*Fotoğraf: Yıldız Tar
Belçika hükümet, LGBTQİ+’ların cinsel yönelimini, cinsiyet kimliğini veya cinsiyet ifadesini değiştirmeyi, bastırmayı veya ortadan kaldırmayı amaçlayan yöntemlerin kullanılmasını yasaklamaya hazırlanıyor.
BBC Türkçeden Yusuf Özkan’ın haberine göre; Cinsiyet Eşitliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Sarah Schlitz, hükümetin talebi doğrultusunda yasa tasarısı hazırlamaya başladı.
Schiltz'e bu uygulamanın, psikoterapi ve elektroşok terapisinden saldırıya ve hatta "düzeltici" tecavüze kadar uzandığını belirtiyor.
Bakan Schiltz, LGBTQİ+'ların cinsel yönelimini, cinsiyet kimliğini veya cinsiyet ifadesini değiştirmeyi, bastırmayı veya ortadan kaldırmayı amaçlayan bu uygulamaya son vermek istediklerini vurguladı.
Belçikalı bakana göre, mevcut yasalarda bu uygulamalardan dolayı birini kovuşturmanın ispat yükü genellikle çok ağır.
Bu nedenle yeni düzenlemede "dönüştürme" uygulamalarının gerçekleştirilmesi, sunulması, teşvik edilmesi ve reklamının yapılmasının ayrı ayrı suç kapsamına alınacak.
Yeni düzenlemede, "Gerçek veya algılanan cinsel yönelimi, cinsiyet kimliğini veya cinsiyet ifadesini değiştirmeye, devre dışı bırakmaya veya bastırmaya çalışmak ve insanlara doğum cinsiyetlerini kabul ettirmek yasaktır" ifadesine yer verilecek.
NOT: Belçika, kişilerin cinsel yönelimini değiştirmek amacıyla işkenceye varan yöntemlerin kullanıldığı "dönüşüm terapisi" adı verilen uygulamanın yürürlükte olduğu 68 ülkeden biri.
“Onarım Terapisi” nedir?
Onarım terapisi bireyin cinsel yöneliminin, heteroseksüelliğe dönüştürme iddiasıyla uygulanan psikiyatrik terapidir.
“Terapi”, eşcinselliğin ve biseksüelliğin “tedavi edilebilir bir akıl hastalığı” olduğu sanısına dayanıyor.
Yöntemleri arasında psikoanaliz, “düzeltme terapisi”, lobotomi, seks terapisi, elektroşok, psikocerrahi, elektrik tedavileri, hormon tedavileri, davranışçı tedaviler bulunuyor.
Uygulayıcıları, “erkeklerde cinsel yönelimin daima heteroseksüel olduğunu, çocuklukta baba-oğul ilişkisinin uzak ve sorunlu olması nedeniyle erkek kimliğinin gelişemediğini, böylece erkeklerle cinsellik dışı sağlıklı ilişki kurulamadığını, erkeklerle tüm ilişkilerin cinselleştirildiğini ve patalojik olarak homoseksüelliğin geliştiğini” ileri sürüyor.
Bu terapi için uygun adayların, “eşcinsel hislerinden hoşnutsuzluk duyan genellikle genç ve deneyimsiz erkekler olduğunu” iddia ediyorlar.
Kadın eşcinselliğinden ise neredeyse hiç söz edilmez.
Dünyada “Onarım Terapisi”
Dünya Sağlık Örgütü 1982 yılında eşcinselliği “akıl hastalığı” sınıfından çıkartmıştı. Dünyadaki saygın sağlık kuruluşları ve tıp otoriteleri de eşcinselliğin akıl hastalığı olmadığı konusunda hemfikir.
ABD Sağlık Bakanı David Satcher, 2001 yılında cinsel yönelimin değişebileceğine dair geçerli bilimsel kanıt olmadığını belirten bir rapor yayınlamıştı.
“Sözde onarım terapilerinin” bilimsel bir dayanağı olmasa da Çin, Rusya, İran, Mısır, Uganda, Jamaika ve Endonezya gibi ülkelerde uygulanıyor.
“Gey onarım terapisi” Arjantin, Brezilya, Malta ve Tayvan’da tamamen yasak. Kanada, İspanya, Avustralya ve ABD'nin de 13 eyaletinde yasak.
Malezyada ise “terapiler” devlet destekli olarak uygulanıyor.
LGBTİ+ savunucuları bu terapilerin etik dışı ve zararlı olduğunu ifade ediyor.
Türkiye’de Onarım Terapisi
“Homoseksüelliği Araştırma ve Tedavi Orgaznizasyonu”nun kurulmasına önderlik eden ABD’li psikolog Joseph Nicolosi’nin yazdığı “Erkek Homoseksüeller İçin Onarım Terapisi” kitabının Türkiye’de satışı devam ediyor.
“Eşcinsellik Kader Değildir-Eşcinsel Yönelim Terapisi” kitabını yazan psikolog Dr. Cem Keçe, onarım terapisinin Türkiye’deki savunucularından.
Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) 2017 yılında, eşcinselliğe/biseksüelliğe yönelik “tedaviler” öneren kitapların basımının ve satışının durdurulmasını ayrıca “onarım terapisi” veya “eşcinselliği tedavi ettiğini” iddia eden tüm homofobik/ transfobik uygulamalardan ve terapilerden vazgeçilmesi gerektiğini belirten bir açıklama yapmıştı.
Türkiye’deki LGBTİ+ grupları “onarım terapisi” kitaplarına tepki gösterse de bu konuda herhangi bir yasaklama bulunmuyor.
(RT/EMK)