Türkiye'nin PKK'yle ilişkisi olduğu gerekçesiyle susturmak için yoğun çaba harcadığı Roj TV'nin Belçika stüdyolarına polis baskın düzenledi.
Sabah saatlerinde başlayan operasyonda şu ana kadar Roj NV müdürü Gülşen Emsiz, gazeteciler Burhan Erdem, Devrim Akçadağ ve Murat Yaklav'ın da aralarında olduğu 10’dan fazla insan gözaltına alındı. Fırat Haber Ajansı'na (ANF) göre, polis çalışanları içeri sokmuyor ve arama devam ediyor. Federal savcılık akşam saatlerinde bir açıklama yapacak.
Roj TV stüdyolarıyla eşzamanlı olarak ülkede PKK'ye ait olduğu öne sürülen 25 kadar adrese de polis arama yapmak için gitti.
Avrupa'da mücadele
Türkiye'de PKK'yle askeri mücadelenin yanı sıra Kürt sorunu konusunda yapılan yayınlar da yargı tarafından "propaganda" gerekçesiyle ağır şekilde cezalandırılabiliyor. Uydu üzerinden yapılan televizyon yayınlarını engellemek için de Dışişleri Bakanlığı girişimlerde bulunurken bu kanallara çıkan isimler de davalarla kaşılaşabiliyor.
Geçmişte Med TV ve Medya TV'nin yayınları girişimler sonucunda İngiltere ve Fransa'da engellenmişti.
Dışişleri, 2004'te Danimarka'da yayına başlayan Roj TV için de yayın lisansının iptali için başvurmuştu. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ve Genelkurmay 2. Başkanı İlker Başbuğ da kanalın kapatılması gerektiğini söylemişti.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Danimarka başbakanı Rasmussen'le dzenlenen bir basın toplantısında Roj TV muhabiri olduğunu farkedince salondan çıkarılmasını istemiş; bu olmayınca toplantıyı tek etmişti. Türkiye Rasmussen'in NATO genel sekreterliği gündeme geldiğinde de konuyu öne sürmüştü.
Konuşana yaptırım
Öte yandan şiddet içermeyen ifade özgürlüğünün geniş biçimde güvence altına alındığı Avrupa ülkelerinde yayınların engellenmesi kolayca gerçekleşmiyor. Danimarka yayıncılık otoritesinin başvuruya kanalın yayınları şiddete teşvik etmediği için olumsuz yanıt vermesi üzerine diplomatik kriz yaşanmıştı.
Farklı zamanlarda Roj TV'ye demeç verdikleri için yargılananlar arasında DİHA Van temsilcisi Sıddık Güler, kapatılan DTP'li belediye başkanı Hüseyin Kalkan, Mahmut Alınak, Tunceli Baro başkanı Özgür Ulaş Kaplan ve Emeğin Partisi (EMEP) İl Başkanı Hüseyin Tunç, ve Diyarbakır İHD Şube Başkanı Selahattin Demirtaş da vardı.
Roj TV'nin kapatılmaması için Rasmussen'e mektup yazan 53 DTP'li belediye başkanı da yargılanmıştı.
Cumhuriyet gazetesi Roj TV'ye demeç verdiği için yazarı Erdoğan Aydın'ı işten çıkartmıştı.
Belçika'da geçen yıl kanala 4 milyon avro (yaklaşık 8 milyon TL) vergi cezası çıkartılmıştı. Geçtiğimiz günlerde Almanya Federal İdare Mahkemesi, "PKK propagandası yaptığı" yönündeki iddianın incelenmesi için Roj TV dosyasını Avrupa Adalet Divanı'na gönderdi. Divan kararına kadar kanal yayın yapabilecek.(EÜ)