Anvers Temyiz Mahkemesi, gıyabında yargılanan DHKP-C lideri Dursun Karataş, Zerrin Sarı, Şükriye Akar ve Bahar Kimyongür’ün beraatine karar verirdi, iki yıl hapis ve bin 230 avro para cezası verdiği firardaki Fehriye Erdal’ın hapiste yattığı süreyi dikkate alarak serbest bırakılmasına hükmetti.
Ayrıca Musa Asoğlu üç yıl hapis, bin 230 Euro para cezası, Kaya Saz 21 ay hapis ve bin 230 Euro para cezası aldılar. Bu sanıkların da, daha önceki tutukluluk süreleri dikkate alındı ve serbest bırakılmaları kararı verildi.
ntvmsnbc.com'un haberine göre Belçika DHKP-C üyesi sanıkları serbest bırakırken bu kişilerin ve bağlı bulundukları örgütün Belçika dışındaki eylemlerini dikkate almadı. Ceza verilen sanıklara yönelik suçlamalar arasında, sadece silah ve sahte belge bulundurmak ve kullanmak yer alıyor.
Mahkemenin gerekçeli kararında, "savcılığın, DHKP-C’nin bir terör örgütü, sanıklarınsa terör örgütü üyesi olduklarını, bir çete veya suç örgütünün söz konusu olduğunu somut verilerle kanıtlayamadığı" belirtildi.
Müdahil taraf olan Türkiye'nin de iddia ve kanıtları yetersiz bulundu. Mahkeme, örgüte ve üyelerine ilişkin başka ülkelerde alınan kararların Belçika adaletini bağlamadığı görüşünü ön plana çıkardı.
Erdal, Sabancı suikastı sanıklarından
Fehriye Erdal, Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı'nın, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin 9 Ocak 1996’da öldürülmesiyle ilgili davanın sanıklarından.
Mustafa Duyar ve diğer sanıklarla ilgili Türkiye’de görülen dava, 15 Mart 2001’de sonuçlandı. Yargılanan 12 sanıktan sekizinin davası, daha sonra 4616 sayılı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca ertelendi. Davanın gıyabi tutuklu sanığı Erdal’ın dosyası ise ayrıldı.
26 Kasım 1999’da Belçika’da sahte pasaportla yakalanan Erdal, tutuklanarak cezaevine kondu; 15 Şubat 2000’de Bruges mahkemesinde tutuksuz yargılanmak üzere şartlı tahliye edildi.
Gent Temyiz Mahkemesi, Erdal’ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını onayladı, ancak Türkiye’nin yargılamak üzere iade talebi sonuçlandırılıncaya kadar tutuklu kalmasına karar verdi.
Türkiye’nin defalarca yaptığı iade talebi ise "yasalarında ölüm cezasının varlığı" nedeniyle reddedildi. Belçika yüksek mahkemesi de, Türkiye’nin ve Sabancı Ailesi’nin başvurularını reddederek, Fehriye Erdal’ın Belçika’da, Türkiye’de işlediği iddia edilen suçlardan değil, Belçika’da işlediği iddia edilen suçlardan “tutuksuz” yargılanmasına kararı verdi. (NZ/TK)