İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ulaşım Merkezi’nde (İZUM) depreme dair basın toplantısı düzenledi.
Soyer, depremin dördüncü gününde şu rakamları paylaştı:
Can kaybı: 91
Yaralı sayısı: 994
Enkazdan kurtarılan kişi sayısı: 106
Tedavisi devam eden yaralı sayısı: 220
Taburcu edilen: 774
Ağır yaralı sayısı: 4
Yıkılan bina: 7
Hasarlı bina: 504
Boşaltılan bina: 172
42 bina ağır hasarlı
Tunç Soyer’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“Halkın Bakkalı çalışmasını bugün tekrar başlatacağız. 4 ayrı paketimiz var. Yemek, gıda, hijyen ve uyku tulumu paketi var. 6 bin 944 gibi bir uyku tulumu sağlanmış oldu.
“131 teknik personelimizi hasar tespit çalışmaları için görevlendirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teknik ekip havuzu var. O ekipler hasar tespiti yapıyorlar.
“İzmir Büyükşehir Belediyesi 131 mühendis ve mimar arkadaşımızı, uzmanları bu kurulda görev yapmak için görevlendirdi. Deprem bölgesinde bakanlık tarafından hasar tespit çalışmaları yapıldığı belirtildi. 4 bin 424 binada yapılan çalışmalar kapsamında 3 bin 903 yapıya hasarsız raporu verildi. 397 bina az hasarlı, 66 tanesi orta hasarlı ve 42 tanesi de ağır hasarlı bulundu.”
“30 gün içinde bakanlık konteyner kentin yapımını tamamlayacak. Doğançay mezarlığının yakınındaki bir parseldi. Onlar nasıl bir karar verecekler bilmiyorum. Teklif ettik.”
1992-1997 yıları arasında ruhsat almış binalar
“Kamu binalarıyla ilgili hasar tespit çalışması da yine aynı ekiplerin yapacağı çalışmayla sonuçlanacak. Onları görmek lazım... Özel binalar için hangi çalışma yapılıyorsa kamu binaları için de aynısı olacak.
“Yasal düzenleme konusunda önemli bir çalışmayı başlatacağız. Yıkılan binalar, ağır hasarlı binalarla ilgili yapılan çalışmalarda gördük ki 1992-1997 yıları arasında ruhsat almış binalar. 1999 depremi sonrasında çıkan deprem yönetmeliğin getirdiği kriterlere göre yapılmamış.
“Yapı deformasyonları olduğuna, kullanılan sıvalarda deniz kumuyla yapıldığına dair tespitler var. Burada büyük bir boşluk olduğunu gördük.
“Kentsel dönüşüm dediğiniz çalışmalarda ruhsatlı olmayan alanlar için düşünülür. Hep ruhsatsız alanlarda kentsel dönüşüm düşünülüyor. Diğer yerlerde dönüşüme ihtiyaç olmadığı düşünülüyor. Ama burada bir yanlışlık var. Yıkılan binalar ruhsatlı alanlar. Bayraklı yukarısında, Onur Mahallesi’nde mesela yıkım yok. Bu ezberin bozulduğunu görüyoruz.”
“İzmir’deki tüm binaları denetleyeceğiz”
“Özellikle zemin katlarının ticarethaneye dönüşmesi nedeniyle bir takım yapısal dezenformasyonlar olduğu bilgisi var. Bunlar ihbarla geliyor. Bizim resen bir değerlendirme yetkimiz yok. Değerlendirmeyi yapsak o binayı yıkma yetkimiz yok.
“1999 öncesi yapılan binaların tespiti için ekipler kuracağız. Yapı güvenlik karnesi düzenlenecek. Deprem fonu vardı. Belki o fondan desteklenmesini isteyeceğiz. O fonda birikenler ne oldu bilmiyoruz.
“Velev ki o kaynak yok, biz bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak odalarımızla yapacağız. Biz sadece 1999 öncesi yapılan yapılarla ilgili değil İzmir’deki tüm binaları denetleyeceğiz. Heyetler kuracağız, İzmir’in tamamında bunu yapacağız.” (AS)