İzmir, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven belediyenin kendi kaynaklarını kullanarak hak temelli bir bakışla hizmet üretiyor. Şimdi, 10 tona kadar suyu bedava sağladığı için Danıştay hakkında soruşturma başlattı. Sayıştay denetçisi Özgüven'in "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Küresel ısınma...
Aslında dört yıldır süren uygulamanın amacı "küresel ısınmayla mücadele için su tasarrufu sağlamak."
TEMA'nın "suyunu boşa harcama" kampanyasına göre dört kişilik bir aile günde 800 litreye yakın su harcayabilir. Bu da ayda yaklaşık 25 ton su demek. Özgüven, 10 tonu geçince kullanılan tüm suyun ücretini aldıklarını söylüyor. Uygulama büyük ölçüde tasarruf sağlamış.
Benzer bir proje de, bölgedeki jeotermal enerji potansiyelini kullanmak. Böylece otellerin, kamu kurumlarının ve konutların ısınma ihtiyacı doğal kaynaklarla karşılanacak. 2006'da kentte konu üzerine bir sempozyum da düzenlendi.
Kışın 12, yazın 200 bin kişi
Dikili, İzmir'in kuzeyinde, Midilli adasının karşısında, 25 köyü olan bir ilçe. Nüfusu kışın 12 bin, yaz aylarındaysa bu 200 bine çıkıyor. 1900'lerin başında Rumların yoğun olarak yaşadığı bölge için turizm ve zeytincilik önemli.
Özgüven, 2004 yerel seçimlerinde ilçede oyların yüzde 34,61'ini alarak seçildi. Şu an Türkiye'deki tek Sosyal Demokrat Halkçı Partili (SHP) belediye başkanı.
Su, ekmek, ulaşım...
Seçildiğinden bu yana tek yaptığı suyu kısmen bedava vermek değil Özgüven'in.
Belediye, İstanbul'da 50 kuruş, çoğu ilde de 40 kurul olan ekmeği 25 kuruşa satıyor. Sağlık merkezinde tahliller 1 YTL, röntgen ise 6 YTL. Parası olmayan bu hizmetlerden ücretsiz de yararlanabiliyor.
Kentte toplu ulaşım ücretsiz. Dört otobüs öğrencileri evlerine kadar bırakıyor.
Kadın dayanışma merkezinde kadınlar üretiyor ve ürettiklerini satarak para kazanıyor. Belediyenin kültür-sanat kurslarına 600 çocuk katılıyor. İlçede bir botanik bahçesi var, heykel sempozyumu ve her yıl tekrarlanan Dikili festivali birçok etkinliği kapsıyor. Kentte fırıncılar ve şoförler dışında herkes memnun.
Kendi kaynaklarıyla
1944'te doğan, inşaat mühendisi Özgüven daha önce 1984-1994 arasında iki dönem ilçede belediye başkanlığı yaptı.
Bütün bu projeleri belediyenin kendi kaynaklarıyla yaptıklarını anlatan Özgüven, fazla borçları olmadığını da ekliyor.
Belediyede 200 personel çalışıyor. Jeotermal projesi İller Bankası’ndan üç yıl vadeyle alınan 2.5 milyon YTL krediyle yapılıyor. Belediyenin Maliyeye 150 bin YTL, SSK’ya ise 100 bin YTL borcu var. İşçi ve memur maaşları da zamanında ödeniyor.
Devam
Hakkında açılan soruşturmayı fazla önemsemediğini söylüyor Özgüven. "Halktan aldığımızı halka geri veriyoruz" diyor ve ekliyor:
"Sağlık, su, barınma, ulaşım... Bunlar herkesin temel hakları. İnsanca bir yaşam için gerekli olanları sağlamaya çalışıyorum ve buna devam edeceğim."(EÜ)