Merkezi Belçika'nın Flaman bölgesinde yer alan Leuven kentinde bulunan ve 1100 kadın çiftçi örgütünün bir araya gelmesiyle oluşan Katolik Kadın Çiftçiler Birliği (Kataläk Verenging Landeljuke Vrowen/ KVLV) üyesi bir grup kadın Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi'ni ziyaret ederek Türkiye'de kadınların durumu hakkında bilgi aldı.
KVLV'nin Belçika'da kadın çiftçilerin sosyal statülerini geliştirmek amacıyla 1911 yılında kurulduğunu ve 120 bin üyesi bulunduğunu belirten grup lideri Anne Van Den Borre, üyeleri için mayıs ve kasım aylarında, yılda iki kez Türkiye'ye turistik amaçlı tur düzenlediklerini söyledi.
Bir haftadır Türkiye'de bulunduklarını, Pamukkale, Kapadokya ve Antalya'yı gezdiklerini ifade eden Van den Borre, "Tur kapsamında mutlaka bir kadın örgütünü de ziyaret ederek Türkiye'deki kadınların durumu hakkında bilgi almak ve Belçika ile karşılaştırmak istedik." dedi.
Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi gönüllüsü Nilgün Eroğlu Üstün, geçtiğimiz Kasım ayında KVLV üyesi bir grup kadını Merkez'de konuk ettiklerini söyledi. Türkiye'de kadınların yüzde 60'ından fazlasının ya ücretsiz aile işçisi ya da her tür sosyal güvenceden yoksun olarak çalıştırıldıklarını belirten Üstün, çalışan nüfus içinde kadın istihdam oranının yüzde 25'in üzerine çıkarılamadığını ifade etti. Türkiye'de kadınların mülk edinme oranının da yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Üstün "Bu rakam, aynı zamanda Türkiye'de kadın-erkek eşitsizliğinin de oranıdır" diye konuştu.
Van Den Borre, kadınların mülkiyet sahipliği oranının Türkiye'ye göre daha yüksek olduğu Belçika'da, kadına yönelik şiddet uygulayan erkeklere dönük daha etkin yaptırımlar uygulanmasına ve kadın sığınaklarının sayısı daha fazla olmasına karşın kadın istihdamıyla ilgili 'eşit işe eşit ücret' gibi konularda sıkıntılar yaşandığı ve kadın istihdamının genel olarak 'yarı zamanlı çalışma' biçiminde gerçekleştiği belirtti.(HÜ/EÜ)