*THY. Fotoğraf: AA (Arşiv). Sınırdaki mülteciler. Görüntü: Polonya Savunma Bakanlığı.
Polonya-Belarus sınırında mülteci gerilimi sürerken Türk Hava Yolları (THY) ve FlyDubai, çok sayıda mülteciyi Belarus'a taşıdığı iddiasıyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerince yasaklanma olasılığı ile karşı karşıya.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, pazartesi günü (8 Kasım) yaptığı açıklama, "üçüncü ülke havayolları"na yönelik şunları söyledi:
"AB, insan kaçakçılığı konusunda faaliyet gösteren üçüncü ülke havayollarını kara listeye almak da dahil olmak üzere nasıl yaptırım uygulanacağı konusunu düşünecek.
Von der Leyen, iki üst düzey AB yetkilisi, Josep Borrell ve Margaritis Schinas'ın da Minsk'e uçuşları durdurmaları için Ermenistan, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ziyarette bulunacakları sözlerine ekledi.
"THY günde 2 uçuş yapıyor"
EU Observer'ın haberine göre AB'de zaten yasaklanmış olan Belarus havayolu Belavia, "insan kaçakçılığı"nın çoğunu yapıyor.
Ancak Salı günü Minsk havaalanı verileri, AB turistleri arasında popüler olan Türk Hava Yolları'nın sınır krizine rağmen hala günde iki kez İstanbul'dan Minsk'e göçmen uçurduğunu gösterdi.
Bir BAE havayolu şirketi olan FlyDubai ve Suriye'nin Cham Wings'i de habere göre mültecileri taşıyordu.
Von der Leyen, çoğunluğu Kürt olan yüzlerce kişinin Belarus-Polonya sınırındaki 'Kuźnica' geçiş noktasının yakınındaki dikenli telleri aşmaya çalışmasının ardından açıklamasını yayınladı.
THY'den açıklamalara yalanlama geldi
THY, Belarus'a gerçekleştirdiği uçuşların yasadışı göçmen trafiğine zemin hazırladığı yönündeki haberleri yalanladı.
Şirket KAP'a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
- Bazı medya organlarında Türk Hava Yolları'nın Belarus'a gerçekleştirdiği uçuşların yasadışı göçmen trafiğine zemin hazırladığı öne sürülmektedir. Ortaklığımız, dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği uçuşlarda uluslararası otoriteler ile işbirliği içerisinde, tüm güvenlik hassasiyetlerini dikkate almakta ve operasyonlarını bu ölçüde gerçekleştirmektedir. Medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Litvanya'dan da aynı iddia
Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, Temmuz ayında düzenlediği basın toplantısında Belarus'un mülteci planının detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Simonyte, Türkiye ile ilgili de iddialarda bulundu.
Simonyte, "Belarus, mültecilere ücretsiz uçuş sunuyor. Bağdat'tan ve muhtemelen İstanbul'dan mültecileri uçaklarla Belarus'a götürüyorlar. En az bir mültecide bunu tespit ettik" dedi.
Litvanya yönetimi, "Her gün sınırdan yüzlerce mülteci geliyor ve çoğu Türkiye'den geliyor. Minsk ile Bağdat arasında doğrudan uçuş ayarlayan seyahat acenteleri var ve Belarus'ta ve diğer ülkelerde bu sözde turistleri Minsk'e taşıyorlar. Belarus'a gelen insanların çoğu Bağdat'tan geliyor" derken Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise çok sayıda insanın da Türkiye'den geldiğini söylemişti.
Erdoğan: Sınırları kapatmayacağız
Şubat 2020'de Türkiye'nin kapıları açmasının ardından sınırı geçen mülteci sayısını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz dün ne yaptık? Kapıları açtık, bu sabah itibarıyla sınırı geçenler 18 bin oldu. Bugün herhalde 25 bin 30 bini bulur" demişti.
Avrupa Birliği'nin (AB) göçmenler konusunda Türkiye'ye verdiği sözleri tutmadığını kaydeden Erdoğan, "Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız ve bu devam edecek. Neden? AB sözünde durması lazım. Sözünü tutması lazım" diye konuşmuştu.
TIKLAYIN - Polonya sınır kriziyle ilgili Putin'i suçladı
Mülteciler iki ülke arasında
İnternette yayınlanan havadan çekilen video görüntüleri, silahlı Belaruslu askerler tarafından, aralarında çocukların da bulunduğu kalabalığın arkasında havaya ateş açtığı gösteriyor.
Polonyalı gardiyanlar, tazyikli su ve biber gazı kullanarak sığınmacıları geri püskürttü.
Polonyalı askerler ve zırhlı araçlar beklerken göçmenler daha sonra çitin Belarus tarafında bir çadır kampı kurdular.
Ancak Polonyalı yetkililer, 400 km uzunluğundaki sınır bölgesinde yaklaşık 4 bin mülteci olduğu konusunda uyardı.
- NOT: Mültecilerin çoğu genç erkekler, ancak çoğu Ortadoğu ve Asya'dan gelen kadın ve çocuklar da var. Belarus'un hemen içindeki çadırlarda kalıyorlar. Bir yanda Polonyalı muhafızlar, diğer yanda Belarus muhafızları arasında sıkışıp kaldılar. Hava sıcaklığı geceleri -7'lere düştü ve son haftalarda bazı mülteciler soğuktan donarak öldü.
(PT)