Belçika merkezli hak örgütleri gazeteci Doğan Özgüden’in Ermeni soykırımı ile ilgili görüşleri sebebiyle hedef gösterilmesine tepki gösterdi.
Doğan Özgüden kimdir? |
Doğan Özgüden bir demiryolu emekçisinin oğlu olarak 1936'da Kalecik'in Irmak İstasyonu’nda doğdu. İlk ve orta öğrenimini Türkiye'nin çeşitli köy ve şehirlerinde yaptı. Yüksek iktisat öğrenimi (YETO) yaparken 1952 yılında gazeteciliğe Ege Güneşi Gazetesi'nde başladı. Öncü ve Milliyet gazetelerinde temsilcilik, Sabah Postası ve Gece Postası gazetelerinde yazı isleri müdürlüğü görevlerinde bulunduktan sonra zamanının en büyük sol günlük gazetesi olan Aksam'da genel yayın müdürlüğü yaptı (1964-66). Özgüden, 1962'den sonra Türkiye İsçi Partisi (TIP) saflarında mücadele verdi ve 1964 yılında bu partinin Merkez Yürütme Kurulu'na seçildi. Eşi İnci Özgüden-Tugsavul ile 1967'den sonra sosyalist haftalık dergi Ant’ı ve Ant Yayınları’nı kurarak 1971'de sıkıyönetim tarafından kapatılıncaya kadar yönettiler. Yazdıkları ve yayınladıkları yazılardan dolayı haklarında 50'den fazla dava açıldı. 300 yılı aşkın hapis cezası talebiyle tehdit edildiklerinden 1971 askeri darbesinden sonra Türkiye'den ayrıldılar. Avrupa'da diğer muhalif sürgünlerle birlikte Demokratik Direniş Hareketi'ni kurarak Cunta rejimine karsı kampanya yürüttüler. 1974'ten beri Brüksel çeşitli dillerde Türkiye üzerine yayın yapan Info-Türk Ajansı’nı yönetiyorlar. |
Belçika Demokrat Ermeniler Derneği, Belçika Asuri Enstitüsü, Brüksel Kürt Enstitüsü, Halkevi, Güneş Atölyeleri ve Info-Türk Vakfı ortak yaptıkları açıklamada Özgüden’in kamuoyunda dürüst bir gazeteci olarak tanındığını be 60 yılı aşkın süredir adaletsizliklere karşı mücadele yürüttüğünü ifade etti.
“1915 soykırımının 100. yılı anmaları sırasında Doğan Özgüden’e karşı yeni bir iftira ve saldırı kampanyası başlatıldı.
“Eğer bugün bu çevreler yukarıda sözünü ettiğimiz tehditlere başvurabiliyorsa, bu aynı zamanda belli Belçika siyasal partilerinin Türkiye’nin güdümlediği inkarcı ideolojinin yayılmasına da olanak sağlayan vurdumduymaz tutumunun eseridir.
“Hiçbir iftira Doğan Özgüden’in kişiliğini yıpratamayacaktır. Bu inkarcı ve aşırı milliyetçi çevrelerin sözlü ve fiziksel saldırganlığını iyi tanıyan kuruluşlar olarak kendilerine Doğan’ın yalnız olmadığını hatırlatıyoruz. Bu çağrının imzacıları olarak Özgüden’e tam destek ve dayanışmamızı bildiriyor, Belçika makamlarını da bu tehditler karşısında daha duyarlı ve tedbirli olmaya çağırıyoruz.”
Fotoğrafla hedef gösterildi
Info-Turk’te yer alan bilgiye göre ilk olarak 16 Nisan’da yenihaber.be haber sitesinde "Belçika ile Türkiye arasında tekrar ‘Ermeni Anıtı’ krizi yaşanıyor" başlıklı haberde Özgüden’in bir Hrant Dink anması için Brüksel’deki Ermeni Soykırımı Anıtı önünde konuşma yaptığı fotoğraf manşet fotoğrafı olarak kullanılmıştı. Haberinse Özgüden ile hiçbir alakası yoktu.
Aynı fotoğraf yine aynı sitede 9 Mayıs’ta “Belçika’da siyasiler kendilerine yeni oyun alanı buldu” başlıklı haberde de kullanıldı. Haberin yine Özgüden ile ilgisi yoktu.
Haberin altındaki yorumlarda ise Agca umit mahlaslı bir kullanıcının “Bu adamı tanıyın” dediği Özgüden hakkında “ANT dergisinde, provokatif yazılar yazmış, bomba yapımı, molotof yapımı gibi tarifelerle terörizme malzeme üretmiş, CIA’nın sol söylemli elemanı olduğu tespiti yapılmıştır” ifadeleri yer aldı. İnternet sitesi haberle de alakasız olan bu ifadelere müdahale etmedi.
Belçika Özgüden'i koruma altına almıştı
Özgüden 2008'de de Ermeni soykırımıyla ilgili görüşleri sebebiyle Belturk.be ve gundem.be gibi internet siteleri tarafından hedef gösterilmiş, Özgüden Belçikalı makamlar tarafından koruma altına alınmıştı.
Özgüden ve eşi gazeteci İnci Tuğsavul, 12 Mart 1971 darbesinden sonra haklarındaki yüzlerce yıllık hapis istenen davalardan dolayı 11 Mayıs 1971 günü sahte pasaportla ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlardı. İki gazeteci mesleki faaliyetlerini ve insan hakları mücadelelerini hala Brüksel’de devam ettiriyor. (EA)