belediye bunu kabul etmiyor.
"Bize tebligat gönderip doğalgazımızı keserek de sözleşmeyi imzalamaya zorluyor. Şu anda sadece 240 kişi imzaladı. Çoğunluk sağlayamıyorlar.” (NV)