*Fotoğraf: AA.
Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun kazanması üzerine ülkede protesto gösterileri başlamıştı. Muhalefet seçimlere hile karıştığını belirterek seçim sonuçlarını tanımamıştı.
Protestolar ve eylemcilere yönelik saldırılar sonrası dün acil toplanan Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları da seçim sonuçlarını tanımama kararı aldı.
Peki ülkede bundan sonra olası senaryolar ne?
BBC News muhabiri Abdujalil Abdurasulov, ülkenin büyük tank fabrikası BelAZ'daki grevi aktarırken "Bolşevik devrimi gibi hissettiriyordu" dedi.
Muhalefet ne yapıyor?
Protestolar sürerken muhalefet liderleri son haberlere göre yeni bir plan hazırlığında.
Muhalifler, sonra ne yapacaklarını tartışmak için bir koordinasyon konseyi kurdular.
Muhalefet adayı Svetlana Tikhanovskaya'nın ekibinden Olga Kovalkova Salı günü yaptığı konuşmasının başında, "Yalnızca yasal yollar, yasal ve şiddet içermeyen yöntemler kullanıyoruz" dedi.
BBC analizine göre bundan sonra ne yapılacağına dair planlar konusunda netlik olmaması muhalefetin hareketini zayıflatabilir.
Belarus'taki bağımsız medya sitelerinin haberlerine göre ise grevdeki, fabrika işçileri bakanlıklardan eylemleri için olası cezaları bildiren mektuplar alıyor.
Haberlere göre mektupta, "Çalışma mevzuatına uyulmadan düzenlenen bir greve veya toplantılara katılmak, çalışma disiplinlerini ihlal ediyor ve bu da tam sorumluluk gerektirir" yazıyor.
Lider arayışı sürüyor
Tanınmış muhalefet figürlerinden Maria Kolesnikova, "Protestoların kendiliğinden şekillendiği benzersiz bir duruma tanık oluyoruz" derken "Protestolara devam etmek için bir liderimiz olması gerektiğini söyleyemem" görüşünde.
Ancak açık bir lider olmadan muhalefetin kalabalığı harekete geçirip geçiremeyeceği belirsizliğini koruyor.
Muhalefet adayı Svetlana Tikhanovskaya, oylamadan hemen sonra Belarus'u terk etmek zorunda kaldı.
Meslektaşları, yakında geri dönmesini beklediklerini ve geri dönüşünün protesto havasına taze enerji enjekte edebileceğini ve insanların arkasında toplanmaları için bir karakter yaratabileceğini söylüyorlar.
Lukaşenko: Anayasa çalışmaları sürüyor
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise dün Güvenlik Konseyi ile yaptığı toplantıda, seçimleri kazanmasından sonra kendisine yönelik ülkedeki protestolar ve anayasa değişikliği talepleri ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Lukaşenko, "Değişiklikler anayasada yazılı olmalıdır. Anayasa değişikliği için çalışmalar devam ediyor ve yoğunlaşacak" dedi.
Lukaşenko, halk tarafından desteklenmesi halinde anayasanın kabul edileceğini de kaydetti ve ülkesine yapılan çağrılarla ilgili şöyle konuştu:
"Batılı devletlere şunu tavsiye ederim. Bize parmaklarını uzatmadan önce toplantılarının gündemine Fransa'daki 'sarı yelekliler' konusunu ve ABD'deki korkunç protestoları alsınlar.
"Her şeyden önce Almanya ve Avrupa'nın diğer ülkelerindeki yeni tip koronavirüs izolasyonlarına karşı protestolara baksınlar."
Ayrıca Lukaşenko, eski Cumhurbaşkanı adayı Svetlana Tikhanovskaya'nın "yönetimi devralma koordinasyon kurulu" oluşturmasının da yasalara aykırı olduğunu savundu.
(PT)